Menu
RSS
Σάββατο, 21/04/2018
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel

Έμφυλες ταυτότητες: Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να ανακληθεί η εγκύκλιος - Γονείς και φορείς μάζεψαν 2.000 υπογραφές!

Έμφυλες ταυτότητες: Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να ανακληθεί η εγκύκλιος - Γονείς και φορείς μάζεψαν 2.000 υπογραφές!

Μία εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για μία θεματική εβδομάδα στα σχολεία αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γονείς μαθητών και φορείς αντιδρούν για την ενότητα που αφορά τις έμφυλες ταυτότητες.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΑΝΙΑΤΑ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ


Το λόγο πήρε ο δικηγόρος κ. Μανιατάς ο οποίος στάθηκε στην ενότητα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των νέων. «Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι πρέπει να αποδομήσει τα εμφυλα στερεότυπα για αγόρια και κορίτσια και μιλάει για ομοφοβία και τρανσφοβία. Επεμβαίνει η εγκύκλιος στη φυσική πορεία της ζωής των εφήβων. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε την επιλογή των ενηλίκων.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα παιδιά κάθε ηλικίας. Είναι δόλια καθοδήγηση για να πειστούν τα παιδιά και να οδηγηθούν σε επιλογές πέραν της φυσικής ταυτότητας.

 Τι ψυχολογικά προβλήματα θα δημιουργήσουμε στα παιδιά; Μήπως ωθούνται τα παιδιά πέραν της σεξουαλικής ενημέρωσης σε σεξουαλικό αποπροσανατολισμό;

Υπάρχει ιατρική έκθεση που αναφέρεται ότι τα χρωμοσώματα είναι γενετική δείκτες του αρσενικού και θηλυκού και όχι γενετικοί δείκτες κάποια διαταραχής. Όλοι γεννιούνται με ένα βιολογικό φύλλο.

Έχουμε ευαισθητοποιηθεί σε αυτό, έχουμε ήδη συγκεντρώσει υπογραφές διαμαρτυρίας, πάνω από 2.000 υπογραφές από γονείς και θα συνεχίσουμε. Θα γίνει εκδήλωση ενημέρωσης που θα γίνει στις 31 Μαΐου και θα συμμετέχει η Καθηγήτρια κα Μαντουβάλου και ο Καθηγητής Ιατρικής Χατζητόλιας.»

Επιπλέον, ο κ. Μανιατάς μίλησε για παραβιάσεις του ποινικού κώδικα.

Ο επιχειρηματίας Βασίλης Αθανασιάδης είπε ότι «Δεν έχουμε τίποτα με κανέναν, το μονό που μας ενδιαφέρει είναι τα παιδιά μας, για τόσο ευαίσθητα θέματα το χειρισμό θέλουμε να έχουμε εμείς. Να μην μιλάει στα παιδιά μας κάποιος που δεν έχει επιστημονική κατάρτιση. Δεν το δέχομαι αυτό.

Δεν μας φταίει ένας άνθρωπος που έχει διαφορετικότητα.

Το 80% του κόσμου δεν ξέρει τι λέει η εγκύκλιος. Για αυτό το λόγο θα κάνουμε την ημερίδα με δύο Ακαδημαϊκούς έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος. Για τέτοια θέματα δεν υπάρχουν παρατάξεις. Η ημερίδα θα είναι άκρως επιστημονική.»

 

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, αλλά αυτή η ιστορία όπως μπαίνει δεν είναι σύννομη. Είναι αδιανόητο να νομοθετούμε και να επιβάλλουμε διαδικασίες, μέσω εγκυκλίων. Αν φτάσουμε να μπορεί να ασχολείται για ένα τόσο σοβαρό θέμα η όποια ΜΚΟ πλέον έχουμε χάσει ουσιαστικά το παιχνίδι. Νομίζω ότι πέρα από το θεσμικό, να ανακληθεί η εγκύκλιος.  Να υπάρξει ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση ανάκληση του εγκυκλίου.

Ο Κώστας Τζιούμης είπε ότι είναι θετικό ότι σηκώθηκαν από τον καναπέ οι γονείς και είναι σήμερα εδώ κι αυτό δείχνει πόσο σοβαρό είναι το θέμα. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο σκοπός αυτής της θεματικής εβδομάδας. Όταν τα σχολεία μας έχουν τόσα προβλήματα και η Παιδεία γενικότητα, λείπει τα παιδιά να μάθουν ποιο είναι το κοινωνικό φύλλο; Κάτι άλλο κρύβεται. Δεν είναι εκμοντερνισμός σήμερα από μία χώρα που μαστίζεται από κρίση, να μάθουν τα παιδιά με τις έμφυλες ταυτότητες. Μίλησα με Γυμνασιάρχες και μου είπαν ότι οι καθηγητές δεν έχουν την κατάρτιση για αυτά τα μαθήματα. Μπαίνει ο μαθηματικός και μιλάει για την υγιεινή διατροφή, μπαίνει ο καθηγητής αγγλικών και μιλά για έμφυλες ταυτότητες. Ποιος πιστοποιεί τους φορείς που θα μπουν στο σχολείο να διδάξουν τα παιδιά μας; Η ουσία είναι ότι θέλουν να στρέψουν τα παιδιά σε άλλες κατευθύνσεις. Δεν νομίζω ότι κανένα παιδιά 12 ετών τη διαφορά του φύλλου του με το κοινωνικό φύλλο. Κάθε ενήλικος μπορεί να διαθέσει το σώμα του όπως θέλει, μακριά από μένα η ομοφοβία και οι ρατσισμοί.  Είναι ντροπή και ομόφωνα πρέπει να βγει ένα σκληρό ψήφισμα προς το Υπουργείο που θα ζητάμε άμεση ανάκληση της εγκυκλίου και να γίνει διάλογος.

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε ότι καλούνται οι εκπαιδευτικοί στο πόδι και χωρίς την ανάλογη επιμόρφωση να αναπτύξουν προγράμματα επιμόρφωσης για σοβαρά θέματα. Με απορία πληροφορηθήκαμε από τους εκπροσώπους των γονέων στο νέο πρόγραμμα δράσεων υπάρχει και ένα θέμα με τίτλο έμφυλες ταυτότητες. Με δεδομένη την ανάπτυξη σεξουαλικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα, ποιος είναι ο λόγος που επιλέγει ένα τέτοιο θέμα; Θεωρούμε σκοπίμως επιλέγει αυτή η ενότητα για να αποπροσανατολίσει γονείς και μαθητές από τα σοβαρά προβλήματα που έχει η Παιδεία μας. Προτείνουμε απόφαση ομόφωνη του Δημοτικού Συμβουλίου να πάει στα γραφεία αυτών που σκέπτονται σεξουαλικά λίγο παράξενα απ΄ ότι πρέπει να σκέπτονται και να κινήσει ο Δήμος με τις αρμόδιες υπηρεσίες και σε συνεργασία με τους γονείς, μία εκστρατεία ενημέρωσης μέσα στα ίδια τα σχολεία.

Ο Γιάννης Λάζαρης είπε ότι δεν είναι εύκολα αυτά και χάνουμε την πραγματική ουσία. Θα είχα άπειρη χαρά αν οι γονείς έρχονταν στην αρχή του χρόνου που κόβουν ώρες από την οικιακή οικονομία και τη βιολογία. Η Παιδεία βογγά τα τελευταίε χρόνια, δεν έχει γίνει κανένας διορισμούς, αυξήθηκε το ωράριο. Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών. Για να καλύψει το κενό αυτό το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί μία εβδομάδα που να είστε σίγουροι ότι αντιμετωπίζεται σαν χαβαλές στα σχολεία. Συμφωνώ ότι καλούνται να διδάξουν άνθρωποι χωρίς κατάρτιση.  Κοίταξα τα θέματα και υπήρχε ισότητα φύλλων, ισότητα ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες, άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις, σεξισμός, στερεότυπα κλπ.  Ότι δεν γίνονται σωστά, θα το δεχτώ. Ότι είναι μία κάλυψη των μειωμένων δαπανών για την παιδεία, κι αυτό θα το δεχτώ αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι γίνεται για αυτά που υπονοήσατε. Μπορεί να το φοβάστε, αλλά εγώ δεν το είδα. Δεν είναι το ζήτημα του τρίτου φύλλο, είναι πολύ πιο σοβαρά τα ζητήματα της Παιδείας. Το Υπουργείο πρέπει να ξαναδεί αυτό το θέμα, θα έπρεπε και ο Δήμος τη γνώμη της ΕΛΜΕ και του Υπουργείου. Δεν το ξέρουμε το θέμα ως δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο Δημήτρης Νικολάου είπε ότι είναι ο ορισμός της υποκριτικής στάση του Υπουργείου Παιδείας σε ζητήματα παιδείας Αυτοί που στέλνουν τα παιδιά στα συσσίτια, θα έρθουν να μιλήσουν για διατροφή και ποιότητας ζωής. Χρειάζονται εξειδικευμένοι ειδικοί σε τέτοια ζητήματα. Ακούγοντας τον κ. Μανιατά, ελλοχεύουν κι άλλοι κίνδυνοι, να πάρουμε ένα θέμα που μπορούμε να διαχειριστούμε και να το κάνουμε σημαία, είτε για ομοφοβικές, είτε για εθνικιστές τοποθετήσεις. Επιφυλάσσομαι για το πώς θα τοποθετηθώ, ανάλογα με το κείμεν που θα έρθει προς ψήφιση.

Ο Χαράλαμπος Σταμάτης είπε ότι οι πρώτη φορά αριστερά στην Ελλάδα που έφεραν και το σύμφωνο συμβίωσης, φέρνει τέτοιο θέμα όταν παιδιά λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία. Είναι απαράδεκτα πράγματα αδιανόητα. Ναι στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από καταρτισμένο προσωπικό. Ομόφωνη απόφαση που να καυτηριάζει αυτή την εγκύκλιο. Αυτά οδηγούν στον εκφυλισμό της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης Γιώργος Θεοδωρακόπουλος είπε ότι υπήρξε απόφαση ομόφωνα στη Δημοτική Κοινότητα επειδή το Υπουργείο δεν ενδιαφέρεται να διδάσκει σεβασμό. Το κακό είναι ότι ως κοινωνία δεχόμαστε μία ψυχολογική πίεση και νομοθετική μη θεωρηθούμε οπισθοδρομικοί για τις απόψεις μας. Να μην κατηγορηθούμε ομοφοβικοί. Η πρόταση μας είναι να καταργηθεί η ενότητα αυτή και να διδαχθεί ο σεβασμός προς όλους.

Ο Αντιδήμαρχος Σωτήρης Παπαδημητρίου τόνισε ότι είναι άλλη μία προσπάθεια για τον εκφυλισμό και την ισοπέδωση του οικογενειακού ιστού. Έχουμε γίνει αδιάφοροι, αλλά είναι καλό σημάδι η αντίδραση των συλλόγων. Πρέπει να επανέλθουμε στην ισχυρή οικογένεια.

Η Μαρία Εικοσιδέκα τόνισε ότι όλα αυτά της σημερινής Κυβέρνησης έχουν ένα σκοπό, να ισοπεδώσουν τα πάντα. Ξεκίνησαν από τη μείωση των ωρών των Θρησκευτικών στα σχολεία, να είναι προαιρετική η παρακολούθηση. Το δεύτερο, το Έθνος μας, βλέπετε τι πιέσεις δεχόμαστε. Τώρα, πάνε να βάλουν χέρι στην οικογένεια. Τα θεμέλια της οικογένειας πρέπει να είναι πολύ δυνατά. Οι μόνοι υπεύθυνοι για την αγωγή στα παιδιά τους, είναι οι γονείς. Είμαστε μαζί με τους γονείς. Άμεσα να ανακληθεί η εγκύκλιος.

Ο Ζαφείρης Μπισιούλης είπε ότι ως γονέας, ως εκπαιδευτικός και ς δημοτικός σύμβουλος συγχαίρω όλους τους γονείς για την απόφαση που πήρατε και σε πέντε μέρες συγκεντρωθήκατε σχεδόν 2.000 υπογραφές για να δείξετε την αντίδρασή σας για αυτό που προσπαθούν κάποιοι να κάνουν κουμάντο μέσα στην οικογένειά σας και τα παιδιά σας. Συμφωνώ απόλυτα με την προσπάθεια των γονέων. Ξέρω ότι οι καθηγητές το έκαναν με μεγάλη δυσκολία, διότι υπάρχει ο φόβος στα σχολεία. Η πρότασή μου είναι άμεση κατάργηση αυτής της παράνομης εγκυκλίου.

Ο Ηλίας Κούρος είπε ότι καλούμε ως παράταξη όλους τους γονείς να υπογράψουν για να δείξουμε τη μεγάλη δύναμη και αντιστεκόμαστε σε αυτή  την εγκύκλιο.

Ο Παρασκευάς Νίκου είπε ότι είναι θεωρίες παλιές κατακριτέες με κύριο εκφραστή τη θεατρική συγγραφέα Σαρα Κέιν που έλεγε ότι δεν έχει σημασία τι φύλλο γεννιέσαι αλλά πως μεγαλώνεις και με τι ταμπού. Κάποιοι ψευτοφιλοσοφοάναρχοι βρήκαν τρόπο να επαναφέρουν αυτές τις θεωρίες. Αυτή η εγκύκλιος δεν είναι απλά παράνομη, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι και παρανοϊκή.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Ο Δημήτρης Παυλής έκλεισε αυτή τη συζήτηση με τη δική του τοποθέτηση. «Προέκυψε σήμερα ότι η προσέγγιση που έγινε από το σύνολο των τοποθετήσεων, αντικειμενικά αναγνωρίζεται ότι υπάρχει δίκιο. Οι προβληματισμοί και οι θέσεις είναι σοβαρές. Ένα τεράστιο θέμα που έχει σχέση με την εκπαίδευση των παιδιών μας. Χωρίς καμία διαβούλευση μπαίνουν σήμερα ζητήματα σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Αυτές είναι κομπογιαννίτικες τακτικές. Τι είναι αυτές οι ΜΚΟ; Είναι ευαίσθητοι και τα ξέρουν όλα; Θεωρώ ότι για να συγκεράσουμε όλες τις θέσεις, να υπάρξει απόφαση ότι οι διάλογοι που υπήρξαν και θα αναφέρονται στην απόφαση, να ζητηθεί να ανακληθεί αυτή η εγκύκλιος με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό.

Η πρόταση είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο σέβεται τη διαφορετικότητα. Το ζήτημα της θεματικής εβδομάδας  επειδή αφορά παιδιά που φοιτούν στις τάξεις του Γυμνασίου είναι αρκετά σοβαρό και απαιτεί πριν την εφαρμογή του ειδική επεξεργασία από ειδικούς επιστήμονες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τις μεθόδους διδασκαλίας.

Οι καθηγητές δεν μπορούν να διδάξουν αυτή τη θεματική ενότητα, μη έχοντας την ειδική κατάρτιση και γνώσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης ζητά την άμεση ανάγκη της εγκυκλίου για λόγους για ψυχοπαιδαγωγικούς και όχι μόνο.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγη ώρα και οι παρατάξεις συμφώνησαν σε ένα κείμενο με το οποίο ζητά την ανάκληση της εγκυκλίου διότι θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί μορφωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. 

5 σχόλια

 • Μαρία
  Μαρία Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 14:43 Σύνδεσμος σχολίου

  Το συμβούλιο αποφάσισε την ανάκληση και όλοι όσοι μίλησαν ανέφεραν τους λόγους γι τους οποίους πρέπει να γίνει και μάλιστα μίλησαν και τεκμηριωμένα.
  Εσείς οι φιλελεύθεροι αφού διαβάσετε τι είπαν μπορεί μετά να αναφέρετε τα δικά σας επιχειρήματα και εμείς να κρίνουμε.
  Μην κάνετε λοιπόν χαρακτηρισμούς χωρίς να ξέρετε τι είπαν.

 • Β.
  Β. Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 12:47 Σύνδεσμος σχολίου

  Δεν υπάρχει λόγος για χαρακτηρισμούς....ο καθένας έχει την άποψη του! Ας σεβαστούμε ο ένας τον άλλον! Αυτό άλλωστε δεν διατείνεται και το υπουργείο ;

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 12:08 Σύνδεσμος σχολίου

  Ομοφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβουλιο για την καταργηση αλλα η σωστη άποψη είναι μονο κατι γραφικών που σχολιάζουν ανώνυμα εδω. ΞΕΡΟΛΕΣ

 • Μαρία
  Μαρία Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 11:13 Σύνδεσμος σχολίου

  ο μεσαίωνας είναι εδώ, ο δήμαρχος ως δήμαρχος αποφαίνεται ότι η εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας πρέπει να ανακληθεί ,γιατί έτσι θέλουν 2000......ψηφοφόροι ,δε μπορείς να τους αγνοήσεις

 • Ολγάκι
  Ολγάκι Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 23:32 Σύνδεσμος σχολίου

  Έλεος!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...