Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Άμεσα να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από την Τρίπολη» ζητά το ΚΚΕ (vd)

«Άμεσα να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από την Τρίπολη» ζητά το ΚΚΕ (vd)

Συγκέντρωση για το πρόβλημα με τα σκουπίδια έγινε από το ΚΚΕ την Παρασκευή στην Τρίπολη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης Δημήτρης Νικολάου ο οποίο τόνισε: «Φίλες και φίλοι βρισκόμαστε  σε αγωνιστική κινητοποίηση, τούτη τη φορά φαινομενικά λίγο ιδιαίτερη, αλλά  που έχει τις ίδιες αιτίες  με όλα τα άλλα που κάθε φορά μας κατεβάζουν –και πρέπει να μας κατεβάζουν- στους δρόμους.

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!!

Τα βουνά των σκουπιδιών έξω από τα σχολειά, τα νοσοκομεία,  τις πόρτες μας,  είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που θέλουν το μεγάλο κεφάλαιο να ορίζει κάθε πτυχή της ζωής μας, ακόμα και την ποιότητα του αέρα που ανασαίνουμε.  

Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις του ΚΚΕ για προσχεδιασμένο αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου έβαλαν πλάτη να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. για να παραδοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Για χρόνια οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους, οι δυνάμεις τους σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μεθόδευσαν την όξυνση του προβλήματος με στόχο ο κόσμος να αποδεχτεί ευκολότερα την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους «σωτήρες» μονοπωλιακούς ομίλους με λύσεις πανάκριβες, επικίνδυνες, με μεγάλες αυξήσεις δημοτικών τελών και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Στο Δήμο Τρίπολης μετά την παράταξη της ΝΔ, η μία μετά την άλλη οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας υιοθετούν τη θέση ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα απορρίμματα ανεξάρτητα από το κόστος, δηλαδή ευθυγραμμίζονται ξεκάθαρα με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων 

Την 1 – 7 – 2012 έκλεισαν όλους τους χώρους απόθεσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημιουργώντας ακραίο αδιέξοδο αφού δεν υπήρχε ούτε ένας νόμιμος χώρος απόθεσης. Το πάρτυ των συμφερόντων που λυμαίνονται τον τομέα έγινε πιο άγριο, το κόστος των απορριμμάτων από 30 με 35 € τον τόνο έφτασε τα 100 € / τόνο και παράλληλα ολόκληρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου έγινε ένας απέραντος σκουπιδότοπος.

Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε ο κ. Τατούλης επιβάλλοντας πρόστιμα στους δήμους, πρόστιμα που θα τα πληρώσουν οι δημότες.

Τώρα βρισκόμαστε στη φάση επιλογής «σωτήρα», όπου ο Ελληνικός λαός θα πληρώσει το κόστος των εγκαταστάσεων, μέσα από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, και ο «επενδυτής» θα έχει την εκμετάλλευση για 10ετίες επιβάλλοντας δυσβάστακτα τέλη στους δημότες. Επιπλέον ο «σωτήρας» έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη μέθοδο και την τεχνολογία που θα του δώσει περισσότερα κέρδη και επιδοτήσεις, και όσο και να το κρύβουν είναι σίγουρο ότι θα περιλαμβάνει και την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας σε βάρος και της ουσιαστικής ανακύκλωσης.

Η μέθοδος της «ενεργειακής απόδοσης» -έτσι ονομάζουν κομψά την καρκινογόνο καύση- σημαίνει για τους μονοπωλιακούς ομίλους και άλλες επιδοτήσεις και άλλα κέρδη από την παραγόμενη ενέργεια, σημαίνει περιβαλλοντικές και πολεοδομικές διευκολύνσεις Με λίγα λόγια μπορούν να εγκαταστήσουν οπουδήποτε αυτές τις μονάδες.

Έχει συμφέρον ο ιδιώτης τα ανακυκλώσιμα καύσιμα υλικά να τα καίει και γιατί έχουν μεγάλη θερμογόνο δύναμη, κυρίως όμως γιατί καίγοντάς τα στηρίζει την καύση των σύμμικτων απορριμμάτων εξοικονομώντας χρήματα από πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή άλλο καύσιμο που θα χρησιμοποιούσε για αυτή τη δουλειά. 

Η τρισάθλια κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Τρίπολης και όχι μόνο, έχει να κάνει με αυτή τη μεθόδευση. Οι δυνάμεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Τρίπολης και στη Περιφέρεια έχουν συμφωνήσει σ’ αυτή τη λύση, ανεξάρτητα από ενστάσεις, διαφωνίες ή τακτικισμούς για το πώς θα εφαρμοστεί.

     Στα πλαίσια της υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού ζήσαμε και ζούμε αυτή την απίστευτη  ταλαιπωρία και αθλιότητα σε βάρος της υγείας και της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων της Τρίπολης.

     Η σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (Κυβέρνησης – Περιφέρειας – Δήμου) απέδειξε ξεκάθαρα ότι όλοι είναι συνυπεύθυνοι, όλοι υπηρετούν με συνέπεια αυτή την αντιλαϊκή και ανθυγιεινή πολιτική. Όλοι δεσμεύτηκαν στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, δηλαδή την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Όλοι κορόιδευαν όταν έλεγαν ότι έχουν τάχα προτάσεις για λύση του προβλήματος σε όφελος των δημοτών. Οι θεατρικές παραστάσεις που δόθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, στα ΜΜΕ και αλλού είχαν να κάνουν με τον έλεγχο των κονδυλίων, τον έλεγχο των έργων και την αποποίηση ευθυνών των εμπλεκόμενων.

    Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Τρίπολης θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Η μεταφορά των απορριμμάτων για 6 μήνες στο ΧΥΤΑ της Αθήνας όπως προβλέπει η ΚΥΑ έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και φυσικά δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Πέρα από τα έξοδα μεταφόρτωσης και μεταφοράς ο Δήμος Τρίπολης θα πληρώνει και 45 ευρώ τον τόνο στις εγκαταστάσεις της Φυλής. Ο περιορισμός των μεταφερόμενων στην Αθήνα απορριμμάτων σε 65 τόνους την ημέρα, όταν ο  Δήμος της Τρίπολης παράγει περίπου 50 τόνους την ημέρα, προεξοφλεί ότι η παράνομη χωματερή στην Αγ. Τριάδα θα συνεχίσει με χιλιάδες τόνους συσσωρευμένων απορριμμάτων, ίσως δούμε και άλλες τέτοιες χωματερές στην ευρύτερη περιοχή και διάφορες άλλες μεθοδεύσεις.

Ο ανταγωνισμός επιχειρηματικών συμφερόντων και στη φάση μεταφόρτωσης-μεταφοράς και στη φάση συσκευασίας γίνεται πιο σκληρός και σημαντική αιτία καθυστέρησης ακόμα και των δικών τους σχεδιασμών. 

Ο περιφερειακός σχεδιασμός πέρα από την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους προβλέπει, με τη χρήση των περιβόητων δεματοποιητών, να συσκευάζει τα σκουπίδια της περιφέρειας και να τα αποθηκεύει για να είναι έτοιμη πρώτη ύλη όταν ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις του ιδιώτη.

 Η εμπειρία από την ως τώρα χρήση των δεματοποιητών δείχνει ξεκάθαρα ότι η περιοχή που θα εγκατασταθούν πολύ γρήγορα θα γίνει ανοικτή χωματερή. Στην περιοχή δίδυμα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, που λειτουργεί δύο χρόνια ο δεματοποιητής, η κατάσταση είναι χειρότερη και από χωματερή. Έχουν συσσωρευτεί πάνω από 42000 τόνοι δέματα και 35000 τόνοι χύμα. Τώρα ξοδεύονται τεράστια ποσά όχι για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά να ανακουφιστεί κάπως, να αποσυμφορηθεί για να μπορούν να ακουμπήσουν τα σκουπίδια από εδώ και πέρα.

Πριν από ένα μήνα οι εκλεκτοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ πανηγύριζαν για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που πέτυχε ο υπουργός υγείας για να μας σώσει από τα σκουπίδια.

Τα αποτελέσματα τα ξέρετε!

Τώρα ο Δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς κανείς να λέει τι θα πετύχει με αυτή.

Και εντάξει, κάποια στιγμή ίσως μαζευτούν τα σκουπίδια από τους δρόμους. Το αδιέξοδο όμως θα συνεχιστεί , μιας και δεν υπάρχει ούτε ένας νόμιμος χώρος απόθεσης.

Σε λίγο θα ξανασχηματισθούν τα βουνά από τα σκουπίδια,  πάλι από την αρχή.              Αυτό το έγκλημα που ζούμε τον τελευταίο μήνα, με τόνους σκουπίδια στην πόλη, έξω από σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σε κάθε δρόμο και γειτονιά, είναι η μόνιμη κατάσταση που θα ζούμε τουλάχιστον για τρία (3) χρόνια με βάση τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας.

                Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι. Από κοινού οι εκλεκτοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο και στη Περιφέρεια στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Διαφωνούν και τσακώνονται για το ποιος εργολάβος μικρός ή μεγάλος θα έχει την διαχείριση. Για το ποιος, ο Δήμος ή η Περιφέρεια, θα διαχειριστούν τα εκατομμύρια ευρώ για την διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Από όσα προαναφέραμε δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τον πραγματικό ένοχο για την όξυνση του προβλήματος. Πρόκειται για την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αδυναμία στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της κεντρικά σχεδιασμένης επιστημονικής πρόληψης και αντιμετώπισης με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Όπως και στα άλλα προβλήματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, έτσι και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη λύση, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορεί να εξασφαλιστεί.

Υπάρχει λύση!

Την διαχείριση των απορριμμάτων να την έχει ενιαίος κρατικός φορέας, που με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, που θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

                Μπορεί και πρέπει να παρέμβει ο λαϊκός παράγοντας, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα (συνδικάτα και άλλοι λαϊκοί φορείς), να δυσκολέψει και να αποτρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς, να επιβάλει λύσεις προς όφελος του λαού.

Άμεσα προβάλλουμε τους παρακάτω στόχους στο μαζικό κίνημα για άμεση διεκδίκηση και πάλη :

1.Διαμόρφωση Περιφερειακού Σχεδιασμού, στα πλαίσια εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών που αποτελούν μια δεύτερη φορολογία του λαού.

2. Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής    απορριμμάτων και προώθηση της ανακύκλωσης. Τασσόμαστε υπέρ της  ευρείας εφαρμογής της Διαλογής στην Πηγή υλικών (χαρτί – χαρτόνι, κουτιά αλουμινίου, γυάλινες φιάλες, εφημερίδες και περιοδικά).

3. Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά ενάντια σε κάθε προσπάθεια «δαιμονοποίησης» των χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) καθώς αποτελούν τον αναντικατάστατο τελικό υποδοχέα του ρεύματος των ανεπεξέργαστων (σύμμεικτων) απορριμμάτων και των υπολειμμάτων των μονάδων ανάκτησης.

4. Να κατασκευασθούν σταθμοί μεταφόρτωσης αφού χωροθετηθούν κατάλληλα, άμεσα, έπρεπε να είχαν γίνει χθες.

5. Η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών να γίνεται από κρατικό φορέα κατασκευής που θα υλοποιεί όλα τα απαραίτητα δημόσια έργα.

6. Μπροστά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διαμόρφωσαν κυβέρνηση, περιφέρεια, Δήμος, απαιτείται η ανάγκη οριστικής διακοπής της λειτουργίας της ανεξέλεγκτης χωματερής  στο Πλάτωμα και οπουδήποτε αλλού, για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

7. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, δρώντας σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, που θα επιτρέψουν την μεταφορά των σκουπιδιών.

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!!»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...