Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συνάντηση Γιαννακούρα - Ζαραφέτα για έργα στην Αρκαδία

Συνάντηση Γιαννακούρα - Ζαραφέτα για έργα στην Αρκαδία
Εποικοδομητική συνάντηση του Επ. Προέδρου της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων Γεωργίου Ζαραφέτα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ.Ευάγγελο Γιαννακούρα
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιή­θηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη με αίτημα του κ. Ζαραφέτα.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, η συνεργασία για το καλό της Αρκαδίας πηγάζει από βάθος χρόνου όταν εσείς εκλεχτήκατε Γενικός Γραμματέας στην Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος και εγώ Αντιπρόεδρος, όπου τότε δίναμε  μάχη για το καλό της Αρκαδίας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι αλλά κοινό σκοπό την ανάπτυξη της Αρκαδίας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν όλοι οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης συμφωνούσαν να φύγει το 11ο Σ.Π. από την Τρίπολη να πάει στην Καλαμάτα, για να πάρουν τα κτίρια για γραφεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ακόμα και τον Κολοκοτρώνη πουλούσαν», όταν συναντηθήκαμε στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, στο κόψιμο της πίτας της Αδελφότητος Κυνουρίων, σε ρώτησα ποία είναι η γνώμη σου Βαγγέλη, να φύγει το 11ο Σ.Π. από την Τρίπολη για την Καλαμάτα; «Όχι θα το πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια να μην φύγει το ιστορικό Σύνταγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη». Και αυτό έκανε η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων και το ιστορικό 11ο Σ.Π. Στρατόπεδο Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έμεινε στην Τρίπολη.
Αλλά και κατά το χρονικό διάστημα που ήμουνα Πρόεδρος της Π.Ε.Α. συνεργαστήκαμε για την ανάδειξη των Ιερών Μονών της Αρκαδίας «Ο Φάρος της Ορθοδοξίας» και «Άγιο Όρος» της Πελοποννήσου, η αμέριστη συμπαράσταση και η στήριξη και η παρουσία σου, συνέτεινε τα μέγιστα στην επιτυχία του σκοπού «Τουριστική Ανάπτυξη της Αρκαδίας». Στο σημείο αυτό ο κ.Ζαραφέτας είπε: «Εχθές επισκέφθηκα τα γραφεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρκαδίας και ζήτησα ως ενεργός πολίτης να ενημερωθώ για το σχεδιασμό πυροπροστασίας στην περιοχή Καστρί – Αγίου Πέτρου – Πάρνωνα κλπ.».
Σήμερα το πρωί μου τηλεφώνησε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρκαδίας, όπου με ενημέρωσε για τον σχεδιασμό πυροπροστασίας της περιοχής. Εζήτησα όπως στο σχεδιασμό πυροπροστασίας σημείο λήψης νερού να είναι το ποτάμι ο Τάνος, αξιοποιώντας τον δρόμο Ωριά - Ι.Μ. Μαλεβή, ο οποίος ξεκινά από την Ωριά και σε δύο χιλιόμετρα συναντά τον ποταμό Τανό και σε άλλα δύο χιλιόμετρα το ελατόδασος του Πάρνωνα. Εκεί στον Τανό δίπλα υπάρχει δεξαμενή αρδεύσεως της Κοινότητας Ωριάς, χωρητικότητας  80 κυβικών εκατοστών νερό, και με συνεχή ροή από τον Τανό. Υπάρχει φυσική η υψομετρική διαφορά εδάφους για ράμπα φόρτωσης νερού με φυσική ροή. Υπάρχει η καλογερική λάκα εφαπτόμενη με το ποτάμι, για να μπορεί να προσγειώνεται ελικόπτερο να εφοδιάζεται νερό.
Ο ευφυέστατος και δραστήριος Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρκαδίας κ.Γιαννακούρας, επικοινώνησε αμέσως τηλεφωνικά με τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρκαδίας κ.Λαρέζο και συναποφάσισαν:
1)      Να πάει συνεργείο της Πυροσβεστικής να κόψει όλα τα δένδρα που εμποδίζουν την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων για το ποτάμι και προς το ελατόδασο.
2)      Το Γκρέϊτ της περιφέρειας που το έχει η πυροσβεστική και εργάζεται στην Βλαχοκερασιά να πάει να καθαρίσει τον δρόμο Ωριάς – Μαλεβή – Ελατόδασος – Άγιο Πετριτικα – Ξεροκάμπι, για πλήρη βατότητα στα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στο σημείο αυτό τόνισε ο κ.Γιαννακούρας: «Όλοι πρέπει να είμαστε πυροφύλακες. Η έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σώζει το δάσος. Έχω οργανώσει πλήρες δίκτυο πυροπροστασίας στην Αρκαδία, απαιτείται όμως και ο καθοριστικός ρόλος των πεζών, η συμμετοχή του ενεργού πολίτη, όπως αυτό που κάνετε εσείς σήμερα και είναι προς τιμήν σας, έτσι όλοι οι πολίτες πρέπει να αγαπήσουν το δάσος. Η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοικτή για κάθε πολίτη. Έχω οργανώσει παντού ομάδες εθελοντών με απλούς πολίτες και με τους Δήμους της Αρκαδίας».
Ζαραφέτας: «Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την κατανόηση του προβλήματος και για ό,τι πράττεις για την Μάνα Γη Αρκαδία με αυταπάρνηση και με ζήλο αγνοώντας πάντα το πολιτικό κόστος».
Γιαννακούρας: «Σας έχω υποσχεθεί την αποπεράτωση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Στόλος – Περδικόβρυση, σας βεβαιώνω ότι αυτό θα γίνει σύντομα, έτσι οι Καστρίτες θα κάνουν μπάνιο στο Άστρος και θα κοιμούνται στις καταπράσινες πλαγιές του Τάνου. Ο δρόμος αυτός άρχισε με προσωπική εργασία από το 1935 από τον σύλλογο Ωριατών μέχρι το δρόμο – Εκκλησία – Καρατούλα, σταμάτησε το 1941, με την κήρυξη του πολέμου. Το 1946 άρχισαν την διάνοιξη οι Ωριάτες με προσωπική εργασία και με πρόνοια εργασίας 25 δραχμές ημερομίσθιο, άνοιξε ο δρόμος από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι το παλιό Δημοτικό Σχολείο Ωριάς. Το 1952 ο πολιτευτής Αρκαδίας Παυλόπουλος χρηματοδότησε το Γεφύρι στου Σαμαρτζή το Ρέμα με 75.000 στον εργολάβο Ζαραφέτα. Το 1957 η Νομαρχία Αρκαδίας παραχώρησε την μπουλντόζα της Νομαρχίας στην Κοινότητα Ωριάς και άνοιξε το δρόμο μέχρι του Λογοθέτη το ρέμα, όπου ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Ωριάς Καραναστάσης Ευάγγελος στις 17-9-1957 παρέδωσε την μπουλντόζα στο Πρόεδρο Κοινότητος Καράτουλα, Βασίλη Λογοθέτη. Στη συνέχεια την πήρε ο Σωτήρης Κουτσογιάννης, Πρόεδρος Νέας Χώρας, στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Αγγελίνας, Πρόεδρος Περδικόβρυσης, κατόπιν την πήρε ο Πρόεδρος του Στόλου ο Παντελές Ευάγγελος. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή της γέφυρας στο Ρέμα του Λογοθέτη από τον Υπουργό Τρυφ. Τριανταφυλλάκο. Ο δρόμος είχε βατότητα μόνο για μικρά αυτοκίνητα το καλοκαίρι. Το 1981 ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρκαδίας Γ. Ζαραφέτας χρηματοδοτεί τον δρόμο Αγ. Νικολάου – Ωριάς με έξι (6) εκατομμύρια, εργολαβία Ανδρέας Μέντζος. Οι ιδιοκτήτες των κτημάτων σταμάτησαν τον εργολάβο. Τότε ανέβηκε στην μπουλντόζα και ανέλαβε την ευθύνη ο Γ. Ζαραφέτας και έκοψε αυθαίρετα όλα τα κτήματα μέχρι την Ωριά, πλάτος δρόμου 10 μέτρα. Ταυτόχρονα προχώρησε απαλλοτρίωση στο σπίτι του Ι. Καραναστάση στην Ωριά και Στυλιανού Νικολάου. Έτσι το λεωφορείο πέρασε και πήγε στην Περδικόβρυση. Με νέα εργολαβία 30 εκατομμυρίων από την ΔΕΚ, από το Πρόγραμμα Νοτίου Πελοποννήσου έγινε ο δρόμος Χάνι Τσιμούρη – Στόλο – Τεχνικά έργα Καστρί, Ωριά και ασφαλτόστρωση. Κατά διάφορα χρονικά διαστήματα η Νομαρχία συντηρούσε τον δρόμο κατά τμήματα “Ο δρόμος έχει την δική του Ιστορία!”».
 Ευχαριστούμε τον κ.Γιαννακούρα, ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ασφαλτωθεί και το τελευταίο τμήμα του δρόμου που έχει απομείνει περδικόβρυση – Στόλο, έτσι γίνεται πραγματικότητα μετά από 71 χρόνια το όνειρο των Καστριτοχωριτών πραγματοποιείται να έχουν πρόσβαση στην θάλασσα.
Επί Νομαρχίας Παναγιώτη Γιαννόπουλου χρηματοδοτήθηκε με ενέργειες του Συλλόγου Ωριατών ο δρόμος Ωριάς – Μαλεβή, 15 εκατομμύρια για διάνοιξη και 3 εκατομμύρια για την τσιμεντόστρωση της κοίτης του ποταμού Τάνου. Όλα αυτά τα έργα στόχο έχουν την ανάπτυξη του Καστριού.
Ο κ.Γιαννακούρας δηλώνει ότι «το έργο αυτό έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή και θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη τέτοια έργα. Εμείς τα προωθούμε είναι έργο ανάπτυξηςΆλλο η ανάπλαση και άλλο η ανάπτυξη».
Γεώργιος Ζαραφέτας
Επ. Πρόεδρος Συλλόγου Ωριατών “Το Κάστρο της Ωριάς”
τέως Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρκαδίας
Επ. Πρόεδρος Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...