Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δίκη Χρυσής Αυγής |«Βόμβα» Εισαγγελέα - Να μην μπει κανείς φυλακή εκτός του Ρουπακιά

Δίκη Χρυσής Αυγής |«Βόμβα» Εισαγγελέα - Να μην μπει κανείς φυλακή εκτός του Ρουπακιά

Αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, εκτός τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

 

Να παραμείνουν όλοι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, πλην του καθ' ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά πρότεινε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Την τελική απόφαση θα λάβει, ωστόσο, το δικαστήριο.

Η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση των ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, πυρηνάρχες, στελέχη εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Όπως υποστήριξε μεταξύ άλλων, οι καταδικασθέντες τήρησαν απαρεγκλίτως τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί στο στάδιο της ανάκρισης ή μετά τις αποφυλακίσεις τους. Έχουν γνωστή διαμονή, δεν είναι ύποπτοι φυγής, δεν προέβησαν σε καμία προπαρασκευαστική ενέργεια για να διαφύγουν, εμφανίστηκαν ενώπιον των Αρχών, τα ποινικά τους μητρώα είναι λευκά, πλην ορισμένων για μικρές παραβάσεις, δεν απέφυγαν τη σύλληψή τους, κάποιοι εξάντλησαν και το ανώτατο όριο προφυλάκισης, διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή ενώ έκλεισε το κόμμα και η εφημερίδα.

«Δεν είναι ύποπτοι φυγής, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Μάλιστα τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών εδώ. Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσιοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, Αλεξόπουλου και Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις ήσσονος σημασίας.

Δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το Εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους…».

Κατά την πρότασή της, η εισαγγελέας της έδρας διευκρίνισε πως ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, δεν δικαιούται χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης, καθώς του έχει επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Δεν αποκλείεται απόφαση για τις αναστολές εντός της ημέρας

Πλέον, τον λόγο θα λάβουν εκ νέου οι συνήγοροι υπεράσπισης, για να δευτερολογήσουν επί της εισαγγελικής πρότασης. Αφού ολοκληρωθούν και οι δευτερολογίες των συνηγόρων, τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώσει ότι το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη προκειμένου να αποφασίσει για τις αναστολές.

Από τη διάρκεια των αγορεύσεών τους θα εξαρτηθεί αν οι δικαστές αποφασίσουν για το αίτημα το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της επόμενης συνεδρίασης, την Τρίτη.

 

Οργή των δικηγόρων

Την έντονη αντίδραση τους στην πρόταση της εισαγγελέως της έδρας να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά εξέφρασαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, δικηγόρος του ΠΑΜΕ, τόνισε πως «η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που καταδικάστηκε το ’79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού. Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν άλλα εγκλήματα».

Στο ίδιο μήκος και οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Τώρα που η δίκη τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπηκε σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν. Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

«Η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει», επισήμανε από την πλευρά του ο κ.Καμπαγιάννης.

https://www.newsbomb.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...