Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Περιφέρεια απέρριψε την αίτηση για «λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας Δήμου Τρίπολης»

Η Περιφέρεια απέρριψε την αίτηση για «λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας Δήμου Τρίπολης»
Την απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «Συγκρότηση και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας Δήμου Τρίπολης», με συνολική δημόσια δαπάνη 306.720,00 ευρώ, η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης προς τους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2Α «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – Ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» προβλέπει απόφαση που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.

Πρόκειται για πρόγραμμα που οι ωφελούμενοι θα είναι νέοι άνεργοι, ΑΜΕΑ και πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής είχε εξηγήσει ότι «η φιλοσοφία είναι ο κάθε δήμος να έχει τη δική του δομή. Σε όλη την Ελλάδα είναι έτσι και μονό στην δική μας περιφέρεια ισχύει ότι ο κεντρικός δήμος να καλύψει όλο το νομό. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε με δύο άτομα όλα τα χωριά. Η πρόταση μας είναι με δύο κινητές μονάδες να υπερβάλουμε τον εαυτό μας ή θα πάμε με μια κινητή μονάδα μόνο για τον δικό μας δήμο. Κανονικά θα χρειαστούμε και τρίτη μονάδα.»

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ

Σύμφωνα με την απόφαση …

«Η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο Β’: «Αξιολόγηση της πρότασης ανά κριτήριο/ ομάδα κριτηρίων», γιατί μετά την εξέταση και των συμπληρωματικών στοιχείων διαπιστώθηκε ότι δεν καλύπτονται τα εξής κριτήρια:

1.1. Πληρότητα και σαφήνεια του φυσικού αντικειμένου της προτεινόμενης πράξης.

1) Η μεθοδολογία που προτείνεται από τον δικαιούχο δεν είναι σύμφωνη με:

 την εξειδίκευση της Δράσης 9.ii.3 η οποία εγκρίθηκε με την υπ' αριθμ. 2909/03-08-2016 απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠ "Πελοπόννησος" 2014-2020

 το περιεχόμενο της σχετικής Πρόσκλησης (ΠΕΛ23)

 τις αποφάσεις των Δήμων – Εταίρων με τις οποίες εγκρίνουν σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης, το κείμενο της οποίας δεν είναι σύμφωνο με αυτό που ενέκρινε ο Δήμος Τρίπολης (δικαιούχος)

2) Οι υπηρεσίες που περιγράφονται στην πρόταση του δικαιούχου διευκολύνουν κατά κύριο λόγο τους κατοίκους του Δήμου Τρίπολης, χωρίς να αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο οι ανάγκες του συνόλου των κατοίκων της Αρκαδίας.

1.2. Ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού.

Ο Δήμος Τρίπολης αιτείται, για την αντιμετώπιση κατά κύριο λόγο των αναγκών της δικής του διοικητικής περιφέρειας, το σύνολο του ενδεικτικού προϋπολογισμού της Πρόσκλησης, με τον οποίο προβλεπόταν η αντιμετώπιση των αναγκών του συνόλου

των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Δηλαδή παρόλο που υπάρχει σαφής μείωση του αριθμού των εν δυνάμει ωφελουμένων (βάσει του περιεχομένου της Πρόσκλησης ΠΕΛ 23), δεν υπάρχει αντίστοιχη προσαρμογή του αιτούμενου προϋπολογισμού).

3.1. Αναγκαιότητα υλοποίησης της Πράξης

Οι υπηρεσίες που περιγράφονται στην πρόταση του δικαιούχου δε είναι σύμφωνες με την εξειδίκευση της Δράσης 9.ii.3 και το περιεχόμενο της σχετικής Πρόσκλησης (ΠΕΛ23). Δεδομένου ότι η κινητή μονάδα προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, δεν αντιμετωπίζονται με ολοκληρωμένο τρόπο οι ανάγκες και δεν τεκμηριώνεται η μεγιστοποίηση των αναμενόμενων οφελών και της συμβολής της πράξης στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, αναφορικά με το σύνολο των κατοίκων της Π.Ε. Αρκαδίας.

3.4. Βιωσιμότητα, λειτουργικότητα, αξιοποίηση

Το Κέντρο Κοινότητας – Κινητή Μονάδα, με ευθύνη κάλυψης, κατά κύριο λόγο, των αναγκών του Δήμου Τρίπολης και όχι του συνόλου των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, δε θα παρέχει ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους της Π.Ε. Η πράξη δεν υλοποιείται στη λογική της βελτίωσης του λόγου κόστους – οφέλους, δεδομένου ότι η αξιοποίηση των παραδοτέων της θα αφορά σημαντικά μικρότερο αριθμό ωφελουμένων από αυτόν που προβλεπόταν βάσει του περιεχομένου της Δράσης 9.ii.3.

3.5. Καινοτομία

Η Προτεινόμενη πράξη δεν είναι συμβατή με το περιεχόμενο της Δράσης 9.ii.3, συμφώνα με το οποίο προβλέπεται να αναπτυχθεί ένας «μηχανισμός», αποτελούμενος από την «Επιτελική / Συντονιστική Δομή» και τα «Διευρυμένα Κέντρα Κοινότητας», ο οποίος θα αξιοποιεί εξειδικευμένο επιστημονικό ανθρώπινοδυναμικό, σύγχρονα μέσα και τεχνικές κοινωνικής δικτύωσης και θα προσφέρει ένα ομοιογενές, ευρύ και συνεκτικό φάσμα ολοκληρωμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών αναφορικά με την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση των ευπαθών ατόμων. Ο περιορισμός της δράσης του προτεινόμενου Κέντρου Κοινότητας, κατά κύριο λόγο, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Τρίπολης στερεί σημαντικά την πρόταση από στοιχεία καινοτομίας.

4.2. Βαθμός προόδου διοικητικών ή άλλων ενεργειών

Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων για την έγκριση του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης, δε συνάδουν μεταξύ τους. Η διαδικασία διαβούλευσης κρίνεται ως ανεπαρκής.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...