Menu
RSS
Τετάρτη, 15/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Έξι χρόνια από την τραγωδία του Λουσίου – Ένας από τους επιζήσαντες συγκλονίζει με την περιγραφή του (vd)

Έξι χρόνια από την τραγωδία του Λουσίου – Ένας από τους επιζήσαντες συγκλονίζει με την περιγραφή του (vd)

Έξι χρόνια μετά το τραγικό συμβάν που εξελίχθηκε στον ποταμό Λούσιο και συγκλόνισε το Πανελλήνιο, όταν μια ομάδα 18 νέων ατόμων αποφάσισαν να κάνουν το αγαπημένο τους σπορ, ένας από τους επιζήσαντες ήρθε στην Τρίπολη για να παρουσιάσει το βιβλίο του, στο οποίο περιγράφει όλα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ, έτσι όπως τα έζησε. Ο λόγος για τον Φίλιππο Φραγκούλη και το βιβλίο του ''Απέναντι όχθη, Λούσιος...ο αγώνας, η επιβίωση, η απώλεια''.

Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής που περιγράφει με ζωντανό τρόπο όσα εξελίχθηκαν και κυρίως για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης αλλά και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ουσιαστικών αξιών που ορίζουν τη ζωή μας.
Χαρακτήρισε το περιστατικό μια 'παράλογη θυσία' και δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται στην Αρκαδία, ότι θα το ξαναέκανε κατόπιν τήρησης των κανόνων ασφαλείας και είπε ότι στην περιοχή όπου διαδραματίστηκαν τα τραγικά αυτά γεγονότα έχει πάει αρκετές φορές από τότε και πρόκειται να ξαναπάει (όχι όμως στο ποτάμι).
Ο σκοπός του συγκεκριμένου βιβλίου είναι η αληθινή καταγραφή των γεγονότων, ένα αφιέρωμα στα παιδιά που χάθηκαν, μια λύτρωση για τον ίδιο και κυρίως η ευαισθητοποίηση των αρχών ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας γι' αυτά τα αθλήματα, όπως εξήγησε ο ίδιος. Παράλληλα μέσα από την ιστορία του επιθυμεί να βοηθήσει ανθρώπους να δουν πράγματα στη ζωή που έχουν πραγματική αξία και ειδικά τώρα που περνάμε σαν χώρα δύσκολα είναι χρήσιμο να αντλούμε δύναμη από τέτοιες μαρτυρίες. 
Σήμερα μετά από την απώλεια οχτώ ανθρώπων και τις αμέτρητες υποσχέσεις η πολιτεία εξακολουθεί να μην διαθέτει κανένα νομοθετικό πλαίσιο, να είναι ανύπαρκτος ένας κανονισμός λειτουργίας που να διέπει τέτοιες δραστηριότητες και τα γραφεία εξακολουθούν να λειτουργούν απλά ως γραφεία τουρισμού, χωρίς να διέπονται από αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και εκπαίδευσης οδηγών. Πλέον οι υπεύθυνοι της εταιρίας που διοργάνωσε τη δραστηριότητα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 13,5 ετών, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ' αμελείας και κατά συρροή.
Ο Φίλιππός τονίζει την ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να μιλήσει γι' αυτό το θέμα, εφόσον έχει επηρεαστεί τουριστικά η εκεί περιοχή μετά από το συγκεκριμένο συμβάν και να μην σιωπά. Φυσικά τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια καταδίκη των αθλητικών φυσιολατρικών δραστηριοτήτων. 
Μαζί του είχε το μεταλλικό μπλε κουτάκι που χρησιμοποίησε τότε για να τον ακούσουν οι διασώστες και να τον εντοπίσουν, το οποίο απεικονίζεται και το εξώφυλλο του βιβλίου του.
Στην παρουσίαση βρέθηκε και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Μετά από αυτό το βίωμα ο Φ. Φραγκούλης είναι διασώστης. Ο Σπύρος Μαστοράκος (επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διάσωσης Αρκαδίας) περιέγραψε και ο ίδιος πως έζησε το συμβάν, τις αγωνιώδης προσπάθειες των εθελοντών εκείνο το βράδυ και αναφέρθηκε και αυτός στο ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο. 
Το βιβλίο δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο, καθώς ο τρόπος που περιγράφονται τα γεγονότα είναι τόσο ζωντανός, όπου οι απλές λέξεις αποκτούν τόση δύναμη...
Η παρουσίαση έγινε στα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης. 

Β.Π.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...