Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σε Καρύταινα και Λεωνίδιο ο βουλευτής Γ. Παπαηλιού

Σε Καρύταινα και Λεωνίδιο ο βουλευτής Γ. Παπαηλιού
Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά το φεστιβάλ «loving melitzazz», που έγινε στο Λεωνίδιο (8.7.2017), μεταξύ των άλλων, είπε :

Το φεστιβάλ, που αποτελεί «θεσμό» για το Λεωνίδιο και την ευρύτερη περιοχή, συνδέεται με το σημαντικότερο προϊόν, πλουτοπαραγωγική πηγή της τσακώνικης γης, τη μελιτζάνα, και συμβάλλει στην προβολή της παραγωγής και διάθεσής του.

Επιπλέον, μέσω του φεστιβάλ, προβάλλονται ο λαϊκός πολιτισμός, οι λαϊκές πολιτιστικές παραδόσεις της Τσακωνιάς, νεώτερα ρεύματα, αλλά και πολιτιστικά δρώμενα των νέων της περιοχής, τα οποία αποτελούν άϋλο και αξιοποιήσιμο «πλούτο» γι΄ αυτήν και αναδεικνύουν το δυναμισμό της.

Επίσης, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά την εκδήλωση αναβίωσης του «παραδοσιακού θερισμού …», που έγινε στην Καρύταινα (8.7.2017), μεταξύ των άλλων, είπε :

Τα ήθη και τα έθιμα, ο λαϊκός πολιτισμός, η λαϊκή παράδοση, η εν γένει άϋλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας αποτελούν σημαντικά στοιχεία της εθνικής ταυτότητάς μας. Εν προκειμένω, ο παραδοσιακός θερισμός, που συνδέεται με τις αγροτικές εργασίες και την αγροτική παραγωγή μιάς άλλης εποχής συνιστά στοιχείο της άϋλης πολιτιστικής παράδοσης, η οποία χαρακτηρίζει και την τοπική ταυτότητα της Καρύταινας.

Η λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και ο λαϊκός πολιτισμός μαζί με το παρθένο έδαφος, την ανόθευτη φύση, το φυσικό κάλλος, τη μυθολογία, την ιστορία ενσωματώνουν μία αυταξία. Πρέπει να διασωθούν, να διατηρηθούν και να προστατευθούν, ιδιαίτερα σήμερα την περίοδο της παγκοσμιοποίησης, μέσω της οποίας επιχειρείται η πολτοποίηση αξιών, συνειδήσεων, νοοτροπιών, συμπεριφορών, χαρακτήρων και περαιτέρω η επιβολή παγκοσμιοποιημένων προτύπων ευτελούς αξίας προς όφελος των ισχυρών.

Ταυτόχρονα, αυτά τα στοιχεία μαζί με το δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό της Καρύταινας, της ευρύτερης περιοχής και της Αρκαδίας συνιστούν συγκριτικό πλεονέκτημα, που μπορεί να μετασχηματισθεί σε αναπτυξιακή αιχμή για τη χώρα και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Γορτυνία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...