Menu
RSS
Κυριακή, 14/06/2026
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
kalimera728

Πραχαλιάς: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού για μη χαρακτηρισμό του Ανδριάντα του Κολοκοτρώνη ως νεότερου μνημείου

Πραχαλιάς: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού για μη χαρακτηρισμό του Ανδριάντα του Κολοκοτρώνη ως νεότερου μνημείου
Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

 

Στις 17 Μαρτίου 2026, στο πλαίσιο συντήρησης του έφιππου ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε απόφαση περί μη χαρακτηρισμού του ως νεωτέρου μνημείου. Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε σχετική ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
Από την αιτιολόγηση της απόφασης όμως προκύπτει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν αξιολόγησε το γεγονός ότι στη βάση του ανδριάντα φυλάσσονται τα οστά του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Και η απόφαση αυτή ουσιαστικά λέει ότι το μνημείο που φυλάσσονται τα οστά του Γέρου του Μοριά, του πλέον εμβληματικού ανθρώπου της επανάστασης του 1821, δεν είναι νεώτερο μνημείο του Ελληνισμού.
Όσοι γνωρίζουν τη μακρά και σε βάθος ενασχόλησή μου με τη ζωή και το έργο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, καταλαβαίνουν ότι η συνείδηση μου επιβάλλει να αντιδράσω σε αυτή την πρωτοφανή απόφαση. Και η αντίδρασή μου δεν θα μπορούσε παρά να είναι απολύτως θεσμική, με νηφαλιότητα και χωρίς ακρότητες.
Προσέφυγα λοιπόν σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της απόφασης αυτής του Υπουργείου Πολιτισμού ζητώντας την ακύρωσή της, χωρίς όμως να ζητώ την παύση των εργασιών για τη συντήρηση του ανδριάντα (που άλλωστε θα πρέπει ήδη να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στη βιομηχανική εγκατάσταση που έχει μεταφερθεί ο ανδριάντας στην Τρίπολη).
Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, να επιδικάσει το ζήτημα του χαρακτηρισμού των οστών του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, στον οποίο είχε απονεμηθεί τιμητικά ο τίτλος του Συμβούλου της Επικρατείας. Έχω απόλυτη βεβαιότητα ότι η απόφαση των Συμβούλων της Επικρατείας που θα εξετάσουν την υπόθεση θα αποτελέσει φάρο φωτεινό μέσα στην καταχνιά που μοιάζει να μας κατακλύζει από παντού. Αναλυτικές πληροφορίες για την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσα θα δώσω σε λίγες μέρες στα ΜΜΕ της Τρίπολης.
Ευχαριστώ το χαλκέντερο φίλο Τάσο Κεχαγιά, που ως μόνιμος κάτοικος Τρίπολης συνυπέγραψε μαζί μου την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και τον εξαιρετικά εξειδικευμένο σε πολεοδομικά θέματα δικηγόρο Νίκο Ρέντζο, που συνέταξε την αίτηση ακύρωσης και χειρίζεται νομικά την υπόθεση.
Έχω να πω πάρα πολλά αλλά θα το αποφύγω. Το μόνο που θα κάνω είναι να προσκαλέσω τον κάθε Έλληνα να βάλει το χέρι στην καρδιά του και να σκεφτεί αν ο έφιππος ανδριάντας στη βάση του οποίου φυλάσσονται τα οστά του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη είναι νεώτερο μνημείο του Ελληνισμού ή όχι. Και η συνείδηση του καθενός, ας του υποδείξει την απάντηση.
Γεώργιος Θ. Πραχαλιάς

6 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 15 Μαϊος 2026 10:15 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο Πραχαλιάς έθεσε ένα ερώτημα δημόσια και αυτό θα εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν ο ανδριάντας με τα οστά του Κολοκοτρώνη είναι νεότερο μνημείο του Ελληνισμού ή όχ.; Και ο πρώτος που πρέπει να απαντήσει δημόια είναι ο Τζιούμης ως Δήμαρχος. Αν πει ναι, τότε παραδέχεται ότι έκανε λάθος χειρισμούς. Αν πει όχι θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Έχει μεγάλο θέμα ο Τζιούμης παιδιά!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 15 Μαϊος 2026 09:48 Σύνδεσμος σχολίου

    Όλα, μα όλα για τις εντυπώσεις. Ο Τζιούμης είχε την πρωτοβουλία να συντηρήσει(και τελικά να διασώσει) το άγαλμα και να το τοποθετήσει εκεί στη θέση του. τα άλλα είναι γι άλλους και αλλού

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 15 Μαϊος 2026 09:09 Σύνδεσμος σχολίου

    16:34 όταν υπήρχαν διαβεβαιώσεις πως όλα θα πάνε βάση των κείμενων διατάξεων τη έπρεπε να κάνει;;;;Να βγει και να φωνάζει απλά για να φωνάξει;;;
    Ρε μη σχολιάζετε στον αέρα μόνο για τις εντυπώσεις.... αξιολογήστε λίγο πριν και πράξετε.... δε σάς χρωστάμε κάτι εμείς οι υπόλοιποι!!!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 15 Μαϊος 2026 09:09 Σύνδεσμος σχολίου

    16:34 όταν υπήρχαν διαβεβαιώσεις πως όλα θα πάνε βάση των κείμενων διατάξεων τη έπρεπε να κάνει;;;;Να βγει και να φωνάζει απλά για να φωνάξει;;;
    Ρε μη σχολιάζετε στον αέρα μόνο για τις εντυπώσεις.... αξιολογήστε λίγο πριν και πράξετε.... δε σάς χρωστάμε κάτι εμείς οι υπόλοιποι!!!

  • Ανώνυμος
    Ανώνυμος Πέμπτη, 14 Μαϊος 2026 16:34 Σύνδεσμος σχολίου

    Πού ήσουν βρε Γιώργο πριν προκύψει το πρόβλημα;
    Μετά Χριστόν προφήτες όλοι

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 14 Μαϊος 2026 15:16 Σύνδεσμος σχολίου

    Μακάρι να υπάρξει δικαίωση για Τον Γέρο του Μοριά

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...