Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Συναίνεση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές» ζητά ο Βουδούρης

«Συναίνεση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές» ζητά ο Βουδούρης
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν ο βουλευτής Β' Αθήνας Οδυσσέας Βουδούρης και ο βουλευτής Κιλκίς Θόδωρος Παραστατίδης (αμφότεροι μέλη του Συντονιστικού «Κοινωνία Πρώτα») και αναφέρουν:
«Ενώ τρέχει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εμφανίστηκε μια νέα πρόταση που αφορά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και τις εθνικές εκλογές. Το κείμενο αυτό υπογράφτηκε από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους βουλευτές και υιοθετεί την κυβερνητική θέση υπέρ της εκλογής ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, αλλά προτείνει οι εθνικές εκλογές να επισπευστούν «μέσα στο 2015». Με απλά λόγια, αυτή η πρόταση επιδιώκει να εμφανιστεί ως ενδιάμεση μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ώστε να οδηγήσει σε μια «συναινετική λύση».

Προφανώς μια τέτοια θέση είναι απατηλή. Πρώτον διότι, αν συμφωνούμε για πρόωρες εκλογές, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρατείνουμε μια προεκλογική αβεβαιότητα για ακόμα αρκετούς μήνες, αβεβαιότητα που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την διαπραγματευτική μας θέση απέναντι σε δανειστές και εταίρους. Δεύτερον και βασικότερο, διότι είναι δεδομένο πως η όποια υπόσχεση για εκλογές «μέσα στο 2015», όπως κάθε υπόσχεση αυτού του είδους, δεν θα δεσμεύει την Κυβέρνηση που θα την κάνει, αλλά τους αφελείς που θα την πιστέψουν. Όσο αφορά την επίκληση της αναγκαιότητας να ξεκινήσει από την παρούσα Βουλή η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, είναι προσχηματική εφόσον η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί σε δυο μήνες και να έχει τελειώσει αρχές Φεβρουαρίου.

Συνεπώς, η λεγόμενη «πρωτοβουλία για τους 180» υποδηλώνει μια προσπάθεια στήριξης της Κυβέρνησης για να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Στόχος είναι να κάμψει την άρνηση ορισμένων βουλευτών να παρατείνουν την θητεία της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, προσφέροντάς τους το άλλοθι μιας δήθεν ενδιάμεσης λύσης. Προφανώς κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να αποφασίσει ότι του επιτάσσει η συνείδησή του. Η υιοθέτηση όμως του άλλοθι μιας «ενδιάμεσης λύσης», μόνο από μια βαθιά αφέλεια μπορεί να προκύψει.

Η χώρα πρέπει να βγει το γρηγορότερο από την αβεβαιότητα και την αστάθεια στην οποία την έχει ρίξει η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Πρέπει αυτό να επιτευχθεί με τον ομαλότερο τρόπο. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να συζητηθεί τώρα, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μια συναινετική πρόταση για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα εκλέξει η επόμενη Βουλή, μετά από τις εθνικές εκλογές που θα συμφωνηθεί να γίνουν το γρηγορότερο.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...