Menu
RSS
Πέμπτη, 02/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η ιδρυτική διακήρυξη «Πελοπόννησος Οικολογική»

Η ιδρυτική διακήρυξη «Πελοπόννησος Οικολογική»
Εμείς οι πολίτες της Πελοποννήσου που υπογράφομε το παρακάτω κείμενο...
Απευθυνόμαστε  σε όλους τους στους κατοίκους, στις παραγωγικές και πνευματικές δυνάμεις του Μοριά που θεωρούν ότι  πρέπει η πατρίδα μας  να ακολουθήσει την πορεία, που επιβάλλει ο Πολιτισμός μας και η ιδιαίτερη ιστορία μας, μιάς και ήταν το πρώτο κομμάτι της ελεύθερης Ελλάδος.
·         Διατυπώνουμε ένα σύγχρονο όραμα ευημερίας που στηρίζεται στη συλλογικότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη ως απάντηση στη σημερινή πολύπλευρη κρίση.
·         Πιστεύουμε στη στροφή στην πράσινη οικονομία και στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων παραγωγικών πηγών κάθε τόπου με σεβασμό στο περιβάλλον.
·         Πιστεύουμε στην ανασυγκρότηση της περιφερειακής και τοπικής οικονομίας με ουσιαστική αναζωογόνηση της υπαίθρου με πυλώνα την αγροτική παραγωγή, την διατήρηση των τοπικών ειδων σπόρων των φυτών και δέντρων και την απαγόρευση μεταλαγμένων στην Περιφέρεια μας.
·         Πιστεύουμε στην ανάδειξη του δευτερογενούς τομέα, στην ποιοτική τυποποίηση με εξαγωγικό προσανατολισμό.
·         Πιστεύουμε στον μετασχηματισμό του τριτογενούς τομέα σε παράγοντα βιώσιμης και αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, με πυλώνα τον Περιβαντολλογικό και Πολιτιστικό τουρισμό και μέσα από διαδικασίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών
·         Πιστεύουμε στην ανάγκη αλλαγής του ακολουθούμενου ενεργειακού μοντέλου με τη μείωση της κατανάλωσης και ουσιαστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
·         Πιστεύουμε στην ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων στη σημερινή κρίση.
·         Πιστεύουμε στην ενίσχυση της δημοκρατίας σε μια Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί το φυσικό κύτταρο της δημόσιας ζωής, με την απλή αναλογική, την ενίσχυση των συλλογικών αποφάσεων, με όριο στις θητείες, τη λειτουργία των συμμετοχικών θεσμών, την ουσιαστική λειτουργία του θεσμού της διαβούλευσης, τα τοπικά σχέδια βιωσιμότητας.
·         Θέλουμε τα ποτάμια, οι πηγές και οι λίμνες της Πελοποννήσου να μην γίνουν βορά των ιδιωτικών εταιριών
·         Θέλουμε να υπάρξει πραγματική αναδάσωση των καμένων βουνών και δασών της Πελοποννήσου με την υλοποίηση των Ευρωπαϊκων προγραμμάτων από τις τοπικές κοινωνίες και όχι από μεγαλοεργολάβους.
·         Θέλουμε ο τεράστιος πλούτος από τα απορρίμματα της Πελοποννήσου (250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) να διαχειριστεί από τους Δήμους, την Περιφέρεια και τις εταιρίες κοινωνικής βάσης με βάση την αρχή της Μείωση παραγωγής απορριμμάτων, Επαναχρησιμοποίηση υλικών, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση ή και ενεργειακή αξιοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος, Υγειονομική Διάθεση Υπολειμμάτων, με τη συστηματική ενημέρωση – πληροφόρηση και ενεργό συμμετοχή των δημοτών και όχι από τα γιγάντια εργοστάσια ξένων συμφερόντων.
·         Όσον αφορά τους Φορείς Διαχείρισης : Τοπικά επιχειρηματικά σχήματα κοινωνικής βάσης και Κοινωνικής Οικονομίας. Θεσμοθέτηση επιλογής από τον δημότη Παρόχου υπηρεσιών αποκομιδής και διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων με ταυτόχρονη καταβολή σχετικών τελών μόνον και μόνον σε αυτόν. Ο συμβαλλόμενος Πάροχος μπορεί να είναι ο Δήμος, μπορεί όμως να είναι και τοπική εταιρεία κοινωνικής βάσης.
·         Η ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από τα κάτω και αυτή η προσπάθεια μπορεί και πρέπει να υποστηριχθεί, πρώτα απ΄ όλα πολιτικά, από την Τ.Α., δηλ. από την αιρετή Περιφέρεια και τους Δήμους. Πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να παραχθεί τοπικό εισόδημα για και αντίστοιχα από τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.
·         Είμαστε υπέρ της εναλλαγής και της ανακλητότητας εκείνων που εκλέγονται σε θέσεις οργάνων της περιφερειακής κίνησης αλλά και των αιρετών που θα εκλεγούν.
·         Ο ’’Καλλικράτης’’ είχε ως αποτέλεσμα ένα συγκεντρωτικό μοντέλο Αυτοδιοίκησης με μεταφορά αρμοδιοτήτων και καθηκόντων στην Αυτοδιοίκηση, με παράλληλη αφαίρεση χρηματοδοτικών πόρων.
 Στο πνεύμα των παραπάνω
Οι προτάσεις μας είναι :
·         Παραγωγική και Πολιτιστική Αναζωογόνηση του τόπου, Αξιοποίηση του ντόπιου φυσικού πλούτου με Οικολογική Συμβατότητα έργων – μέτρων – δράσεων, Κοινωνική Οικονομία, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Αποκέντρωση – Συμμετοχική Δημοκρατία. Πολιτική υποστήριξη, Θεσμική κατοχύρωση, Χρηματοδότηση τοπικών συνεταιριστικών ή άλλης μορφής εταιρικών σχημάτων Κοινωνικής Οικονομίας στον Αγροτικό Τομέα, στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και στην ανάπτυξη μέτρων και έργων Εξοικονόμησης Ενέργειας, στη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων κ.λπ.
·         Περιφερειακό ή τοπικά Δημοπρατήριο/-α ντόπιων αγροτικών προϊόντων
·         Όχι μεταλλαγμένα στην Πελοπόννησο.
·         Υποστήριξη αγροτικών και ευρύτερα κοινωνικών πρωτοβουλιών για τη διάσωση και διάδοση της χρήσης ντόπιων παραδοσιακών σπόρων
·         Λειτουργία των Θεσμών : διαφάνεια – έλεγχος – συμμετοχή. Όχι στην Σπατάλη – Ναι στη φειδωλή χρήση και εξοικονόμηση χρηματοδοτικών πόρων
·         Συλλογικά (δημόσια/κοινωνικά) Αγαθά :Διάσωση – Προστασία – Φροντίδα – Αξιοποίησή τους.Στην κατεύθυνση αυτή στήριξη μορφών Κοινωνικής Οικονομίας μέσω Συμπράξεων μεταξύ Περιφερειακού/Δημοτικού και Κοινωνικού Τομέα
·         Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της λειτουργίας της Περιφέρειας και των Δήμων με ενίσχυση των μέτρων μόνωσης των κτιρίων, εξοικονόμησης ενέργειας και εφαρμογές τεχνολογιών ΑΠΕ
·         Είμαστε υπέρ περιβαλλοντικά αποδεκτής χωροθέτησης έργωνΑΠΕ. Το ενεργειακό μέλλον (και) της Πελοποννήσου ανήκει στις ΑΠΕ και σε έργα-μέτρα-δράσεις-νοοτροπία Εξοικονόμησης Ενέργειας, στη μειούμενη χρήση του λιγνίτη και ορυκτών καυσίμων.
·         Όχι στην εξόρυξη πετρελαίου στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.
·         Φυσικοί πόροι - Φυσικές περιοχές : Ανάδειξη και προστασία, οικολογική διαχείρισή τους. Όχι στην ιδιωτικοποίησή τους.
·         Προστασία πανίδας και χλωρίδας
·         Ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, δασολογίου και κτηματολογίου. Χωρίς χρήσεις γης δεν νοείται καμιά πολιτική αειφορίας οικονομικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
·         Προώθηση των διαχειριστικών σχεδίων για το νερό για κάθε υδρολογική λεκάνη της Πελοποννήσου, ενεργοποίηση της οδηγίας 2000/60 για το νερό στην Πελοπόννησο. Ιεράρχηση χρήσεων του νερού. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
·         Τουρισμός συνδεδεμένος με την κοινωνία. Σαφής αντίθεση στις μεγάλες τουριστικές μονάδες και τα γήπεδα golf, οι οποίες ανταγωνίζονται ευθέως τον παραδοσιακό τουρισμό, τις παραδοσιακές χρήσεις γης, τους φυσικούς πόρους,τα μικρά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες τουριστικές μονάδες.
·         Προτείνομε την σύνδεση του Τουρισμού και του Πολιτισμού μέσω των αναβαθμισμένων υπηρεσιών της Περιφέρειας, και την πραγματική συμμετοχή των Ξενοδοχειακών Ενώσεων στην διαμόρφωση των Διαφημιστικών εκστρατειών της.
·         Ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Προτείνομε την δημιουργία δικτύου Πελοποννησιακού Πολιτισμού με ίδρυση βιβλιοθηκών σε κάθε Δήμο, και την σύνδεση στο παραπάνω όλων των Μουσείων με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό τους και λειτουργία τους.
·         Υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ειδικών ομάδων του πληθυσμού (Ρομά, μετανάστες) αλλά και των ΑΜΕΑ
·         Επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο. Προτεραιότητα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χαμηλού ενεργειακού και οικολογικού αποτυπώματος
·         Παιδεία :Η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως θεμελιώδης κοινωνική υποδομή και προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε κοινότητας, για τη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο και την αναζωογόνηση των χωριών και της περιφέρειας των Δήμων, χρήζει ανάλογης, επεξεργασμένης στα δεδομένα της κρίσης, πολιτικής από πλευράς Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αναβάθμιση του Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου με την τοπική κοινωνία προς όφελος και των δυο.
·         Προτείνομε την αναβάθμιση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης σε τριτοβάθμιο, την στιγμή που δικαιολογείται η ύπαρξή του πληθυσμιακά, αλλά και τον εκσυγχρονισμό όλων των περιφερειακών νοσοκομείων, ώστε να αποκτήσει πραγματικές υπηρεσίες Υγείας η Πελοπόννησος.
·         Προτείνομε την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα με την ταυτόχρονη μεταφορά όλων των υπηρεσιών της, γιατί έτσι θα έχομε αποτελεσματική διακυβέρνηση και την εύκολη πρόσβαση των Πολιτών σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους.
·         Ενιαία Πελοπόννησος 7 Νομών.
·         Τοπικά και Περιφερειακά Δημοψηφίσματα
·         Ανεξάρτητες Αρχές Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος
·         Συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για την ανασυγκρότηση-διοίκηση των δημοσίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου
·         Στέγαση όλων των υπηρεσιών της περιφέρειας σε δημόσια κτίρια
·         Κήρυξη της Πελοποννήσου ως ζώνη ελεύθερη από χημικά και φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένων.
·         Ανάγκη ύπαρξης οδηγία για το έδαφος όπως έχει γίνει αντίστοιχα με το νερό.
·         Οι γεωπόνοι της περιφέρειας στην ύπαιθρο και όχι στην γραφειοκρατία
·         Προτροπή από την περιφέρεια δημιουργίας ομάδων παραγωγών και υποστήριξη σε τεχνογνωσία και προώθηση των προϊόντων τους.
·         Προώθηση από την περιφέρεια της βιολογικής γεωργίας και της συμβολαιακής γεωργίας
·         Προώθηση από την περιφέρεια της Μεσογειακής διατροφής.
·         Δημιουργία δικτύου «net» για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό.
ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οικονομία του αύριο είναι μια τοπική οικονομία η οποία όμως χρειάζεται περιφερειακό σχέδιο για δημιουργία θέσεων εργασίας (εξοικονόμηση ενέργειας, εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπηρεσίες βοήθειας κατ οίκον, διαχείριση υδάτων και εξοικονόμηση νερού, συντήρηση, επιδιόρθωση, διαχείριση απορριμμάτων, μαζικές μεταφορές, προστασία της φύσης) μετασχηματισμό των τομέων της οικονομίας και των σχέσεων εργασίας (βιολογική γεωργία, πράσινη χημεία υπεύθυνο ποιοτικό και οικολογικό τουρισμό, παραγωγή προϊόντων ποιότητας και διάρκειας, επιχειρήσεις προώθησης τοπικών-οικολογικών υλικών, τηλεεργασία) και καταπολέμηση των ανισοτήτων με νέους τρόπους εργασίας (κοινωνικές αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις, οργανώσεις αλληλοβοήθειας). Με την παραγωγή και κατανάλωση στην πηγή οι περιοχές κατορθώνουν να επανακτήσουν την αυτονομία τους και τον αυτοκαθορισμό τους.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ
Αποτροπή της αστυφιλίας και της άναρχης επέκτασης των πόλεων. Ενίσχυση της αποκέντρωσης και αναζωογόνηση της υπαίθρου και των οικισμών της, χωρίς να μετατρέπονται σε προάστια.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλων των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, των αποκλεισμών και την εξάλειψη κάθε είδους βίας, λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής και διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλες τις κοινωνικές ομάδες (γυναίκες, παιδιά, Ρομά, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες, άστεγοι)

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
η αυτοδιοίκηση αποτελεί το φυσικό κύτταρο της δημόσιας ζωής με δημοκρατία (ενίσχυση της συλλογικότητας στη διοίκηση, όριο στις θητείες, απλή αναλογική, ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων, νομοθετική ικανότητα,) διαφάνεια (ανοικτά ΜΜΕ, ανεξάρτητη αρχή ο περιφερειακός συμπαραστάτης, διαφανείς προσλήψεις, οικονομική αυτοτέλεια) συμμετοχικότητα (ανοικτές θεματικές επιτροπές, κοινωνική διαβούλευση, συμμετοχικός προϋπολογισμός, τοπικά σχέδια βιωσιμότητας)
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών για την ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη με παράλληλη εκπαίδευση των πολιτών ώστε να γίνουν γνώστες των σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας και να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν ουσιαστικά τις δυνατότητές της.

ΥΓΕΙΑ
Είναι άμεσα συνδεδεμένη με το δίκτυο αέρα, νερού, ζώων, φυτών, και όλων των άλλων μορφών ζωής στη βιόσφαιρα. Επειδή αναγνωρίζουμε ότι η υγεία δεν είναι απλά η απουσία αρρώστιας η αναπηρίας, αλλά, όπως ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας προωθούμε αυτοδιοικούμενες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόνοιας, ενιαία κάρτα ασφάλισης για όλους, οικογενειακός γιατρός, προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και μείωσης βλάβης, ολοκληρωμένες πολιτικές περιορισμού και πρόληψης ατυχημάτων, προγράμματα άθλησης και εναλλακτικής γυμναστικής.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεισφορά της αυτοδιοίκησης στη δημοκρατική μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών θεσμών, στην προώθηση μαθητοκεντρικών βιωματικών προσεγγίσεων και στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, ώστε να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις μεταβολές που σχεδιάζονται και να συμβάλει σε αυτές. Ουσιαστική ενθάρρυνση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε ζητήματα που αφορούν όλα όσα μας περιβάλλουν και ιδαίτερα σε ότι έχει να κάνει με υγιεινές πρακτικές της καθημερινότητας. Κατάρτιση νέων προγραμμάτων σχολικής στέγης, ώστε να αξιοποιούνται ήδη κτισμένοι και όχι ανοικτοί και ελεύθεροι χώροι. Βιοκλιματικές προδιαγραφές στην κατασκευή των σχολείων. Προγράμματα κοινωνικής, γλωσσικής και επαγγελματικής ένταξης και ίδρυση ολοήμερων διαπολιτισμικών σχολείων για τις νέες πληθυσμιακές ομάδες

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την αξιοποίηση υπαρχόντων πολιτιστικών χώρων και διοργάνωσης ποιοτικών εκδηλώσεων και ανάδειξη των τοπικών δημιουργών και καλλιτεχνών και του έργου τους. Προτίμηση σε διάσπαρτες μικρές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την οργάνωση φορέων και κατοίκων. Ο πολιτισμός να μην καθορίζεται από τις χρηματοδοτήσεις ή τις προτεραιότητες των εταιριών. Ενθαρρύνουμε εναλλακτικούς και οριζόντιους τρόπους καλλιτεχνικής παραγωγής.

ΑΘΛΗΣΗ
Πρόνοια για δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους άθλησης και δραστηριότητας για όλους. Έμφαση στην άθληση μέσα στη φύση χωρίς μεγάλες τσιμεντένιες παρεμβάσεις. Απομάκρυνση από την εμμονή στον πρωταθλητισμό και στον μεγαλο-παραγοντισμό.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην προσπάθεια για αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα και την προστασία της δημόσιας υγείας, τη δημιουργία ανθρώπινων πόλεων, την ενεργειακή ανεξαρτησία, τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. στρατηγική επιδίωξη είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδα συμβατά με τη βιωσιμότητα και η παραγωγή της από ανανεώσιμες πηγές στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τους τόπους κατανάλωσής της. (μετατροπή των δημόσιων κτιρίων σε κτίρια μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου, πράσινες προμήθειες, σχεδιασμός χρήσεων γης, μεταφορές, περιφερειακά έργα ΑΠΕ μεσαίας – μεγάλης κλίμακας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς)

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων μέσω της αλλαγής της κυκλοφοριακής πολιτικής. Αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ. Στο κεντρο των πολεων. Ενίσχυση των μέσων μαζικής μετακίνησης, των ποδηλατοδρόμων και των πεζόδρομων. Σαφής προτεραιότητα στις περιφερειακές μετακινήσεις μέσω σιδηροδρομικών δικτύων.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Η πράσινη αυτοδιοικητική περιφέρεια πρέπει να έχει ως στόχο την μείωση των απορριμμάτων κατά 50% το 2012, ενώ μέχρι το 2020 στοχεύει να έχει επιτευχθεί η μηδενική παραγωγή αποβλήτων (zero waste). Επιλέγει να σταθεί δίπλα (και όχι απέναντι) στο οικολογικό κίνημα, στις κινήσεις πολιτών, για την λύση εκείνη που θα αντιμετωπίσει ορθά το πρόβλημα, με κοινωνική διαβούλευση και συναίνεση και προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης. Κεντρικός στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, που δημιουργεί μια αγορά και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, στα προγράμματα ανακύκλωσης, στην κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ
Άμεση αναθεώρηση της υδατικής πολιτικής με ορθή εφαρμογή προγράμματος προστασίας-διαχείρισης των υδάτων και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η λειψυδρία και η ξηρασία ( εξοικονόμηση του πόσιμου νερού, προγράμματα προστασίας για τα ποτάμια και τις λίμνες, εξοικονόμηση νερού στον αγροτικό, τουριστικό, βιομηχανικό και αστικό τομέα, κοινωνικός έλεγχος στη διαχείριση του νερού, αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των νερών) Η έγκαιρη αποτροπή των κινδύνων ποιοτικής υποβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων (επιφανειακών, υπόγειων και θαλάσσιων) έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όσο και για τη διατήρηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει η Περιφέρεια ως προς την προσέλκυση τουριστών.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ο στρατηγικός στόχος για την προστασία και αναβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων αφορά στην αντιστροφή των τάσεων απώλειας της βιοποικιλότητας και την αποτελεσματική προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων. Διατήρηση και αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων και ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας, Διαχείριση υδατικών και εδαφικών πόρων για την αντιστροφή των τάσεων απώλειας της βιοποικιλότητας, Προώθηση οριζόντιων περιβαλλοντικών πολιτικών, Ενσωμάτωση της συνιστώσας της βιοποικιλότητας στις τομεακές πολιτικές, Προώθηση της εφαρμογής σχεδίων προστασίας και διαχείρισης των οικοσυστημάτων, που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Είναι αναμφισβήτητη η σημασία των ακτών και της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων. Η ταυτόχρονα οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική τους αξία επιβάλει την αναγκαιότητα σχεδίου για την αποτροπή της αστικο-βιομηχανικής και γεωργικής προέλευσης ρύπανσή τους, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
Η ρύπανση και διάβρωση του εδάφους και η σχετιζόμενη ερημοποίηση οδηγούν σε μείωση της αγροτικής παραγωγικής (μείωση τροφής), που σημαίνει φτώχεια και οικονομική κρίση. Η ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων της γης οφείλεται σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, στην υπερβόσκηση, στη λανθασμένη γεωργική εκμετάλλευση ή ακόμα και στην πολεοδομική ανάπτυξη. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εκπόνηση σχεδίου απορρύπανσης του εδάφους, (πχ βυρσοδεψεία, πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ) και παράλληλα ο επαναπροσδιορισμός καλλιεργητικών μεθόδων και ειδών, η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων, η αντιμετώπιση κάθε απόπειρας προώθησης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, η υποστήριξη ελληνικών ποικιλιών, ανθεκτικών στις ελληνικές κλιματικές συνθήκες, που δεν απαιτούν μεγάλη κατανάλωση φυσικών πόρων και ιδιαίτερα νερού.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ Βασική επιλογή η αποτελεσματική προώθηση Σχεδίων Διαχείρισης των σημαντικών δασών και ορεινών όγκων της Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση ειδικών περιβαλλοντικών θεμάτων και την αποκατάσταση τους, αλλά και να συμβάλλουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΡΥΠΑΝΣΗΣ με αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, προώθηση οριζόντιων περιβαλλοντικών πολιτικών με ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών κριτηρίων στο σχεδιασμό. Εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικών δεικτών για την παρακολούθηση της εξέλιξης και αποτελεσματικότητας των μέτρων και παρεμβάσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...