Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παπαηλιού: «Εργαλείο για την προώθηση της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης»

Παπαηλιού: «Εργαλείο για την προώθηση της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης»


Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά την παρουσίαση στην  Επιτροπή Περιφερειών της  Βουλής (14.6.2017), του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) από τον Ευάγγελο Αποστόλου-Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής :

Το ΠΑΑ αποτελεί εργαλείο για την προώθηση της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου της χώρας, στο πλαίσιο του οποίου η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί προτεραιότητα.

Δραστικές παρεμβάσεις εντοπίζονται :

Στην αναδιάρθρωση παραγωγικών τομέων και κλάδων της αγροτικής οικονομίας των αγροτικών περιοχών, με σκοπό τη δημιουργία κρίσιμης μάζας καλλιεργειών, προϊόντων και παραγωγών,  δηλαδή στην ομογενοποίηση της παραγωγής ανά περιοχή (ενδεικτικά στην Αρκαδία παράγονται εξαιρετικής ποιότητας πατάτες, σκόρδα, λάδι, κρασί, μέλι, κάστανα, κηπευτικά κλπ). Αυτό μπορεί να γίνει με τη στήριξη της πολιτείας και υγιών αγροτικών σχημάτων (ομάδων και ενώσεων  παραγωγών).

Στη σύναψη τοπικών συμφώνων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στο πλαίσιο των οποίων είναι απαραίτητες οι πρωτοβουλίες ανάδειξης των τοπικών ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, της σύνδεσής τους με τη μεταποίησή τους, δράσεις κοινωνικής οικονομίας και προσέλκυσης επισκεπτών. Όλα αυτά πρέπει να λειτουργούν συνδυαστικά για τη δημιουργία υπεραξίας, συμπληρωματικών εισοδημάτων και εναλλακτικών μορφών απασχόλησης (αγροτουρισμός, οικοτεχνία, βιοτεχνία).

Στη δημιουργία δομών για την εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου και την αξιοποίηση του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού, που να βρίσκεται δίπλα στον αγρότη-κτηνοτρόφο.

Τέλος, η προσέλκυση νέων αγροτών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, αφού οι κοινωνίες της υπαίθρου, για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, πρέπει να είναι ζωντανές. Επομένως, το δημογραφικό αυτών των κοινωνιών σε όλες τις διαστάσεις του, πρέπει να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...