Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέος εκλογικός νόμος για Δήμους και Περιφέρειες | «Κλείδωσε» το πλαφόν του 3% – Τι άλλο αλλάζει

Νέος εκλογικός νόμος για Δήμους και Περιφέρειες | «Κλείδωσε» το πλαφόν του 3% – Τι άλλο αλλάζει

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, «κλείδωσε» το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Κατά τα άλλα, ο κ. Βορίδης επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr για τα υπόλοιπα σημεία. Δηλαδή, ότι:

-Για το νικητή των αυτοδιοικητικών εκλογών στον α΄ γύρο δεν θα απαιτείται πλέον, το 50%+1 αλλά, όπως είπε ο υΠΕΣ, ένα ποσοστό «πολύ χαμηλότερο από το 50%», που ισχύει σήμερα.  O κ. Βορίδης δεν θέλησε να δώσει ακριβές ποσοστό, παραπέμποντας σε σχετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr το ποσοστό αυτό θα είναι πέριξ του 42% που θεσμοθέτησε ο νόμος Παυλόπουλου, και έχει εγκριθεί από το ΣτΕ.

-Ο νικητής των εκλογών είτε στον α΄γύρο είτε στον β΄ γύρο, θα λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Διαφοροποίηση, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, για όσους δημάρχους λαμβάνουν πάνω από 60%

-Θα καταργηθεί η τέταρτη κάλπη, δηλαδή, τα ξεχωριστά  ψηφοδέλτια για τα Τοπικά Συμβούλια. Τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια θα ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

 

Ο κ. Βορίδης δεν αναφέρθηκε στη μείωση του αριθμού των συμβούλων, ειδικά σε μεγάλους δήμους αλλά και στις περιφέρειες. Είναι κάτι όμως που θα γίνει και μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 1/3 του σημερινού αριθμού.

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 17:42 Σύνδεσμος σχολίου

    Έχουμε τους περισσότερους υπουργούς από όλη την Ευρώπη και τους περισσότερους βουλευτές αναλογικά με τον πληθυσμό της Χώρας !!!Και αυτοί οι κύριοι θέλουν να μειώσουν τον αριθμό των συμβούλων της αυτοδιοίκησης !!Τα συμπεράσματα δικά σας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...