Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέα απόφαση για τις λαϊκές αγορές | Πότε επιτρέπονται μετακινήσεις, παραμένουν οι περιορισμοί στον αριθμό πωλητών

Νέα απόφαση για τις λαϊκές αγορές | Πότε επιτρέπονται μετακινήσεις, παραμένουν οι περιορισμοί στον αριθμό πωλητών

Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1210) μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι ισχύει η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των κλάδων των υπαίθριων αγορών της παρ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), που εμπεριέχουν μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, σε όλη την Επικράτεια, από τη δημοσίευση της παρούσας έως και την Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 7.4.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Κατ’ εξαίρεση της επιτρέπεται η δραστηριότητα των παραγωγών σε άλλη Περιφέρεια από

τον τόπο παραγωγής των προϊόντων τους με τις εξής προϋποθέσεις:

α) η μετακίνηση από την Περιφέρεια παραγωγής στην Περιφέρεια της υπαίθριας αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται, πραγματοποιείται εντός τριών (3) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας,

β) η μετακίνηση του φυσικού προσώπου ή αναπληρωτή αυτού (άρθρο 4 παρ. 3 του ν. 4497/2017) προς την Περιφέρεια λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς, γίνεται άπαξ,

γ) ο παραγωγός-πωλητής ή αναπληρωτής του φέρει πάντα μαζί του/της υπεύθυνη δήλωση με την οποία βεβαιώνει ότι δεν έχει μετακινηθεί, ούτε πρόκειται να

μετακινηθεί προς την Περιφέρεια παραγωγής και ότι διαμένει αδιάλειπτα στην Περιφέρεια της υπαίθριας αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Για το χρονικό διάστημα έως και τις 30 Απριλίου 2020 επιτρέπεται η λειτουργία των υπαίθριων αγορών, σε όλη την Επικράτεια, ως ακολούθως:

α. Σε κάθε υπαίθρια αγορά, από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).

β. Στις περιοχές όπου λειτουργούν παράλληλες υπαίθριες αγορές σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4682/2020 (Α’ 76) δεν εφαρμόζεται το ανωτέρω εδάφιο.

γ. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

  1. Απαγορεύεται η πώληση στις υπαίθριες αγορές των βιομηχανικών ειδών της κατηγορίας Ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4497/2017, εκτός των ειδών ατομικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας.
  2. α. Οι φορείς λειτουργίας των υπαίθριων αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες κάθε φορά πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις υπαίθριες αγορές ευθύνης τους για την περ. α’ της παρ. 2.

β. Οι φορείς λειτουργίας των υπαίθριων αγορών καταρτίζουν ονομαστικό πίνακα με τους εκπροσώπους των παραγωγών της περ. β’ της παρ. 1.

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Οι υπόχρεοι της περ. β’ της παρ. 1 οφείλουν να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τα οριζόμενα στην παρούσα. Η μη τήρηση αυτών επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 3 του άρθρου εικοστού τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου«Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α’ 64), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ορίζεται αρμόδια για την επιβολή των κυρώσεων της παρ. 5, μετά από βεβαίωση της παράβασης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα όπως ορίζονται στον ν. 4177/2013 (Α’ 173).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...