Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μετωπική σύγκρουση Τατούλη και Βουδούρη με φόντο το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων! (vd)

Μετωπική σύγκρουση Τατούλη και Βουδούρη με φόντο το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων! (vd)
Ένα πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας που αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει το ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αποτέλεσε αφορμή για μία σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στους δύο υποψήφιους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Τατούλη και Βουδούρη.
 
 
Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
«Αποκαλύπτεται το δραματικό αδιέξοδο του σχεδίου Τατούλη – ΤΕΡΝΑ» ανέφερε σε έκτκατη συνέντευξη τύπου ο Οδυσσέας Βουδούρης, επισημαίνοντας: «Σήμερα επιβεβαιώνονται με τον πιο δραματικό τρόπο οι φόβοι μας και επαληθεύονται οι αποκαλύψεις που κάναμε πριν βδομάδες.
Αποκαλύψαμε ότι, βάσει έγκυρων πληροφοριών από την Ε.Ε., το σχέδιο Τατούλη-ΤΕΡΝΑ είναι άκυρο. Κι ότι αυτό είναι σε γνώση τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας. Ήταν το «ΚΟΛΑΣΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ» τους, για να περάσουν οι εκλογές και για να μην επηρεάσει η αλήθεια την επιλογή των πολιτών.
Καταγγείλαμε μια σύμβαση που προβλέπει «εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών, 150.000 τόνοι ετησίως», με μοναδικό σκοπό την εγγύηση των κερδών της ΤΕΡΝΑ. Και αυτό για τις επόμενες τρεις δεκαετίες! Με αποτέλεσμα, να βρεθούμε στο μέλλον στην τραγελαφική κατάσταση να εισάγουμε σκουπίδια από άλλες χώρες για να καλύπτουμε την υποχρεωτική ποσότητα και να μην πληρώνουμε πρόστιμα στην ΤΕΡΝΑ!
Αποκαλύψαμε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ότι είναι άκυρη και ότι δεν θα εγκριθεί από την Ε.Ε.
Δυστυχώς, όλα αυτά επιβεβαιώνονται με δραματικό τρόπο σήμερα.
Και γεννιέται το εξής ερώτημα. Εμείς, αν και δεν είμαστε ειδικοί, όλα αυτά τα βλέπαμε. Βλέπαμε το αδιέξοδο στο οποίο βαδίζαμε διότι ήταν οφθαλμοφανές.
Ο κ. Τατούλης δεν το έβλεπε; Και γιατί δεν το έβλεπε; Τι εξήγηση να δώσουμε; Είναι παντελώς ανίκανος; Χρηματίστηκε; Ποια άλλη εξήγηση μπορεί να υπάρχει; Όπως και να ‘χει, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης πρέπει να λογοδοτήσει.
Πρέπει να απολογηθεί για την πλαστογράφηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την υπεξαίρεση τμήματος της εισήγησης, που έγινε για να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχει εξάλλου κατατεθεί και σχετικό ερώτημα στη Βουλή.
Πάνω απ’ όλα, πρέπει να απολογηθεί και να εξηγήσει στους πολίτες της Πελοποννήσου πώς φτάσαμε ως εδώ. Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πολύτιμα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. Να απολογηθεί γιατί στη διαχείριση των απορριμμάτων, η Πελοπόννησος βρίσκεται πάλι στο ΜΗΔΕΝ κι ακόμη πιο πίσω, διότι στο μεταξύ έχει εγκαταλειφθεί και η όποια υποδομή υπήρχε.
Είναι απολύτως φανερό πια τι εστί «Σύστημα Τατούλη». Είναι ένα Σύστημα για τους μεγαλοεργολάβους, ένα Σύστημα της διαπλοκής μεταξύ Περιφέρειας – Εργολάβων -Κυβέρνησης.
Ένα σύστημα που αφορά και σε άλλα θέματα, όπως το ξεπούλημα των παραλιών μας. Ο κ. Τατούλης δεν έχει πει τίποτα γι’ αυτό το έγκλημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το Ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Όπως και σιωπά για την εξωφρενική και αδικαιολόγητη αύξηση των διοδίων, η οποία γίνεται να δωριστούν σε μεγαλοεργολάβους 8,5 δισ. ευρώ.
Αποκαλύπτεται ακόμα και για τους πιο ανυποψίαστους πολίτες ότι για το Σύστημα Τατούλη, ανάπτυξη σημαίνει κέρδη, κέρδη και πάλι κέρδη για ΤΕΡΝΑ, ΚΑΣΤΑΤ και ΣΙΑ.
 
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Βουδούρης συνεχίζει να θεωρεί, παρά τη σκληρή για εκείνον ετυμηγορία των πολιτών της Πελοποννήσου, ότι ένας τόπος μπορεί να κυβερνηθεί με χαλκευμένα δημοσιεύματα. Πορεύτηκε χωρίς σχέδιο, χωρίς να διατυπώνει ψήγμα ρεαλιστικής ελπίδας, με ανερμάτιστο λόγο και ήδη έχει αποχωρήσει από την Πελοπόννησο. Εμείς είμαστε διαχρονικά παρόντες με το σχέδιο και το έργο μας να εγγυηθούμε τη διέξοδο του τόπου μας και των συμπολιτών μας από τη δαιδαλώδη κρίση της χώρας. Μαζί με τους πολίτες και όχι απέναντι στο συμφέρον του τόπου και των πολιτών».
 
"Απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης σε δημοσίευμα εφημερίδας για τις ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων"
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η αμφισβήτηση των διαγωνισμών των έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων με Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από συγκεκριμένη εφημερίδα σήμερα, δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο. Η εφημερίδα επικαλούμενη μια τυπική επιστολή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – επιστολή που απευθύνεται στερεότυπα στον οποιονδήποτε κάνει αναφορά στη σχετική επιτροπή – σπεύδει κατά τρόπο αυθαίρετο να βγάλει «απόφαση» για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο ούτως ή άλλως δεν αποφασίζει γι’ αυτό το θέμα, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διεξαγωγή των διαγωνισμών των έργων ΣΔΙΤ που υλοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι διαγωνισμοί από τους αρμόδιους φορείς  για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα τηρώντας την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο σχεδιασμός των έργων δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, τόσο μέσω της διαλογής στην πηγή, όσο και μέσω των μονάδων διαχείρισης, επιτυγχάνοντας συνολικά αυξημένους στόχους ανακύκλωσης.
Τα έργα αυτά αποτελούν προτεραιότητα σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο και για την ΕΕ και η διαδικασία δημοπράτησης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης διασφαλίζει την τήρηση όλων των απαιτήσεων γι’ αυτό και χρηματοδοτούνται μέσω και του ΕΣΠΑ.
Η πρόληψη, η διαλογή στην πηγή και οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων συνδυαστικά θα μειώσουν σημαντικά την ταφή απορριμμάτων, οδηγώντας σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για όλα τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης όσο και η τήρηση της οδηγίας για τα απόβλητα(98/2008).
Σε όλους τους διαγωνισμούς η τεχνολογία που έχει επιλέγει από τους διαγωνιζόμενους είναι η κομποστοποίηση (αερόβια, αναερόβια χώνευση) με εκτενή μηχανική διαλογή (ανακύκλωση).  Οι διαγωνισμοί είναι ανοιχτοί σε επιλογή τεχνολογίας, με την προϋπόθεση τήρησης της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας και με κύριο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή προς τον πολίτη».
 
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...