Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κρατικό Κτήμα Βυτίνας | Τα σχέδια για αμπέλια, αρωματικά φυτά, τρούφα και συσκευαστήριο μελιού! (vd)

Κρατικό Κτήμα Βυτίνας | Τα σχέδια για αμπέλια, αρωματικά φυτά, τρούφα και συσκευαστήριο μελιού! (vd)
Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Βυτίνα με θέμα: ¨Γηγενείς ποικιλίες αμπελιού – Αρωματικά φυτά¨, την Παρασκευή το πρωί 14 Ιουλίου 2017.

Η Ημερίδα έγινε στον Πρότυπο Τριανταφυλλίδειο Σταθμό Ορεινής Οικονομίας Βυτίνας - Κρατικό Κτήμα Βυτίνας και από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Αρκαδίας Ημερίδα με θέμα: ¨Γηγενείς ποικιλίες αμπελιού – Αρωματικά φυτά¨ παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης ΕΛΓΑ Αρκαδίας Ηλία Αγγελόπουλο.

Στην ημερίδα αυτή χαιρετισμό και καλωσόρισμα απεύθυνε προς τους παρευρισκομένους και τους Επισήμους, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωργικής Ανάπτυξης Ν. Αρκαδίας & του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας Πιέρρος Δημάκος.

Αμέσως μετά ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Γιώργο Παπαηλίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Γιώργο Ρουμελιώτη, τον Δήμαρχο Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλο, τον Πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής & Στερεάς Ελλάδας Σωτήρη Λαμπρόπουλο, τον Πρόεδρο του Σωματείου Φίλων Κληροδοτήματος ¨Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη¨ και Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστα Παναγόπουλο και τον Πέτρο Ορφανό Προϊστάμενο Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου – Δ. Ελλάδας & Ιονίων Νήσων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.   

Ο κ. Παπαηλίου τόνισε ότι το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστεί εργαλείο ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Ο κ. Ρουμελιώτης είπε ότι σκοπός και στόχος είναι να μπορέσουμε μέσα από μία περιοχή με πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον να αναδείξουμε ποιοτικά γεωργικά προϊόντα και μέσα από το Μελισσοκομικό Μουσείο να αναδείξουμε το μέλι του Μαινάλου και το σημαντικότερο να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στα ορεινά της Γορτυνίας. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αρωγός, είναι δίπλα στα νέα παιδιά και θα ήθελα να συγχαρώ εκείνους που είχαν την ιδέα για τη σημερινή ημερίδα».

«Για την πολυπόθητη ανάπτυξη, πρέπει να αξιοποιήσουμε πόρους όπως το Κτήμα Βυτίνας, το ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής και τα ιδιαίτερα προϊόντα της περιοχής» είπε ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Γιάννης Γιαννόπουλος. Για προσθέσει ότι «υπάρχει το Κληροδότημα Νικολαίδη στην Κοντοβάζαινα που μπορεί να φιλοξενήσει αντίστοιχες δραστηριότητες, τα Λουτρά Ηραίας, το Μαίναλο, που μπορούν να υποστηρίξουν μία αειφόρο ανάπτυξη.»

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Φίλων ου Κληροδοτήματος Τριανταφυλλίδη Κώστας Παναγόπουλος είπε ότι «ξεκινήσαμε την προσπάθεια πριν από 20 χρόνια, τότε ήταν σκουπιδότοπος αυτό που βλέπετε σήμερα. Ο Τριανταφυλλίδης στην πραγματικότητα ήταν ο αναμορφωτής της γεωργικής εκπαίδευσης στη χώρα».

Ο Πέτρος Ορφανός (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου – Δ. Ελλάδας & Ιονίων Νήσων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) ανάφερε ότι το Κρατικό Κτήμα θα αποκομίσει έσοδα αν πάει καλά η καλλιέργεια τρούφας που σχεδιάζεται. Έχει προγραμματιστεί ακόμα τη δημιουργία πρότυπου μελισσοκομείου και ένα συσκευαστήριο μελιού για την εξυπηρέτηση των παραγωγών από την ευρύτερη περιοχή.  

    Ξεκίνησε το άνοιγμα των εργασιών της Ημερίδας με την εισήγηση του Προέδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ. «Η δουλειά που έχετε κάνει εδώ είναι άξια συγχαρητήριων και βοήθειας» είπε για το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας.

  Ακολούθησε η εισήγηση της Αικατερίνης Μπινιάρη η οποία είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Εργαστηρίου Αμπελουργίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αναφέρθηκε στις Γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και η σπουδαιότητα διατήρησής τους. «Για να καλλιεργήσεις αμπέλι, χρειάζεσαι μία προσαρμογή» είπε.

   Επόμενος εισηγητής ήταν ο Γεωπόνος MSc – Προϊστάμενος Τμήματος Ελαίας & Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  Διονύσης Γραμματικός και αναφέρθηκε στις οργανώσεις των παραγωγών του Αμπελοοινικού τομέα καθώς και στην Νομοθεσία οινοποιήσιμων Αμπελώνων.
    Οι εργασίες της Ημερίδας έκλεισαν με την εισήγηση της Παναγιώτας Λεονταρίτου Γεωπόνου στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Αχαΐας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η οποία αναφέρθηκε στους Τύπους πολλαπλασιαστικού υλικού στα αρωματικά φυτά και η επίδρασή τους στην παραγωγή των αιθέριων ελαίων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...