Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

1.000 ευρώ το ακατάσχετο όριο για λογαριασμούς συντάξεων ή μισθοδοσίας

1.000 ευρώ το ακατάσχετο όριο για λογαριασμούς συντάξεων ή μισθοδοσίας

Σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων χιλιάδων μικροοφειλετών του Δημοσίου, έχει προχωρήσει η εφορία.

Σύφωνα με ρεπορτάζ του Mega, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και ο Συνήγορος του Πολίτη προέτρεψαν τους οφειλέτες να χαρακτηρίσουν καταθέσεις ως 1.000 ευρώ, ως λογαριασμούς μισθοδοσίας ή καταβολή σύνταξης και επιδομάτων, εφόσον είναι έτσι, για να τους σώσουν από την εφορία ως το ύψος αυτό. Έτσι η τράπεζα αλλά και η εφορία θα γνωρίζουν ότι ο λογαριασμός είναι μισθοδοσίας ή λογαριασμός καταβολής σύνταξης και ασφαλιστικών βοηθημάτων.

Όπως τονίζει ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρ. Γκόρτζος, «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει ο καταθέτης να δηλώνει στην τράπεζα με την οποία συναλλάσσεται ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι λογαριασμός μισθοδοσίας ή λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται η σύνταξη του ή ακόμη και το επίδομα ανεργίας. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η μη κατάσχεση ποσών μικρότερων από 1000 ευρώ για χρέη προς το δημόσιο».
Να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εφοριών και των τραπεζών, προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη και επισημαίνει πως το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει κάθε φορά που δίνεται εντολή κατάσχεσης να εφιστά στις τράπεζες την προσοχή περί του ακατάσχετου στους λογαριασμούς μισθοδοσίας ή σύνταξης. Καθώς πολλοί είναι οι φορολογούμενοι που ήρθαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις, οι οποίοι δεν είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη.
«Σύμφωνα με το νόμο από τις κατασχέσεις προστατεύονται ποσά έως τα 1.000 ευρώ που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Ενώ μπορούν να κατασχεθούν ποσά που αντιστοιχούν στο 25% πάνω από τα 1.000 ευρώ αλλά και εισοδήματα που βρίσκονται σε λογαριασμούς που δεν έχουν χαρακτηριστεί άρα το σύστημα δεν μπορεί να δει από που προέρχονται τα εισοδήματα» σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Επίσης προτείνει το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ να ισχύσει και για κάθε άλλο λογαριασμό καθώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η επιβίωση του πολίτη.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα τα κατασχετήρια είναι χειρόγραφα. Όμως μέσα στο επόμενο διάστημα όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα να συντομευθεί το διάστημα κατάσχεσης λογαριασμών για χρέη προς το δημόσιο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...