Menu
RSS
Πέμπτη, 14/08/2025
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η εντυπωσιακή εξαήμερη εξόρμηση του ΣΑΟΟ στη Βόρεια Πίνδο (εικόνες)

Η εντυπωσιακή εξαήμερη εξόρμηση του ΣΑΟΟ στη Βόρεια Πίνδο (εικόνες)

Από την 1η έως την 6η Ιουλίου  2025 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] πραγματοποίησε εξαήμερη εξόρμηση στη Βόρεια Πίνδο. Μέσα στην καρδιά της  πανέμορφης εσχατιάς της Ελλάδας, σ΄ ένα απαράμιλλο ορεινό τοπίο οι 35 ορειβάτες μας –μαζί και 3 παιδιά κάτω των 15 ετών - απήλαυσαν ένα σύνθετο και πλούσιο  ορειβατικό και περιηγητικό πρόγραμμα. Ήταν μια από τις πληρέστερες και πιο όμορφες εξορμήσεις του συλλόγου, που όλοι ανεξαιρέτως απήλαυσαν έχοντας την δυνατότητα να κάνουν διαφορετικών δυνατοτήτων διαδρομές από απλές έως πολύ απαιτητικές.

Τα υπέροχα Ζαγοροχώρια [το Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, το Μονοδένδρι, το Δίλοφο, το Βραδέτο], τα καταπληκτικά πέτρινα γεφύρια τους [του Κόκκορη, το Καλογερικό, της Αρίστης, της Κλειδωνιάς, της Κόνιτσας], τα άγρια φαράγγια του Βίκου και του Αώου, τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά του Βοϊδομάτη και τα ιστορικά μοναστήρια του Στομίου και της  Μολυβδοσκέπαστης, προσέφεραν μοναδικές αισθητικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες και πλούτισαν τις ιστορικές μας γνώσεις.
Η διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου από όλους τους συμμετέχοντες την πρώτη ορειβατική ημέρα ήταν μια φανταστική έναρξη που τους άφησε όλους γεμάτους εικόνες και στιγμές δροσιάς μετά από βουτιές στα νερά του Βίκου.
Την δεύτερη ορειβατική ημέρα με έναρξη το Μικρό Πάπιγκο πολύ νωρίς το  πρωί έγιναν πορείες προς το καταφύγιο της Αστράκας (όπου και διανυκτέρευσε όλη η ομάδα) με την ομάδα να σπάει  στα δύο. Η μικρή ομάδα κατέληξε στο καταφύγιο μετά από πορεία 4 ωρών και αφού έγινε μια ολιγόωρη στάση συνέχισε για την μοναδική Δρακόλιμνη και  επέστρεψε στο καταφύγιο.  Η μεγάλη ομάδα ανέβηκε στην επιβλητική κορυφή της Αστράκας (2436μ.) συνέχισε για Δρακόλιμνη και μετά έφτασε στο καταφύγιο όπου και συνάντησε την υπόλοιπη ομάδα.
Η τρίτη ,πιο απαιτητική αλλά και ταυτόχρονα εντυπωσιακή ορειβατικά ημέρα, περιελάμβανε ανάβαση στην κορυφή της Γκαμήλας (2495μ.) από το καταφύγιο για την πρώτη ομάδα και επιστροφή στο καταφύγιο και στην συνέχεια στο Μικρό Πάπιγκο μετά πο 8 ώρες πορείας. Η μεγάλη ομάδα πραγματοποίησε την ανάβαση στην Γκαμήλα μαζί με την πρώτη ομάδα αλλά

Η επίσκεψη στα μαστοροχώρια του Σμόλικα και του Γράμμου, [Πυρσόγιαννη, Μόλιστα, Βούρμπιανη] συμπλήρωσε το πρόγραμμα, με την εμπειρία της σύνδεσης των περιβόητων δασκάλων - μαστόρων τους προς τους δικούς μας Λαγκαδινούς μαστόρους.

Οι εντυπωσιακές αναβάσεις στις κορυφές της Γκαμήλας [2495 μ.], της Αστράκας [2436 μ.]  και της Τραπεζίτσας [2024 μ.], με απόλυτη ομαδικότητα και ασφάλεια, η εμπειρία της Δρακόλιμνης και της Τύμφης, συνέθεσαν ένα αξέχαστο ορειβατικό παζλ και έδωσαν υποσχέσεις για νέες εξορμήσεις του ΣΑΟΟ στα βουνό, τα δάση και τα φαράγγια της Ελλάδας.

 Με απόλυτη συναίσθηση της λαίλαπας των πυρκαγιών που καταστρέφουν τους φυσικούς και ανθρώπινους θησαυρούς της πατρίδας μας και με πόνο ψυχής για αυτές τις ασύλληπτες καταστροφές, είμαστε σε εγρήγορση και καλούμε τους συμπολίτες μας σε αντίστοιχη εγρήγορση, περισυλλογή και εθελοντική πανστρατιά για την πρόληψη και την κατάσβεσή τους.

 Ας αναλάβουν, επιτέλους, όλοι [πολιτεία και κοινωνία  τις ευθύνες  που τους αναλογούν!!   

                                                                                                                    Τρίπολη, Αύγουστος 2025

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...