Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Βλάσης για την ένταση με την Τουρκία: "Θέλουμε διάλογο, αλλά δεν δεχόμαστε καμιά παραβίαση της κυριαρχίας μας" (vd)

Βλάσης για την ένταση με την Τουρκία: "Θέλουμε διάλογο, αλλά δεν δεχόμαστε καμιά παραβίαση της κυριαρχίας μας" (vd)

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, υφυπουργός Εξωτερικών και Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

«Λέγαμε εδώ και πολύ καιρό, για ποιο λόγο δεν υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο, και μία ενημέρωση για την κατάσταση με τους γείτονες. Ο αντίπαλος είναι απέναντι, δεν είναι μέσα στην Ελλάδα. Έχει σημασία να έχουμε ξεκάθαρους κανόνες και ξεκάθαρο πλαίσιο. Επειδή μιλάμε για τον κ. Ερντογάν, όταν έχουμε υπερπτήσεις στον Έβρο, όταν έχουμε το Ορούτς Ρέις  στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, όταν έχουμε το τουρκολιβυκό σύμφωνο, όταν έχουμε προβλήματα με τους πρόσφυγες στα σύνορα, όλα αυτά είναι μια ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας Ερντογάν, για αυτό πρέπει να έχουμε αναβαθμισμένη εξωτερική πολιτική. Δεν θέλουμε να τρέχουμε πίσω από τις πρωτοβουλίες του κ. Ερντογάν. Πρέπει στην Ελλάδα τα κόμματα να είναι σε συνεννόηση», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση με ψυχραιμία, ετοιμότητα αποφασιστικότητα. Έχουμε κάνει τα πάντα σε στρατιωτικό, πολιτικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε όλους τους προέδρους των κομμάτων. Θέλουμε εθνική συναίνεση και το δείχνουμε με όλους τους τρόπους. Έχουν καταλάβει οι Τούρκοι με τι αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή δείχνει να υπάρχει μία αποκλιμάκωση της κατάστασης. Είμαστε σε ετοιμότητα γιατί η παράνομη ΝΑVΤΕΧ είναι μέχρι τις 2 Αυγούστου. Με αυτόν τον γείτονα δεν μπορείς να γνωρίζεις ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Έχουμε την πρωτοβουλία κινήσεων σε επίπεδο διπλωματικό. Σε επίπεδο στρατιωτικό δείχνουμε πόσο έτοιμοι είμαστε, και το μήνυμα στην Τουρκία είναι ξεκάθαρο, ότι δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βλάσης.

«Η κυβέρνηση χρειάζεται να ενισχύσει το διπλωματικό μέτωπο. Είναι ακατανόητο για εμένα το γιατί δεν τέθηκε το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης είναι ακατανόητο γιατί πήρε ο πρόεδρος της Γαλλίας την πρωτοβουλία για τη σύνοδο του Νότου, και όχι ο κ. Μητσοτάκης. Η σύνοδος των ηγετών του Νότου έδωσε δύναμη στη χώρα. Τώρα έχουμε πληροφορίες που δεν μας δίνουν την ίδια δυναμική. Χθες ο υπ. Εθνικής Άμυνας μας είπε ότι δεν γνώριζαν ότι υπήρχε NAVTEX του Λιμενικού στο Καστελόριζο. Δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή να μην έχουμε ένα υψηλότατο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και ενημέρωσης. Το δεύτερο που πρέπει να ξεκαθαριστεί, είναι ότι έγινε μια μυστική συνάντηση στο Βερολίνο. Δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε. Επίσης στα τηλεφωνήματα που κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν. Πώς γίνεται να γίνεται ένα τηλεφώνημα, μετά να προκύπτει η Αγία Σοφία, ή η NAVTEX στο Καστελόριζο; Πρέπει να έχουμε δημόσιες πολιτικές κινήσεις για να ανοίγουμε τις πολιτικές συμμαχίες», απάντησε ο κ. Φάμελλος.

«Όλη η οικουμένη μιλάει για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ατζέντα. Η προκλητική ενέργεια του κ. Ερντογάν ήρθε μετά από μία ημέρα μετά την επιτυχία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής. Η Αγία Σοφία δεν είναι ένα διμερές θέμα. Είναι ένα παγκόσμιο θέμα και το έχουμε αναδείξει. Έχουμε κάνει τα πάντα σε διπλωματικό επίπεδο, παντού. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα», εξήγησε ο κ. Βλάσης, ενώ αναφορικά με ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται καθόλου τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Εμείς θέλουμε τον διάλογο με την Τουρκία αλλά όχι κάτω από το καθεστώς προκλητικότητας που έχει αναπτύξει».

 

1 σχόλιο

  • ε
    ε Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 12:25 Σύνδεσμος σχολίου

    αρχισασν για τισ οικονομικεσ επιπτωσεισ λογω κορονοιου ερχετε μνημονιο τον σεπτεμβριοοοοοοοοοοοοοο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...