Η Αρχαία Μουσική, στη Βιβλιοθήκη της Τρίπολης (εικόνες)
Ο αρχαιομουσικολόγος κ. Χρήστος Τερζής ήταν ο ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα «Αρχαία Ελληνική Μουσική: Μουσικά όργανα και παρτιτούρες», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη.
Μετά από μια σύντομη περιγραφή του επιστημονικού αντικειμένου της Αρχαιομουσικολογίας και την κατηγοριοποίηση των μουσικών οργάνων, ο κ. Τερζής παρουσίασε εκτενώς τις ιστορικές καταβολές των εγχόρδων/πνευστών/κρουστών της αρχαιότητας, τις κατασκευαστικές λεπτομέρειές τους, τις παραλλαγές τους, και τον τρόπο παιξίματός τους. Έπειτα, πέρασε σε θέματα μουσικής θεωρίας, κάνοντας αναφορά στο σημειογραφικό σύστημα που είχαν αναπτύξει οι Αρχαίοι Έλληνες για τη γραφή της μουσικής τους, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αρχαίους πολιτισμούς που βασίζονταν μόνο στον προφορικό λόγο.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την έκθεση με τα ανακατασκευασμένα αρχαία μουσικά όργανα, ενώ η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική βραδιά έκλεισε με ένα βίντεο του «δασκάλου» του κ. Τερζή, καθηγητή Στυλιανού Ψαρουδάκη, να απαγγέλει το σωζόμενο απόσπασμα ενός αρχαίου μουσικού έργου.
Τάσος Κεχαγιάς






