Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Ο προϋπολογισμός του 2016 θα τιναχθεί στον αέρα» προειδοποιεί ο Οδυσσέας (vd)

«Ο προϋπολογισμός του 2016 θα τιναχθεί στον αέρα» προειδοποιεί ο Οδυσσέας (vd)
Βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό. δόθηκαν στη δημοσιότητα, μαζί με το σχετικό βίντεο.


Στην ομιλία του, ο πρώην Υπουργός, ανέφερε:

Αν ήταν κάποιος Υπουργός από το οικονομικό επιτελείο παρών στη συνεδρίαση, θα βοηθούσε στη διαδικασία της «συναίνεσης», για την οποία τόσα λέτε, ώστε να συζητηθούν προτάσεις και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Όταν το καλοκαίρι είχα εισηγηθεί στην Κ.Ο. μας να μην ψηφίσουμε το τρίτο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είχα θέσει τρία θέματα: πρώτον, ότι ο κ.Τσίπρας κορόιδευε τους πολιτικούς αρχηγούς και είχε αποφασίσει να πάει σε εκλογές, δεύτερον ότι πρόκειται για ένα Μνημόνιο που αποτελείται από 90% φόρους και μόλις 10% μείωση των δαπανών, τρίτον ότι οποιαδήποτε απόφαση και αν λαμβάναμε τότε, θα την εκμεταλλευόσασταν προς το εσωκομματικό και εσωτερικό σας ακροατήριο, όπως κάνετε σήμερα.

Τελικά ακόμη και αυτούς τους λίγους «συμπαθούντες» που είχατε σε διάφορα κόμματα και που θα ήθελαν κάποια στιγμή να στηρίξουν τις προσπάθειές σας, τους χάσατε. Θα μείνει ανεκπλήρωτος ο έρωτας της συγκυβέρνησης.

Όποιος έχει ζήσει από κοντά κοινοβουλευτικά από το 2009 έως και το 2015 το έργο που παίζεται, γνωρίζει ξεκάθαρα τι συμβαίνει. Γνωρίζει την ψυχολογία που αλλάζει, πότε πλησιάζει το τέλος, κάθε βήμα που γίνεται, καθετί που λέγεται από το βήμα της Βουλής, ακόμη και το πώς χειροκροτούν οι Βουλευτές και πώς νιώθουν. Σήμερα λοιπόν, όταν μιλήσει ο Πρωθυπουργός, περιμένω από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να χειροκροτήσουν όλοι όρθιοι για την επανασύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για το PSI. Είμαι σίγουρος ότι ο κ.Τσίπρας και ο κ.Καμμένος θα την ξαναφέρουν. Εν παρενθέσει βέβαια, αναρωτιέται κανείς, ποιος δίνει τη «γραμμή» για το PSI: ο κ.Παυλόπουλος; ο κ.Τσίπρας; ο κ.Καμμένος, που τον ακούσαμε να λέει μάλιστα ότι συμβουλεύεται τον Κ.Καραμανλή; Μήπως τελικά και στο τηλεφώνημα του κ.Τσίπρα δεν απάντησε ο Φρ.Ολάντ, αλλά κάποιος άλλος ηγέτης από τη Γαλλία; Για σκεφτείτε το λίγο, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ!

Στον τομέα της ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι δεν έχετε καμία σχέση με την αλήθεια. Στη σελίδα 89 γράφετε ότι οι πόροι για το ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι 24,3 δις ευρώ, οι εντάξεις είναι 36, οι νομικές δεσμεύσεις – αυτά δηλαδή που πρέπει να πληρώσουμε – είναι 30,2. Σας λέω πως είναι ήδη από την προηγούμενη χρονιά 0,7 δις ευρώ παραπάνω. Άρα το Υπουργείο κοροϊδεύει όταν λέει πως έκανε «εξυγίανση». Δεν έχουν κάνει καμία εξυγίανση. Έταξαν και έδωσαν έργα επιπλέον 0,7 δις ευρώ. Έχετε χρήματα μόνο για 20 δις ευρώ έργα. Λείπουν επομένως 9,5 δις. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, θα χάσετε περίπου 1,5 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Δεύτερον, θα μεταφέρετε στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργα από το παλιό πρόγραμμα, δεσμεύοντας τουλάχιστον το 40% του νέου. Δεν κατανοείτε πως μέσα στο 2016 αυτό θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα;

Χαιρόμαστε που αναγνωρίζετε ότι η διαπραγμάτευση για το ΕΣΠΑ 2014-2020 ήταν σωστή, δεν αποτελεί ένα «φαραωνικό» πρόγραμμα αλλά ενισχύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και το ακολουθείτε όπως το διαπραγματευθήκαμε εμείς. Φέρνετε τέσσερεις μεγάλες προκηρύξεις για τους νέους επιχειρηματίες. Και αφού τις ανακοινώσατε, καταλάβατε πως δεν έχετε ενδιάμεσο φορέα για να τις υλοποιήσετε. Αναρωτιέμαι: λέτε συνειδητά ψέματα ή έχετε πλήρη άγνοια για τα θέματα; Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένες προκηρύξεις δεν θα έρθουν ούτε το Μάρτιο του 2016.

Όσον αφορά το θέμα των εσόδων από την ενέργεια, που είναι πολύ σοβαρό ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, έχει κατατεθεί εδώ και δέκα μήνες πρόταση στην Κυβέρνηση και δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.

Ο κ.Τρύφων Αλεξιάδης έφερε προχθές στη Βουλή – και είναι προς τιμήν του – έναν κατάλογο με τις οφειλές προς το δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ που ρυθμίστηκαν – δεν θα πω εγώ πως «χαρίστηκαν»: πρόκειται συνολικά για 188 εκ. ευρώ – όσα πήρατε από τη φορολόγηση του κρασιού. Γιατί δεν φέρνει και τα ονόματα των επιχειρηματιών; Σας προτείνω να ζητήσουμε από κοινού, οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, να κατατεθούν τα ονόματα στη Βουλή.

Υπενθυμίζω κλείνοντας, πως το 2012 ο κ.Τσίπρας καλούσε τους Βουλευτές, όπως την κα Τζάκρη, να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, υποσχόμενος σε αυτούς ένα λαμπρό πολιτικό μέλλον στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον ακολουθούμε. Η δική μας παράταξη δεν εγκρίνει και δεν θα μιμηθεί τέτοιες πολιτικές συναλλαγές. Στο κόμμα μας δεν θα δεχθούμε κανέναν με καμία πολιτική συναλλαγή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...