Οικονομικές συναλλαγές από 200 € και πάνω μόνο με μετρητά;

Στη δραστική μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τις επιχειρήσεις αλλά και των επιχειρήσεων μεταξύ τους προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά και την τόνωση των εσόδων του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται:
1. Η αύξηση του ύψους των ετήσιων δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει εναλλακτικά σενάρια για το αφορολόγητο στην περίπτωση που οι συζητήσεις με τους θεσμούς δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το κόστος των μέτρων και αν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στα 8.636 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.
2. Η μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση μιας οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών. Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ, ενδεχομένως και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.
Πέραν των ανωτέρω, το νομοσχέδιο του Αυγούστου θα προβλέπει επίσης την:
• Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (B2G).
Πηγή: Καθημερινή