Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανασκαφές στις Αραχαμίτες και φέτος το καλοκαίρι από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών!

Ανασκαφές στις Αραχαμίτες και φέτος το καλοκαίρι από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών!
Η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, υπόγραψε απόφαση και έδωσε άδεια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών για συνέχιση της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στη θέση «Αγία Παρασκευή» Αραχαμιτών, Δ. Τρίπολης Π. Ε. Αρκαδίας, κατά το έτος 2017, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Börn Forsen, στο πλαίσιο πενταετούς προγραμματισμού 2015 – 2019.

Η ανασκαφική έρευνα του 2017 θα επικεντρωθεί στην περιοχή 17Α (εντός της εσωτερικής αυλής του ελληνιστικού κτηρίου) στα δυτικά και 17Β (βόρεια του ρωμαϊκού βωμού) στα βόρεια, 17C στα ανατολικά και 17D (στη νοτιοδυτική γωνία του υστερορωμαϊκού κτηρίου) στα νότια του λατρευτικού κέντρου.

Η άδεια χορηγείται με τους εξής όρους:

  1. Οι εργασίες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2017, χωρίς να υπερβούν σε διάρκεια τις 6 εβδομάδες, μετά από έγκαιρη συνεννόηση με την ΕΦΑ Αρκαδίας ως προς τον ακριβή χρόνο έναρξης και λήξης αυτών και υπό την εποπτεία της αρχαιολόγου κ. Ε. Ψαθή.
  2. Η ανασκαφική έρευνα στις περιοχές, οι οποίες (17 D) ή τμήμα των οποίων (17C &B) βρίσκονται εκτός των υπό απαλλοτρίωση αγροτεμαχίων, να διενεργηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 36, παρ. 15, σχετικά με τις ανασκαφές σε μη απαλλοτριωμένα ακίνητα.
  3. Να κατατεθεί στην ΕΦΑ Αρκαδίας ο πλήρης κατάλογος των αρχαιολόγων και των φοιτητών που θα συμμετέχουν στην ανασκαφή, συνοδευόμενος από τα σχετικά βιογραφικά σημειώματα, ενώ σε περίπτωση συμμετοχής στην έρευνα, ατόμων εκτός του καταλόγου, να ενημερώνεται προηγουμένως η ΕΦΑ Αρκαδίας.
  4. Οι μικρής έκτασης εργασίες συντήρησης που τυχόν προκύψουν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, αυτές να εκτελεστούν από την ερευνητική ομάδα, ύστερα από συνεννόηση με την αρμόδια ΕΦΑ Αρκαδίας και τη ΔΣΑΝΜ.
  5. Να ληφθεί μέριμνα από τους ανασκαφείς για τη συντήρηση και μεταφορά των κινητών ευρημάτων που θα προκύψουν από την ανασκαφή στον αποθηκευτικό χώρο του πρώην Δημαρχείου της Κάτω Ασέας ή στις αποθήκες της ΕΦΑ Αρκαδίας κατά περίπτωση, κατόπιν συνεννόησης με την εν λόγω Εφορεία Αρχαιοτήτων.
  6. Το Φινλανδικό Ινστιτούτο να μεριμνήσει για τη συνέχιση της καταγραφής παλαιών και νέων κινητών ευρημάτων στους επίσημους καταλόγους της ΕΦΑ Αρκαδίας, ύστερα από έγκαιρη σχετική συνεννόηση ως προς τον χρόνο και τη διάρκεια διεξαγωγής της.
  7. Ύστερα από την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών, να ληφθεί μέριμνα για τον ευπρεπισμό του χώρου από τα προϊόντα της ανασκαφής, καθώς και για την ασφάλεια των διερχόμενων από το χώρο. Σε συνεννόηση με την ΕΦΑ Αρκαδίας, οι τομές να καταχωθούν, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κατάρρευση τοίχων ή θεμελιώσεων των αρχαίων μνημείων.
  8. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας του 2017 να κατατεθεί στην ΕΦΑ Αρκαδίας, στη ΔΠΚΑ και στη ΔΒΜΑ, αναφορά πεπραγμένων, με τα πορίσματα των ερευνών και λοιπών εργασιών, η οποία να συνοδεύεται από την απαραίτητη φωτογραφική, σχεδιαστική και τοπογραφική τεκμηρίωση. Ειδικότερα, στην ΕΦΑ Αρκαδίας να υποβληθούν ανασκαφικά ημερολόγια, σύντομη αναφορά στην ελληνική γλώσσα για τα Χρονικά του Αρχαιολογικού Δελτίου και αναλυτική έκθεση για τις άμεσες στερεωτικές εργασίες και εργασίες συντήρησης των τυχόν αποκαλυφθέντων ακινήτων αρχαίων,
  9. Να κατατεθεί στην ΕΦΑ Αρκαδίας, στη ΔΠΚΑ και στη ΔΒΜΑ αντίγραφο οποιασδήποτε δημοσίευσης αφορά στα πορίσματα της εν λόγω ανασκαφικής έρευνας.
  10. Να τηρηθούν οι διατάξεις των άρθρων 36, 38 και 39 του Ν. 3028/02 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθμ, ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΠΚ/ ΔΠΚΑ/ ΤΕΞΕΙΟΔΘ/ 182204/ 107747/ 11480/959/14.7.2014 εγκύκλιο
  11. Σε περίπτωση ανακοίνωσης στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο αποτελεσμάτων της έρευνας, να προηγηθεί γραπτή ενημέρωση της αρμόδιας Εφορείας καθώς και της ΓΔΑΠΚ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...