Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καταργούνται οι τοπικές κοινότητες – Αλλάζουν όλα για τα δημοτικά ψηφοδέλτια!

Καταργούνται οι τοπικές κοινότητες – Αλλάζουν όλα για τα δημοτικά ψηφοδέλτια!

Σε πολύ μεγάλες αλλαγές αναμένεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση, εφόσον υλοποιηθεί το πόρισμα της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πόρισμα, τονίζεται ότι «με το ισχύον σύστημα, αφ’ ενός – όπως προαναφέρθηκε – είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη η κατάρτιση συνδυασμού, αφ’ ετέρου οι αιρετοί σε τοπικό επίπεδο είναι αναγκαστικά εξαρτημένοι από κάποιον συνδυασμό σε κεντρικό επίπεδο (με κομματικές ή προσωποκεντρικές συνήθως αναφορές).»

Και «προτείνεται η κατάργηση των σημερινών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ως δομών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης. Τη θέση τους μπορούν να διαδεχτούν συμβούλια στα όρια των σημερινών δημοτικών ενοτήτων, των πρώην δηλ. δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν και συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη, τα οποία θα ενισχυθούν με αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες παραμένουν μόνο ως γεωγραφικές έννοιες και ως επίπεδο οργάνωσης των αμεσοδημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών. Για λόγους απλούστευσης και ομοιομορφίας θα μπορούσαν να ονομαστούν όλες δημοτικές (ή όλες τοπικές) κοινότητες.»

Μία τέτοια αλλαγή θα φέρει τα πάνω – κάτω στον τρόπο με τον οποίο θα δομηθούν τα δημοτικά ψηφοδέλτια στο μέλλον, αφού θα χρειάζεται πολύ μικρότερος αριθμών υποψηφίων, ενώ καταργούνται πολλές θέσεις προέδρων και μελών τοπικών συμβουλίων σε κάθε χωριό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...