Menu
RSS
Παρασκευή, 17/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι ανακοινώσεις του ΚΚΕ Αρκαδίας για τις εκδηλώσεις σε Τρόπαια και Κερπινή

Οι ανακοινώσεις του ΚΚΕ Αρκαδίας για τις εκδηλώσεις σε Τρόπαια και Κερπινή
Η γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Αρκαδίας, Παναγιώτα Πανούση, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, μέσα από την οποία ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στη Γορτυνία, για το Λαικό Διδσκαλείο Πελοποννήσου.
Ειδικότερα, είπε: «Η ΚΕ του ΚΚΕ, ολόκληρο το Κόμμα και η ΚΝΕ, τιμάμε φέτος τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά οι Οργανώσεις του ΚΚΕ – ΚΝΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την «Παιδαγωγική Ακαδημία» του ΔΣΕ που λειτούργησε στα Τρόπαια Αρκαδίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μάη στις 11πμ στα Τρόπαια. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την κεντρική ομιλία θα κάνει η Κ. Καμαρινού, διδάκτωρ κοινωνιολογίας και εκπαιδευτικός.
Καλούμε το λαό της Πελοποννήσου, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νεολαία και τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για τα 70χρονα του ΔΣΕ και για την ηρωική 3η Μεραρχία που φωτίζουν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας. Να τιμήσουμε ιδιαίτερα ένα από τα σπουδαία επιτεύγματα της εποχής αυτής, την οργάνωση της λαϊκής εξουσίας και ειδικά του Λαϊκού Διδασκαλείου Πελοποννήσου
Στα τέλη του 1947, μετά την απελευθέρωση μεγάλων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, αποφασίζεται η δημιουργία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (ΠΔΚ).
Το 1948 στην Πελοπόννησο ο ΔΣΕ έχει εδραιώσει την κυριαρχία του σε μια μεγάλη ελεύθερη περιοχή που καταλαμβάνει τα 2/3 της Πελοποννήσου, με τον αντίπαλο να έχει οχυρωθεί αναγκαστικά σε 36 βάσεις (κυρίως σε αστικά κέντρα) περιοριζόμενος σε αμυντική τακτική. "Δημιουργείται στην καρδιά της Πελοποννήσου μια λεύτερη περιοχή πολύ πιο μεγάλη και πολύ πιο σημαντική από την περιοχή του Γράμμου", όπως σημείωνε ο Νίκος Ζαχαριάδης σε άρθρο του στο περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός" τον Αύγουστο του 1948.
Με απόφαση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης οργανώνεται η κυβερνητική - διοικητική λειτουργία. Στις αρμοδιότητες τους υπάγονται: η Τοπική Διοίκηση, οι Επιτροπές Διαφώτισης, η Λαϊκή Δικαιοσύνη, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή, η Υπηρεσία Πληροφοριών και Τηλεφωνικών Επικοινωνιών, οι ομάδες Πολιτικών Επιτρόπων Πόλεων, η Επιμελητεία του Αντάρτη και, βεβαίως, η Λαϊκή Παιδεία.
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η φροντίδα για τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες αποκτά άμεση προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζεται εξάχρονη, υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδης εκπαίδευση. Τα λαϊκά συμβούλια υποχρεώνονταν να οργανώσουν σχολεία σε κάθε χωριό ακόμα και αν δεν υπήρχαν διπλωματούχοι δάσκαλοι. Για να καλυφθούν τα κενά παίρνονται άμεσα μέτρα όπως η ενθάρρυνση όσων δασκάλων δεν έχουν φύγει να παραμείνουν στις θέσεις τους και να διδάξουν, η απόσπαση στα σχολεία δασκάλων που υπηρετούν στα ένοπλα τμήματα του ΔΣΕ, ο διορισμός ως δασκάλων ανθρώπων που αν και δεν είναι πτυχιούχοι, η κατάρτισή τους τούς επιτρέπει να εκτελέσουν χρέη δασκάλου.
Αποφασίζεται η ίδρυση σχολής, ένα είδος Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που θα πραγματοποιεί επιμόρφωση δασκάλων. Εκπαίδευσε πάνω από 70 δασκάλους με πτυχία και διοριστήρια.
Μόνιμη έδρα του διδασκαλείου ορίζονται τα Τρόπαια (όπου έχουν την έδρα τους και άλλες υπηρεσίες του ΔΣΕ). Τη θέση του διευθυντή αναλαμβάνει ο Πάνος Γεωργόπουλος, δικηγόρος, γυμναστής και λοχαγός του ΔΣΕ, από την Κερπινή Αρκαδίας.
Tα μαθήματα είχαν τη μορφή ταχύρυθμης εκπαίδευσης πάνω στις θεμελιώδεις ενότητες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως ήταν: τα Παιδαγωγικά, η Διδακτική, η Ψυχολογία, παράλληλα με τις κοινωνικές επιστήμες, όπως ήταν η Ιστορία και η Φιλοσοφία.
Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στις οικογένειες που έχουν νεκρούς, που έχουν υποστεί διώξεις γιατί οι πρόγονοί τους συμμετείχαν σε αυτό το σκληρό, άνισο αλλά δίκαιο αγώνα της περιόδου '40-'49, να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις. Τους καλούμε ιδιαίτερα να συμβάλουν στη διάδοση αυτής της ένδοξης ιστορίας, ώστε να γνωρίσει την αλήθεια ο λαός και η νεολαία της Πελοποννήσου.
Το Σάββατο 28 Μάη, θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στο Διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου Πάνο Γεωργόπουλου στη γενέτειρα του Κερπινή Αρκαδίας, στις 12 το μεσημέρι. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει   αποκαλυπτήρια μνημείου του ΚΚΕ που θα αναφέρεται στον ηρωικό κομμουνιστή Πάνο Γεωργόπουλο αλλά και στους άλλους Κερπινιώτες σκοτωμένους αγωνιστές της δεκαετία του '40. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Κομματική Οργάνωση της Πελοποννήσου. Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα μιλήσει η Στέλλα Χρηστέα μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...