Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δήμος Τρίπολης | Εγκρίθηκε ο ισολογισμός - Μεγάλη συζήτηση για παλιά χρέη κι αν πρέπει να διαγραφούν!

Δήμος Τρίπολης | Εγκρίθηκε ο ισολογισμός - Μεγάλη συζήτηση για παλιά χρέη κι αν πρέπει να διαγραφούν!

Η έγκριση αποτελεσμάτων χρήσεων ισολογισμού – απολογισμού Δήμου Τρίπολης για το 2017 συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης.  Παρών ψήφισαν οι παρατάξεις Σμυρνιώτη, Τζιούμη, Τσιαμούλου, Φραγκούλη και Νικολάου.

Για τον ισολογισμό – απολογισμό μίλησε ο ορκωτός κ. Ιωάννης Μακρής ο οποίος  αναφέρθηκε σε παλιά χρέη για τα οποία θα γίνουν διαγραφές, αφού είναι ποσά από ΑΦΜ εταιρειών που πλέον δεν υφίστανται ή από φυσικά πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ έχει παρέλθει και η 20ετία.

Επίσης, είπε ότι τα εισπραχθέντα ποσά το 2017 ήταν 21.271.000 ευρώ και οι δαπάνες 20.566.000 ευρώ Τα εισπραχθέντα ήταν ανώτερα κατά 704.000 ευρώ από τις δαπάνες και ενισχύθηκε το αποθεματικό του 2017 και ανήλθε σε πάνω από 6.000.000 ευρώ.

Οι ανείσπρακτες απαιτήσεις είναι 6.203.000 ευρώ.

Οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς προμηθευτές ήταν 745.000 ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 5.858.000 ευρώ στο τέλος του 2017.

Το έλλειμμα έκλεισε στις 311.000 € από πλεόνασμα 547.000 ευρώ την προηγούμενη χρονιά (2016). Τα έξοδα δηλαδή ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Αυξήθηκε το κόστος μισθοδοσίας κατά 400.000 ευρώ περίπου, από ωριμάνσεις, τριετείς κι άλλα κατοχυρωμένα δικαιώματα. Επίσης, υπάρχει μεγάλη αύξηση διαφόρων εξόδων κι αυτό οφείλεται κυρίως ότι χορηγήθηκαν χρηματικά βοηθήματα σε άπορους, έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε πλημμυροπαθείς και τα δικαστικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα 798.000 ευρώ (μεταξύ των οποίων και η αποζημίωση για τον εργάτη καθαριότητας που είχε χάσει τη ζωή του).

Μετά από ερώτηση του κ. Τσιαμούλου για τα 500.000 που κινδυνεύουν να χαθούν από παλιές οφειλές, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παυλής είπε ότι έχει παρέλθει η 20ετία και φαίνεται από τα νομικά στοιχεία ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα είσπραξης. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η διαδικασία της αποτύπωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων στους δήμους και οι δείκτες του παραποιούνται με αυτά τα χρήματα που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά τα πράγματα. Μέχρι στιγμής, είναι δεσμευμένα τα πάντα, αλλά δεν μπορούμε να εισπράξουμε χρήματα.

«Εμείς σαν να λέει η νομοθεσία σε αυτούς που πληρώνουν είναι μην πληρώνετε και σε 20 χρόνια θα παραγραφούν. Δεν θα νιώθει χαζός κάποιος που πληρώνει σήμερα; Στο παρελθόν δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για να δεσμευτούν αυτά τα χρήματα. Πως έδιναν άδεια ενώ υπήρχαν χρέη;» τόνισε ο κ. Τσιαμούλος. «Εγώ θα το έψαχνα γιατί φτάσαμε εδώ. Γι αυτό ψηφίζω παρών».

 Ο Κώστας Τζιούμης είπε ότι κάθε φορά για το θέμα αυτό συζητιόνται τα ίδια. Εγώ δεν θέλω να δημιουργώ εντυπώσεις. Δεν ήταν πάντα ίδιο το νομικό οπλοστάσιο τότε σε σχέση με σήμερα. Πρόκειται για οφειλές από το 1989. Μετά τα μνημόνια αυστηροποιήθηκε το νομικό πλαίσιο για κατασχέσεις και δεσμεύσεις. Δεν μπορείς να επιβραβεύεις κανένας, κάνοντας διαγραφή των χρεών, εμείς δεν συμφωνούμε να σβηστούν χρέη, διότι δίνεις ένα κακό παράδειγμα. Διαφωνούμε στη διαγραφή και να επιβραβευθούν οι μπαταχτσήδες. Για πολιτικούς λόγους, δεν συμφωνούμε, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι θα παραμείνουν ανείσπρακτα.

«Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα έχουν αλλάξει στη διαχείριση και στον έλεγχο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, διότι δεν έχει νόημα. Δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει κάτι. Και οι εκδιδόμενες δικαστικές αποφάσεις θα είναι υπέρ τους.» είπε ο κ. Παυλής.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι ουσιαστικά είναι νεκρά ΑΦΜ και ότι ήταν να γίνει, έχει γίνει. Όσο για τον ισολογισμό, μονίμως αυξάνεται το αποθεματικό και είναι από τη ΣΑΤΑ που μπαίνει στο ταμείο χωρίς να γίνεται τίποτα.

Ο Διονύσης Φραγκούλης είπε ότι μια διαγραφή δημιουργεί άσχημο προηγούμενο και οι συνέπειες νιώθουν άσχημα.

Ο Δημήτρης Νικολάου είπε ότι θα ψηφίσουμε παρών διότι οι ισολογισμοί δεν πρέπει να έρχονται εδώ, διότι είναι διοικητικό κομμάτι και εμείς πρέπει να παίρνουμε μόνο πολιτικές αποφάσεις.

Να διαγραφούν τα χρέη πρότεινε ο Κώστας Ταλούμης, που είπε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...