Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής | Σύμβουλος που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται, δεν θα μπορεί να εντάσσεται σε άλλη Παράταξη!

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής | Σύμβουλος που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται, δεν θα μπορεί να εντάσσεται σε άλλη Παράταξη!

Σημαντική μεταβολή στα σχέδια συσχετισμών στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια φέρνει εκπρόθεσμη Τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κατετέθη στο πολυνομοσχέδιο.

Με αυτήν τροποποιείται η παρ.6 του αρ.66  «Δημοτικές Παρατάξεις» του ν.3852/2010 και η παρ.11 του αρ.168 «Λειτουργία περιφερειακού συμβουλίου Περιφερειακές Παρατάξεις» του ίδιου νόμου, οι οποίες είχαν αντικατασταθεί από τα αρ.73 και 101 του Κλεισθένη αντιστοίχως.

Πλέον, Σύμβουλος που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται, δεν θα μπορεί να εντάσσεται σε άλλη Παράταξη.  

Ταυτοχρόνως, αυτός δεν μπορεί να παραμείνει μέλος του Προεδρείου ή της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. 

(Για τις δύο Επιτροπές, όπως έχετε ήδη διαβάσει στον AIRETO  , συναφής ρύθμιση υπάρχει και στο αρ.2 του Ν/Σ όπου ορίζεται «12. Όταν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των Αντιδημάρχων, παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων Δημοτικών Παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από την Οικονομική Επιτροπή ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αντικαθίστανται, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου αυτού.»)

Η κυβερνητική παρέμβαση για απαγόρευση ένταξης σε άλλη Παράταξη μετά την ανεξαρτητοποίηση, προφανώς στοχεύει στη διασφάλιση ευρύτερης εφαρμογής της νέας διάταξης περί “συμπράξεων”. 

Αυτό βεβαίως δεν θα εμποδίσει τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο να στηρίζει μια Παράταξη με την ψήφο του, παρά το ότι τυπικά δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν, αφού “οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση” κατά την παρ.1 του αρ.66 του ν.3852/2010 και δεδομένου ότι θα μπορεί π.χ. να οριστεί Αντιδήμαρχος.

www.airetos.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...