Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ημερίδα στο Επιμελητήριο για την «Κοινωνική οικονομία»: Στόχος η παραγωγή κέρδους για τους ανθρώπους (vd)

Ημερίδα στο Επιμελητήριο για την «Κοινωνική οικονομία»: Στόχος η παραγωγή κέρδους για τους ανθρώπους (vd)
Το Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών Πελοποννήσου με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ» και της Πανελλήνιας Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Διαβούλευση για την δημιουργία Τοπικών Ενώσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας», σήμερα, Κυριακή 14 Μαΐου 2017, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στην Τρίπολη.

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης δεν έδωσε το "παρών" στην ημερίδα, λόγω της ψηφοφορίας για τη συμφωνία και τα νέα μέτρα.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος τόνισε είναι πολύ σημαντική ημερίδα με σκοπό να δημιουργηθούν ενώσεις για την κοινωνική οικονομία. Τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο σε όλη την Περιφέρεια.

Ο Γιώργος Καραμπάτος ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για τη φιλοξενία και επισήμανε ότι στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να συμμετέχουν σε αυτές τις οργανώσεις για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

«Τοπικές ενώσεις για την κοινωνική οικονομία και συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» Βασίλης Τακτικός, Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας
«Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, ως αντίσταση των πολιτών» Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος Αγρονέα
«Το καταναλωτικό κίνημα και η κοινωνική οικονομία» Κώστας Διάκος, νομικός

«Οι οργανώσεις της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας διεκδικούν ρόλο Κοινωνικού Εταίρου. Πρωτοβουλία  για το ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»  Γιώργος Καραμπάτος ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
«Αγροδιατροφή, μια πρόταση για την αξιοποίηση σχολαζουσών γαιών»,Ευάγγελος Σπινθάκης, συντονιστής ΠΕΣΚΟ
«Διαθέσιμοι πόροι για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Πελοπόννησο. Επένδυση στο κοινωνικό κεφάλαιο», Κώστας Οικονομόπουλος



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Βασίλης Τακτικός σημειώνει: «Ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει προορισμό την παραγωγή κέρδους για τους ανθρώπους, όχι για τους ιδιοκτήτες των εταιρειών ή για τους επενδυτές.

 Η κοινωνική οικονομία περιλαμβάνει συνεταιρισμούς, οργανισμούς αλληλοβοηθείας, σωματεία και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ιδρύματα και κοινωνικές επιχειρήσεις.

2εκ τέτοιες επιχειρήσεις στην ΕΕ προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα σε έναν μεγάλο αριθμό τομέων εντός της ενιαίας αγοράς και απασχολούν 11εκ. ανθρώπους (το 6% του συνόλου των εργαζομένων στην ΕΕ), ενώ αποτελούν επίσης φορέα κοινωνικής καινοτομίας.

Αντί οικονομικής ανταπόδοσης για την επιχειρηματική δραστηριότητα (σημείωση: επομένως τα κριτήρια λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας είναι ιδιωτικοοικονομικά), η επιχείρηση αυτή υπηρετεί τα μέλη της ἠ συγκεκριμένες κατηγορίες αποδεκτών των υπηρεσιών της.

Η επιχείρηση διοικείται κατά κανόνα στη βάση του κανόνα "ένα άτομο μια ψήφος". Βεβαίως μια τέτοια διοίκηση προϋποθέτει ένα ανεπτυγμένο πνεύμα και ικανότητα ομαδικής εργασίας. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν έναν ανθρωποκεντρικό ή περιβαλλοντικό προορισμό.

Πρόκειται προφανώς για μικρές και μεσαίες μονάδες, αν και υπάρχουν ορισμένες μεγάλες. 160 εκ. Ευρωπαίοι, δηλαδή το 1/3 περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι μέλη η αποδέκτες συναφών υπηρεσιών. Οι φορείς κοινωνικής οικονομίας, συμβάλλουν στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη πνεύματος εθελοντισμού και αλληλεγγύης, την προστασία του περιβάλλοντος και των 
καταναλωτών, την αγροτική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόνοια και συνοχή, την ανάπτυξη στον κόσμο, την καταπολέμηση της φτώχειας και την ανθρωπιστική βοήθεια. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβάλλει στη χρηματοδοτική ενίσχυση αυτών των φορέων κοινωνικής οικονομίας. Αυτό γίνεται λόγω του μικρού τους μεγέθους συνήθως, γίνεται για την εκκίνηση μιας μονάδας, γίνεται λόγω της δυσκολίας κατανόησης του ρόλου τους, τουλάχιστον στην αρχή.»
LIVE VIDEO
Επιμελητήριο Αρκαδίας

LIVE: Ημερίδα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία στην Τρίπολη - Μιλούν Μπερτζελέτος και Καραμπάτος

Δημοσιεύτηκε από Kalimera-Arkadia.gr στις Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...