Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Φώφη Γεννηματά από την Τρίπολη: "Οι πολιτικές της Κυβέρνησης αποτελούν τον “κόφτη” της Ανάπτυξης" (vd)

Φώφη Γεννηματά από την Τρίπολη: "Οι πολιτικές της Κυβέρνησης αποτελούν τον “κόφτη” της Ανάπτυξης" (vd)
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, παραβρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΧΡΟ» που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.
Κατά την είσοδο της, η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η σημερινή έκθεση αποδεικνύει ότι υπάρχουν υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις στην Ελλάδα που μπορούν να πάρουν στα χέρια τους και να εγγυηθούν  την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τη κρίση.  Η Πελοπόννησος ειδικά, αποδεικνύει σήμερα ότι μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, την πολιτιστική της κληρονομιά, το πλούτο το φυσικό και φυσικά το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό. Σε αυτή τη προσπάθεια όμως, δεν μπορεί οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες να είναι μόνοι τους και δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί. Τα μέτρα και οι πολιτικές της είναι ο κόφτης της ανάπτυξης. Πρέπει να αλλάξουμε κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξουμε πολιτική. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε για να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Σήμερα στη κοινωνία και αύριο στη Βουλή, για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την εθνική γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα και για υλοποιηθεί αυτή η εθνική γραμμή χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Μπορούμε μέσα από τον διάλογο και τα μέτρα που έχουμε καταθέσει, επιταχυντές της ανάπτυξης και όχι κόφτες, να διαμορφώσουμε μία εθνική αναπτυξιακή και κοινωνική συμμαχία με μία νέα σχέση ανάμεσα στη κοινωνία, στο κράτος και στην αγορά. Σχέσεις συνεργασίας και όχι αντιπαλότητας, είναι μία σχέση που μόνο η δημοκρατική παράταξη μπορεί να εμπνεύσει αλλά και να διαμορφώσει και να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχουν. Σε αυτή τη προσπάθεια καθοριστικό ρόλο πρέπει να παίξουν τα επιμελητήρια ως σύμβουλος και συνεργάτης της πολιτείας αλλά και η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού που απέδειξαν κατά την διάρκεια της κρίσης ότι μπορούν να σηκώσουν βάρη αναπτυξιακά αλλά και βάρη κοινωνική πολιτικής και στήριξης της ελληνικής οικογένειας και να δώσουν μεγάλη ώθηση σε κάθε τοπική κοινωνία. Μαζί θα παλέψουμε και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να δώσουμε αυτό το μήνυμα. Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών είναι η προοδευτική μεταρρυθμιστική δύναμη που μπορεί να παλέψει μαζί με την ελληνική κοινωνία, με τους έλληνες παραγωγούς για να αλλάξουμε την κατάσταση, για να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή που χρειάζεται η Ελλάδα.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στα εγκαίνια της Έκθεσης των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου:
Κυρίες και κύριοι,
Η προσπάθειά σας επιβεβαιώνει απόλυτα την θέση μας ότι υπάρχουν υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις στην Ελλάδα που μπορούν να πάρουν στα χέρια τους και να εγγυηθούν την Ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να είστε μόνοι σας.
Δική μας ευθύνη είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα διευκολύνουν τον αγώνα σας,
  • με σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα,
  • με ανοιχτές αγορές,
  • με στήριξη της εξωστρέφειας και της καινοτομίας,
  • με κίνητρα για κάθε νέα προσπάθεια,
  • με σωστή χρηματοδότηση των σχεδίων σας,
  • με κράτος φιλικό στον Έλληνα επιχειρηματία.
Δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση λειτουργεί στην αντίθετη κατεύθυνση.
Αυξάνει τους φόρους, δημιουργεί εμπόδια στις επενδύσεις, οδήγησε σε αδιέξοδο το τραπεζικό σύστημα. Επί σχεδόν 2 χρόνια ο Αναπτυξιακός Νόμος παραμένει γράμμα κενό.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι εδώ στην Πελοπόννησο οι επιχειρηματίες περιμένουν επί 5 μήνες την στήριξη που τους  υποσχέθηκαν για τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές.
Είναι ώρα να αλλάξουμε τα πράγματα, ν’ ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.
Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, σήμερα στην κοινωνία και αύριο στη Βουλή, για την Εθνική Συνεννόηση που θα κάνει πράξη την Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια.
Κυρίες και κύριοι,
Οι πολιτικές της Κυβέρνησης αποτελούν τον “κόφτη” της Ανάπτυξης.
Είναι ώρα εμείς να δουλέψουμε μαζί , με προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν τον επιταχυντή της.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας μου στην ΔΕΘ πρότεινα:
  • την μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% στα επόμενα 3 χρόνια.
  • την επαναφορά των έμμεσων (και ειδικών) φόρων στην παραγωγή στο προηγούμενο ύψος τους προ των αυξήσεων που επέβαλε η Κυβέρνηση ΑΝΕΛ/ΣΥΡΙΖΑ. Κατά προτεραιότητα στο κρασί, στον τουρισμό, στην εστίαση, στις ζυθοποιίες.
  • την απαλλαγή για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα.
  • την καθιέρωση “δεύτερης ευκαιρίας” για έντιμους και ικανούς Μικρομεσαίους που “ατύχησαν”, ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους.
  • την άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των “κόκκινων δανείων” στις Τράπεζες, με σεβασμό στην απασχόληση στις επιχειρήσεις και προστασία της Α’ κατοικίας των δανειοληπτών.
  • την μείωση των πρόσθετων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των ΜΜΕ και θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.
  • κίνητρα σε νέους επιστήμονες να εργασθούν στον πρωτογενή τομέα και στήριξη τους με δωρεάν παραχώρηση γης, επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς που μετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα και καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.
  • Εθνικό Σχέδιο Εξαγωγών με έμφαση στο branding και στο clustering και υποστήριξη των μικρομεσαίων εξαγωγών.
  • Την επιδότηση των επιχειρήσεων που δημιουργούν νέες πρόσθετες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα: Η μισθολογική δαπάνη για κάθε νέα θέση εργασίας να υπολογίζεται ως “έξοδο” – που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Αυτό συνεπάγεται μέσω μείωσης του φόρου, επιδότηση του μισθολογικού κόστους κάθε νέας θέσης, με ποσοστό 8-10%.
Αυτές τις προτάσεις θέτουμε σε διάλογο μαζί σας. Και περιμένουμε τις δικές σας θέσεις ώστε μέσα από τον κοινό μας διάλογο να διαμορφώσουμε το πλαίσιο μιας Εθνικής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Συμφωνίας.
Κυρίες και κύριοι,
Σε αυτή την προσπάθεια τα Επιμελητήρια πρέπει να είναι αξιόπιστοι συνεργάτες της πολιτείας μέσα από την αναβάθμισή τους, την οικονομική βιωσιμότητα τους και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους.
Προσπάθεια που ξεκίνησε κατά την θητεία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο σχεδιασμός για την ενεργό αμειβόμενη συμμετοχή των Επιμελητηρίων στη διαχείριση προγραμμάτων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ΕΦΕΠΑΕ (ο οποίος ήταν σύμφωνος), εκχωρώντας τους το 1% από τα έξοδα διαχείρισης για την προσφορά υπηρεσιών όπως η διάχυση, η ενημέρωση προγραμμάτων, η συγκέντρωση και ο έλεγχος των δικαιολογητικών κατά την υποβολή των φακέλων.
Μετά από τη διαβούλευση με τα Επιμελητήρια, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είχε ετοιμασθεί πριν από τις εκλογές, όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έριξε στον κάλαθο των αχρήστων, μαζί με την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το Π.Δ. προέβλεπε τη δυνατότητα των Επιμελητηρίων να εμπλέκονται ενεργά και ισότιμα με τις ήδη υπάρχουσες αδειοδοτούσες αρχές. Δηλ. τις Δ/νσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών, στη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Έτσι, τα Επιμελητήρια επρόκειτο να αναδειχθούν σε έναν αξιόπιστο συνεργάτη της πολιτείας με την εξασφάλιση βασικών αρχών, όπως της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας, της ακεραιότητας, της διαφάνειας αλλά και την επίτευξη υψηλών επιπέδων επάρκειας.
Δυστυχώς και εδώ η Κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.
Σχεδιάζει τη συρρίκνωση του αριθμού των επιμελητηρίων από 59 σε 18, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, κάτι που θα υπονομεύσει την τοπική επιχειρηματικότητα.
Το ΠΑΣΟΚ αντιστάθηκε αποτελεσματικά στην απαίτηση εκ μέρους της τρόικα να καταργηθούν τα επιμελητήρια.
  • δώσαμε πολιτική και ιδεολογική μάχη για να πειστούν κυβερνητικοί εταίροι αλλά και οι πιστωτές της χώρας για την ανάγκη ύπαρξής τους
  • θέσαμε σε λειτουργία το ΓΕΜΗ
  • σχεδιάσαμε το ανταποδοτικό τέλος ΓΕΜΗ που τα χρηματοδοτεί και
  • ακυρώσαμε την απόπειρα να γίνει εθελοντική, η εγγραφή στο επιμελητήριο και υποχρεωτική η συνδρομή μόνο για όσους εγγράφηκαν(!)
Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Επιμελητηριακό Θεσμό.
Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου πρέπει να έχει και η Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού που απέδειξε μέσα στην κρίση ότι μπορεί να σηκώσει σημαντικά βάρη και να δώσει ώθηση στις τοπικές κοινωνίες.
Η Πελοπόννησος, δηλώνει με τη διοργάνωση της έκθεσης αυτής ότι μπορεί να πρωτοπορήσει και να δείξει το δρόμο της εξόδου από την κρίση.
Μπορεί να αξιοποιήσει τα  συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τη θέση της, το φυσικό της πλούτο, την πολιτιστική της κληρονομιά, το ανθρώπινο δυναμικό.
Είμαι εδώ για να σας πω ότι ΜΑΖΙ θα δώσουμε την ΜΑΧΗ για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Για να  δημιουργήσουμε τις συνθήκες για το Αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα μας.
Μέσα από μια νέα σχέση Κράτους, κοινωνίας και αγοράς, σχέση συνεργασίας και όχι αντιπαλότητας.
Σχέσεις που μόνο η δημοκρατική παράταξη μπορεί να εμπνεύσει και να εξασφαλίσει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...