Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Επικήδειος στη Γιάννα Σωτηροπούλου

Επικήδειος στη Γιάννα Σωτηροπούλου

Λίγες ημέρες πριν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών, η Ιωάννα Σωτηροπούλου, μητέρα του πρώην Δημάρχου Τρίπολης και Ιατρού, Δημοσθένη Σωτηρόπουλου.

Ο πρώην Δήμαρχος ανάρτησε σήμερα τον επικήδειο που εκφωνήθηκε από τον πρώην Εφοριακό Φώτη Κ. Ματσούρη.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αγαπητή εξαδέλφη μας Γιάννα, τι να θυμηθώ, τι να σου `πώ να σε αποχαιρετήσω στο μεγάλο ταξίδι, που χωρίς γυρισμό ξεκίνησες?
Θα αναφερθώ στα παιδικά μας χρόνια στο Δάρα το χωριό μας, που σαν λίγο μεγαλύτερή μας, μάς μάζευες κάτω από τις φτερούγες σου, όλα εμάς τα μικρότερα ξαδελφάκια και μας προστάτευες τις ατελείωτες ώρες του καλοκαιριού, που οι γονείς μας λείπανε όλη μέρα στον κάμπο, στα ζά και στα χωράφια.
Να θαυμάσω την μετέπειτα φιλόξενη οικοδέσποινα στην Τρίπολη, που είχε μετατρέψει το σπίτι της σε στέκι και αποκούμπι μας, στα δύσκολα εκείνα χρόνια κατά το διάβα μας από το χωριό προς την Αθήνα και τον γυρισμό μας πάλι στο χωριό. Όσοι έφυγαν για την Αμερική, εκεί στα στρωσίδια σου άφησαν, για ένα βράδυ τα χνώτα τους.
Πως μπορώ να ξεχάσω εκείνο το βράδυ των Χριστουγέννων του 1946, όταν -νεαρός τότε επιστρέφοντας για το Δάρα με το τρένο από την Αθήνα- έφτασα στην Τρίπολη μεσάνυχτα βρήκα ανοικτή και πάλι την πόρτα του φιλόξενου σπιτιού σου και κούρνιασα εκεί τη νύχτα. Πάντα εσύ με το χαμόγελο στα χείλη και τον Ανδρέα τον άνδρα σου τον Φαρμακοποιό να σου συμπαραστέκεται, αρωγός και στήριγμα στην καλοσύνη και την καρτερικότητά σου, που σ` άφησε χήρα από το 1962, πάνω από μισό αιώνα, και τότε αποκαλύφθηκε η εσωτερική σου παντοδυναμία, επιβιώνοντας, ανατρέφοντας και διαπαιδαγωγώντας τα παιδιά σου.
Τιμώ τη Γιάννα, την υπέροχη μάνα, που μεγάλωσε δύο εξαίρετα παιδιά για να γίνουν οικογενειάρχες και χρήσιμοι στην κοινωνία, και μέμφομαι τη βάσκανο μοίρα, που της στέρησε τον Κωστή τον μικρότερο γυιό, ο οποίος έφυγε και αυτός εντελώς ξαφνικά, δέκα χρόνια πριν από σένα. Συνάμα όμως, σε αποζημίωσε πλουσιοπάροχα η μοίρα και σου χάρισε τέσσερα βλαστάρια - τέσσερα εγγόνια, που `χουν τα ονόματά σας, Ανδρέας και Γιάννα, και τον πρωτότοκο τον γυιό σου το Δημοσθένη, Ιατρό, που του μεταλαμπάδευσες ό,τι “καλό κ` αγαθό” οικογενειακό είχατε και η πόλη, η Τρίπολη, τού το ανταπέδωσε και σήμερα εδώ τού συμπαραστέκεται.
Έχω όμως ένα παράπονο Γιάννα μαζί σου. Μάς έκανες μια παρασπονδία και τη φύλαγες για το τέλος. Το περασμένο φθινόπωρο, που σε είδα πάλι σπίτι σου, στην οδό Φωτάκου, για τελευταία φορά, συμφωνήσαμε και αποφασίσαμε ότι θα περάσουμε μαζί και οι δυο τα εκατό. Όμως εσύ, μας «ξεγέλασες»…, κι όταν πέρασες τα 100, μας έφυγες ξαφνικά μόνη σου, δεν περίμενες άλλο εδώ, έφυγες ασθμαίνοντας να συναντήσεις γονείς, αδέλφια, συγγενείς, συγχωριανούς, φίλους και να αναπαυθείς σιμά στον άνδρα σου και στο γυιό σου.
Καλό σου ταξίδι καλή μας, στο καλό εξαδέλφη και να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Καλό Παράδεισο.
Φώτης Κ. Ματσούρης
πρώην Εφοριακός

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...