Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Παρατυρό" | Οι εκδηλώσεις της τελευταίας μέρας στο φεστιβάλ του Τυρού!

"Παρατυρό" | Οι εκδηλώσεις της τελευταίας μέρας στο φεστιβάλ του Τυρού!
Στον Τυρό Νότιας Κυνουρίας γεννήθηκε ένα φεστιβάλ συμμετοχικό, τέχνης και εξωστρέφειας. Πρωτεϊκό και πολυσήμαντο σαν τ´ όνομά του, το «ΠαραΤυρό» φιλοδοξεί να καταστήσει την πανέμορφη συμπρωτεύουσα της Τσακωνιάς τόπο ζύμωσης και συναίρεσης της πλούσιας παράδοσης του τόπου με μια εξίσου πληθωρική γεύση σύγχρονων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης.
Διοργάνωση φεστιβάλ «ΠαραΤυρό»: Δήμος Νότιας Κυνουρίας.
***
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
 
Cine - ΠαραΤυρό
Προβολή «Η Ρόζα της Σμύρνης» (ελληνική με αγγλικούς υπότιτλους)
Κυριακή 30 Ιουλίου στις 21:00, Θέατρο Μελίνα Μερκούρη
Κοινωνική, Ελλάδα, 2016, 100 λεπτά
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδελλάς, Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Λήδα Πρωτοψάλτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιλμάζ Γκρουντά, Γιούλικα Σκαφιδά κ.α.
Διανομή: Feelgood Entertainment
Σύνοψη
Η αινιγματική Σμυρνιά αρχόντισσα Ρόζα ζει επί δεκαετίες με το βάρος ενός μυστικού, που κρατά πεισματικά σφραγισμένο ακόμα και από την 28χρονη εγγονή της Μαριάννα, τον μοναδικό άνθρωπο που έχει στον κόσμο. Ένα μυστικό που έρχεται από τη Σμύρνη του 1922. Το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη, ενός αρχιτέκτονα που αναζητεί στα παράλια της Μικράς Ασίας ίχνη από τις χαμένες πατρίδες, μια παλιά φωτογραφία κι ένα νυφικό λερωμένο με αίμα, γίνονται αφορμή για να ανασυρθεί, 60 χρόνια μετά, μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν, που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές της Μαριάννας και του Δημήτρη.
 
«Γνωρίζω και προστατεύω τον τόπο μου» – Εκπαιδευτικός περίπατος για παιδιά
 Κυριακή 30 Ιουλίου στις 18:00
Τόπος συνάντησης: Βρύση «Δικαίου», Σαπουνακαίικα
Μέσα από τον εκπαιδευτικό περίπατο θα γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και την ιστορία του και παράλληλα θα ενημερωθούμε και θα ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή της ανακύκλωσης σε αυτή. Θα μάθουμε ποια είναι τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, μέταλλα κ.α.) και πώς πρέπει να διαχωρίζονται στους κάδους ανακύκλωσης. Θα αποκομίσουμε γνώσεις, θα παίξουμε και θα συνειδητοποιήσουμε την αξία του περιβάλλοντος και την αναγκαιότητα της προστασίας του και θα γίνουμε παράδειγμα για τους γύρω μας. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από τη βρύση του «Δικαίου» στα Σαπουνακαίικα και θα καταλήξει στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο Άνω Τυρού, μέσα από τον παλιό δρόμο που συνέδεε τα δύο χωριά.
Υπεύθυνη περιπάτου: Ψαρολόγου Αλεξάνδρα, Χημικός M.Sc.- Περιβάλλον
 
Παράλληλες δράσεις:
α) «Κόμπο-κόμπο» - Επίδειξη ναυτικών κόμπων κι επισκευής διχτυών, Λιμάνι Τυρού
Ο Τυρός είναι μια πολιτεία με μακραίωνη ναυτική παράδοση, άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη. Το 19ο και τον 20ό αιώνα, τα καΐκια του ταξίδευαν σε ολόκληρο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μεταφέροντας ανθρώπους κι εμπορεύματα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι ντόπιοι ψαράδες στο λιμάνι του Τυρού θα μαθαίνουν στο κοινό εύχρηστους ναυτικούς κόμπους που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές εργασίες του καραβιού και θα επιδεικνύουν πώς επισκευάζουν τα δίχτυα τους.
β. Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, Λιμάνι Τυρού
Τοπικοί παραγωγοί και μικροπωλητές θα εκθέτουν παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, όπως τσακώνικη μελιτζάνα σε όλες τις εκδοχές της, μέλι, παραδοσιακά γλυκά, αλλά και χειροποίητες δημιουργίες, όπως φυτικά καλλυντικά, κοσμήματα και κεντήματα.
γ. Έκθεση με τα περίτεχνα τσακώνικα υφαντά, Πνευματικό Κέντρο Τυρού
Ο Τυρός, τμήμα της ιστορικής Τσακωνιάς που εκτείνεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι του νομού Αρκαδίας, εκτός από την τσακώνικη διάλεκτο (απομεινάρι της αρχαίας δωρικής), τους δαιδαλώδεις χορούς και τις παραδοσιακές ενδυμασίες, φημίζεται για τα περίτεχνα υφαντά του. Η τέχνη της υφαντικής στην Τσακωνιά χρονολογείται από το 1890 και τα αριστουργήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αργαλειό διακοσμούν έως σήμερα τα τσακώνικα νοικοκυριά, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και αρχιτεκτονικής τους ταυτότητας. Ιδιαιτερότητα της τσακώνικης υφαντικής τέχνης είναι ο όρθιος αργαλειός, για να βγαίνουν τα υφαντά μονοκόμματα και πιο ανθεκτικά. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα περίτεχνα τσακώνικα υφαντά στο Πνευματικό Κέντρο του Τυρού, όπου θα εκτίθενται.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...