Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κώστας Βλάσης: "Χρέος μας να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας"

Κώστας Βλάσης: "Χρέος μας να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας"

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγιάννη το Σαββάτο στο ραδιόφωνο του Real. Ο κ. Βλάσης ερωτήθηκε για τα θέματα της επικαιρότητας όπως είναι ο κορωνοϊός, η διεθνής διπλωματία και ο απόδημος Ελληνισμός. 

Πιο συγκεκριμένα: 

Όσον αφορά το θέμα των φορολογικών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών που μονοπωλεί την καθημερινότητα των πολιτών απάντησε: «Επειδή εκτός από Υφυπουργός Εξωτερικών είμαι και Βουλευτής σε έναν επαρχιακό νομό, όπως είναι αυτός της Αρκαδίας καταλαβαίνετε ότι έχω επαφή συνεχώς - καθημερινά με τους κατοίκους της περιοχής. Εκ των πραγμάτων, γνωρίζω από πρώτο χέρι ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν και είναι χρέος όλων μας, βεβαίως, αυτής της κυβέρνησης και εμάς ατομικά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, ειδικά μέσα σε αυτή την πανδημία αλλά και μετά από τη δεκαετία της κρίσης στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο από λίγο έως πολύ.» 

Σε ερώτηση του κ. Παπαγιάννη για το πόσο έχει πληγεί η ελληνική ομογένεια από την πανδημία ο Υφυπουργός αναφέρει: «Όλο αυτό το διάστημα είχα και έχω διαρκή επικοινωνία με όλες τις χώρες. Ειδικά μέσα στο πρώτο lockdown κατάφερα και μίλησα με όλες τις Πρεσβείες και τα προξενεία γύρω στα 130 τηλεφωνήματα για να έχω πλήρη εικόνα στο τι γίνεται με τους Έλληνες του εξωτερικού. Επικοινώνησα με πολλούς ομογενειακούς συνδέσμους, έκανα πολλές τηλεδιασκέψεις. Έχω μία εικόνα πολύ καλή. Σε γενικές γραμμές οι απώλειες στους Έλληνες ομογενείς είναι σχετικά μικρές αριθμητικά συγκριτικά με τα κράτη όπου ζουν και έχουν πληγεί. Πρόσφατα μάθαμε ότι χάθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνοαιγυπτιακής κοινότητας στο Κάιρο. Η επικοινωνία είναι συνεχής και διαρκής. Θέλω να σας μεταφέρω το μήνυμα ότι μετά από πολύ καιρό οι Έλληνες του εξωτερικού νιώθουν περήφανοι γιατί βλέπουν ότι εδώ στην Ελλάδα ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που κάνει ότι περνά από το χέρι της. Αυτή τη στιγμή έχω την εικόνα από όλα τα Προξενεία ότι υπάρχει μια τεράστια αύξηση των Ελλήνων του εξωτερικού δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς που προσπαθούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και ελληνικό διαβατήριο. Εννοείται ότι είμαστε αρωγοί σε κάθε τέτοια επιθυμία. Ακόμα, κάνουμε μία προσπάθεια για ψηφιοποίηση των προξενικών αρχών, ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση πέρα της γραφειοκρατίας. Η πλατφόρμα staellinika αποτελεί μία δράση όπου χιλιάδες νέα παιδιά έχουν εγγραφεί για να μάθουν τη γλώσσα μας. Καταρτούμε μητρώο ομογενειακών οργανώσεων. Όταν αλλάζουμε εμείς πρόσωπο τότε και ο Έλληνας του εξωτερικού που έχει τη μητέρα πατρίδα στην καρδιά του, κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει ώστε να νιώθει και αυτός υπερήφανος». 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τους νεότερους Έλληνες που έφυγαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αν υπάρχει τάση επιστροφής στην πατρίδα λόγω κορωνοϊού και επειδή οι οικονομίες παντού έχουν κλείσει, ο κ. Βλάσης εξηγεί: 

«Πολλοί Έλληνες του εξωτερικού έχουν χάσει τη δουλειά τους γιατί αυτή η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας έχει αγγίξει πολύ την Ελλάδα αλλά περισσότερο άλλες ξένες χώρες. Βλέπουν, λοιπόν, την Ελλάδα σαν μια ευκαιρία να επιστρέψουν. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός ανέφερε νέα φορολογικά κίνητρα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα. Εμείς θα δίνουμε κίνητρα αλλά αν θέλουμε να επιστρέψουν όλοι οι νέοι πρέπει να γίνονται επενδύσεις, να παράγεται νέος πλούτος και τότε να τους πούμε ότι υπάρχει πεδίο λαμπρό για να δουλέψετε. Κάνοντας μία πρόβλεψη θεωρώ πως μετά το Πάσχα, όταν με το καλό θα έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλος κύκλος εμβολιασμού, θα αρχίσουμε να επανερχόμαστε στην κανονικότητά μας. Και εφόσον αυτές οι επενδύσεις, που είναι πολλές, ξεκινήσουν να έρχονται στην Ελλάδα και να παίρνουν σάρκα και οστά θα μπορούμε να μιλάμε με καλύτερα δεδομένα.» 

Όσον αφορά το διπλωματικό μαραθώνιο του ΥΠΕΞ: «Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας έχει αναπτύξει στη διπλωματική σκακιέρα πάρα πολλές κινήσεις με την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου με την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, φάνηκε το επίπεδο των σχέσεων που έχουμε δημιουργήσει. Βλέπουμε, πλέον, σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι να αλλάζουν οπτική και να έχουν έρθει, σήμερα, πιο κοντά σε εμάς. Μέρα με τη μέρα προστίθεται και ένας καινούριος σύμμαχος στην Ελλάδα. Επίσης, ύστερα από πολλά χρόνια η κυβέρνηση προχωρά με ένα αμυντικό πρόγραμμα μαμούθ ώστε να είμαστε θωρακισμένοι, αν και θα θέλαμε να έχουμε ειρηνικές σχέσεις, όμως ο γείτονας επιβουλεύεται την κυριαρχία μας. Πρέπει να είμαστε δυνατοί και ισχυροί. Σε όλα τα επίπεδα προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο για να νιώθει ο Έλληνας ασφαλής.» 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...