Διεθνής τιμητική διάκριση στο δημιουργό Δημήτρη Κούρο από την Αρκαδία! (vd)
Ο γλύπτης, ζωγράφος και ποιητής Δημήτρης Κούρος τιμήθηκε στην Κηφισιά με διεθνές μετάλλιο για τη συμβολή του στην προβολή και ανανέωση του ελληνικού πολιτισμού. Ξεχωριστή στιγμή της τελετής η ερμηνευτική απόδοση του νέου ποιήματός του από τον σκηνοθέτη και θεατρικό δημιουργό Δήμο Αβδελιώδη.
Μια ιδιαίτερη τιμητική διάκριση για την Αρκαδία και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό αποτέλεσε η βράβευση του Αρκά γλύπτη, ζωγράφου και ποιητή Δημητρίου Κούρου (www.dkouros.gr), στο πλαίσιο της Διεθνούς Τελετής Απονομής Πολιτιστικών και Θεσμικών Διακρίσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2026 στο Δημαρχείο Κηφισιάς.
Ο Δημήτρης Κούρος τιμήθηκε με μετάλλιο για τη σημαντική συνεισφορά του στην προβολή και ανανέωση του ελληνικού πολιτισμού. Η πολυδιάστατη δημιουργική του πορεία, που εκτείνεται στη ζωγραφική, τη γλυπτική και την ποίηση, χαρακτηρίζεται από τη δημιουργική συνομιλία με την αρχαία ελληνική γραμματεία και τον μύθο. Παράλληλα, μέσα από έργα δημόσιας γλυπτικής που αναφέρονται στην προσφυγική μνήμη και την τοπική ιστορία, συνδέει τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση με την πολιτιστική κληρονομιά και τη συλλογική μνήμη.
Μία από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς ήταν η απαγγελία του νέου ποιήματος του Δημήτρη Κούρου με τίτλο «Χαράματα» από τον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος προσέγγισε το έργο με τη δική του ιδιαίτερη ερμηνευτική ματιά.
Ο Δήμος Αβδελιώδης έχει διακριθεί για την ξεχωριστή σκηνοθετική του μέθοδο και τη δημιουργική σύνδεση θεάτρου, κινηματογράφου, λογοτεχνίας και γλώσσας. Η ενασχόλησή του με τον Παπαδιαμάντη και την αρχαία ελληνική γραμματεία, καθώς και η ιδιαίτερη μέθοδος εκφοράς του λόγου, συμβάλλουν στη δημιουργική επανασύνδεση του σύγχρονου κοινού με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.
Η τελετή διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κηφισιάς, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό CIESART – Διεθνές Επιμελητήριο Συγγραφέων και Καλλιτεχνών και την Ακαδημία Φαρσάλων. Στη διοργάνωση συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το φετινό πολιτιστικό αφιέρωμα της CIESART ήταν αφιερωμένο στον Όμηρο.
Η βράβευση του Δημήτρη Κούρου αναδεικνύει τη δυναμική παρουσία δημιουργών με βαθιές αναφορές στην ελληνική πολιτιστική παράδοση, οι οποίοι μέσα από το προσωπικό τους έργο συμβάλλουν στη διατήρηση, την προβολή και τη δημιουργική ανανέωσή της.
Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από την εκδήλωση:
Βίντεο 1 – Στιγμιότυπα της εκδήλωσης
Βίντεο 2 – Η τελετή
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κηφισιάς.
Επισυνάπτεται λίστα του συνόλου των τιμηθέντων με τίτλο Επίτιμου Διδάκτορα (Doctor Honoris Causa) και με μετάλλιο για την προσφορά τους στην προβολή και ανανέωση του Ελληνικού Πολιτισμού.
Α. Μετάλλια για την προβολή και ανανέωση του ελληνικού πολιτισμού
- Δήμος Αβδελιώδης — Σκηνοθέτης, θεατρικός δημιουργός
- Λένα Πλάτωνος — Συνθέτρια
- Ισίδωρος Ζουργός — Συγγραφέας
- Δημήτρης Κούρος — Ζωγράφος, γλύπτης, ποιητής
- Όλγα Κουβουτσάκη, Πινακοθήκη Κουκουτσάκη
- Πάνος Ραυτόπουλος — Αρχιτέκτονας
- Χρήστος Τσιαμούλης — Συνθέτης, μουσικός, ερευνητής και δάσκαλος
- Αργύρης Θέος — Διευθυντής φωτογραφίας, σχεδιαστής φωτισμών, εκπαιδευτικός.
Και
- Νίκος Ευσταθίου – Σύμβουλος Εκπαίδευσης.
- Leslie Jones (Λέσλι Τζόουνς) – Καθηγήτρια Μουσικής στο Deree – The American College of Greece.
- Yan Hongwei (Γιαν Χονγκγουέι) – Διευθυντής του Ινστιτούτου Κομφούκιος στην Αθήνα.
- Yu Limin (Γιου Λιμίν) – Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τέχνης Αθηνών (International Art Center Athens – IACA).
- Μάγδα Καραγιαννιώτου – Μυστικού – Δημοσιογράφος, συντάκτρια καλλιτεχνικού ρεπορτάζ.
- Ανδρέας Σαμαλτάνος – Διδάκτωρ, ιστορικός και συγγραφέας.
- Ευαγγελία Ι. Δαμούλη – Διδάκτωρ, ερευνήτρια και συγγραφέας.
- Πάνυ Σαράφη – Διδάκτωρ, εκδότρια και μεταφράστρια.
- Εμμανουήλ Σαββιδάκης – Ζωγράφος, χαράκτης και χρυσοχόος.
- Βασιλική Σκορδάκη – Δικηγόρος
Β. Τίτλος Επίτιμου Διδάκτορα (Doctor Honoris Causa)
- Χρήστος Μπούρας – Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.
- Emanuele Papi (Εμανουέλε Πάπι) – Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.
- Carlo De Domenico (Κάρλο Ντε Ντομένικο) – Διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας και ερευνητής στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.
- Δημήτρης Φίλιας – Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
- Αντώνιος Πολύδωρου – Καθηγητής Επεμβατικής Καρδιολογίας, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ιατρών (Global Doctors' Hippocratic Institute).
- Νικολέττα Ιακωβίδου – Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
- Κούλα Ν. Ιωάννου – Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων «ΠΕΤΑΓΜΑ», ο οποίος υποστηρίζει την αυτόνομη και υποστηριζόμενη διαβίωση ατόμων με νοητική αναπηρία.
- Δημήτρης Κρανιώτης – Ποιητής, Ιατρός
- Χρήστος Καλός – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κηφισιάς.
- Γιάννης Φίκας – Πρόεδρος της Ακαδημίας Φαρσάλων.
Tags:
Δημήτρης Κούρος,Σχετικά Άρθρα
- Η ΕΛΜΕ Αρκαδίας για το θάνατο της καθηγήτριας Βασιλικής Γιαννίκου
- Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης | Επόμενη συνεδρίαση στις 10 Νοεμβρίου 2026
- Ανδρουλάκης από τη Μεγαλόπολη | Ζήτησε σοβαρά φορολογικά κίνητρα για μόνιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας (εικόνες)
- Ενημερωτική ημερίδα για αγρότες και κτηνοτρόφους στο Στάδιο Τεγέας | «Επενδύω στην εκμετάλλευσή μου»
- Γονείς καθάρισαν εθελοντικά τους τοίχους με grafiti και οπαδικά συνθήματα στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης! (εικόνες)






