Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πέρασαν 73 χρόνια από τις φρικαλεότητες των Γερμανών στη Βλαχέρνα (vd)

Πέρασαν 73 χρόνια από τις φρικαλεότητες των Γερμανών στη Βλαχέρνα (vd)
Ο εορτασμός της 73ης Επετείου του Ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας του από τα Γερμανικά Στρατεύματα την 19η Ιουλίου 1944 έγινε την Κυριακή στο χωριό Βλαχέρνα.
Νωρίς το πρωί σήμαναν οι καμπάνες της Εκκλησίας της Τοπικής Κοινότητας Βλαχέρνας με φροντίδα του αιδεσιμότατου Ιερέα και τελέστηκεΘεία Λειτουργία.
Ακολούθησε τέλεση επίσημης δοξολογίας στο Ναό Αγίων Αναργύρων και συγκέντρωση των επισήμων και του Λαού στο χώρο του Μνημείου των πεσόντων όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση, σχετική ομιλία από τον κ. Καβουρίνο Αθανάσιο, Δικηγόρο και πρώην Δήμαρχο Λεβιδίου, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

«Η ομιλία θα εστιαστεί στην τότε Γερμανική υποδούλωση των Ελλήνων για Ελευθερία και η σημερινή υποδούλωση στους Γερμανούς από τους πολιτικούς μας» είπε ο κ. Καβουρίνος.
Για να πει στη συνέχεια … «Στις 20 Απριλίου καίγονται επτά σπίτια στη Βαλχέρνα, στις 30 Απριλίου κάψανε το μισό Λεβίδι και τον Ιούλιο του 1944 μηχνακινητε΄ς δυνάμεις ξεκίνησαν από την Τρίπολη και με προφυλάξεις έφτασαν σε Κάψια, Λεβίδι και Βλαχέρνα.
Το βράδυ της 18ης Ιουλίου 1944 μία ομάδα ανταρτών κατέβηκε από το βουνό για να στήσει ενέδρα. Το σχεδόν είχε σχεδόν εκκενωθεί από τους κατοίκους. Όταν ξημέρωσε είδαμε τους αφήσαμε να πλησιάζουν και άρχισαν τα πυρά. Στη συνέχεια, οι Γερμανοί έστησαν φυλάκια, έκαψαν όλα τα σπίτια του χωριού, τα καλύβια, κόποι και βάσανα προγόνων έγιναν στάχτη και όσους βρήκαν μέσα στο χωριό άλλους έσφαξαν, άλλους κακοποίησαν, άλλους άφησαν ημιθανείς.»

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ – «ΑΘΑΝΑΤΟΙ»

Ντίνος Κολλίντζας , καπετάνιος ΕΛΑΣ
Γιώργης Κατσούλης, αντάρτης του ΕΛΑΣ
Γιώργης Καρούντζος, αντάρτης του ΕΛΑΣ.
Φώτης Κουνέλης
Γιάννης Πανούσης, Γραμματέας της ΕΠΟΝ Τρίπολης,
Βαγγέλης Λολώνης, αντάρτης του ΕΛΑΣ.

Θεόδωρος Κουτσούγερας
Αναστάσιος Κουτσούγερας
Γεώργιος Κουτσούγερας
Βασίλης Κουτσούγερας
Αριστείδης Αποστολόπουλος
Τρύφωνας Κατσούλης
Δημήτρης Λολώνης
Αναστάσιος Τζιώλας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...