Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέα ρύθμιση: Ως και 120 δόσεις για οφειλές σε Ταμεία - Τι προβλέπεται!

Νέα ρύθμιση: Ως και 120 δόσεις για οφειλές σε Ταμεία - Τι προβλέπεται!
Σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ύψος της οφειλής τους θα χωρισθούν οι οφειλέτες των ταμείων οι οποίοι θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως και σε 120 δόσεις.
Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα στις 3 Αυγούστου, ημέρα που θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που θα προωθήσει το Υπουργείο Εργασίας η νέα ρύθμιση θα είναι αλά κάρτ, ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη το οποίο θα «σχεδιάζεται» βάσει του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματος του.
Όμως προσοχή! Δικαίωμα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016, θα έχουν μόνο όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή όσοι καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές.
Ειδικότερα:
- όσοι έχουν χρέη έως 3000 ευρώ θα μπορέσουν να τα ρυθμίσουν έως και σε 36 δόσεις.
- όσοι έχουν χρέη από 3.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 120 δόσεις.
- όσοι οφείλουν περισσότερα από 20.000 ευρώ στα ταμεία θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ειδικές συμφωνίες με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες εξυγίανσης ως κύριος πιστωτής (ήτοι με ποσοστό άνω του 60%) με οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός α) έχει βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και β) δεν οφείλει προς ιδιώτες (τραπεζικά ιδρύματα, προμηθευτές, εργαζόμενους κ.λπ.).
Όσοι τέλος οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και στις τράπεζες θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
 
Όπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος μιλώντας στο «Πρακτορείο FM», για τους οφειλέτες προβλέπονται δύο διαδικασίες.
«Η μία είναι εκείνη - τόνισε- στην οποία εμπλέκονται και άλλοι φορείς, στους οποίους οφείλουν οι συμπολίτες μας -τράπεζες, φορολογική Αρχή, ιδιώτες, και η άλλη διαδικασία είναι αυτή, που αφορά οφειλές αποκλειστικά στην κοινωνική ασφάλιση, που θα ρυθμιστεί με την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε. Για τη δεύτερη διαδικασία, που αφορά αποκλειστικά την κοινωνική ασφάλιση, είναι μία απλή διαδικασία, για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ σε 36 δόσεις και για ποσά πάνω από τις 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, μέχρι 120 δόσεις.»
Για τον καθορισμό των δόσεων ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι «δεν είναι ζήτημα επιλογής του ασφαλισμένου, είναι θέμα του προφίλ του οφειλέτη, ώστε να έχει μία βιώσιμη λύση με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες».
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες , ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων εσόδων και των μηνιαίων εξόδων του οφειλέτη προκειμένου να διατηρήσει ένα επίπεδο διαβίωσης.
Στην υπουργική απόφαση θα προβλέπονται και εκπτώσεις στις προσαυξήσεις. Συγκεκριμένα:
- Με εφάπαξ καταβολή της οφειλής θα γίνεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων.
- Με εξόφληση του χρέους σε 60 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 75%.
- Με εξόφληση της οφειλής σε 120 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35%.
Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασαν στο τέλος του 2016 τα 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,4 δισ. μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2017 είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ.
 
Η απόφαση που ορίζει τις λεπτομέρειες για την εξωδικαστική ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών
Με την με αριθμό 32320/1841 απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Α. Πετρόπουλου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ καθορίζεται η μεθοδολογία και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του αριθμού και του ύψους των δόσεων, καθώς και τα κριτήρια για τη διαμόρφωση της ψήφου του Κ.Ε.Α.Ο. κατά τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του Ν.4469/2017.
Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης:
Με την απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις συναίνεσης του ΕΦΚΑ σε συμφωνία αναδιάρθρωσης οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:
Α. Το συνολικό ποσό που θα αποπληρωθεί στον ΕΦΚΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από την εφαρμογή των υποχρεωτικών κανόνων της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του Ν.4469/2017 με όρους καθαρής παρούσας αξίας.
Β. Οι δόσεις που προτείνονται για την αποπληρωμή του συνολικού ποσού δεν υπερβαίνουν τις 120 μηνιαίες δόσεις και είναι ισόποσες. Για τον καθορισμό των δόσεων δεν λαμβάνονται υπ' όψιν ποσά υφιστάμενων ρυθμίσεων που εντάσσονται αυτούσια στη σύμβαση, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 15 του Ν.4469/2017. Το ύψος εκάστης προτεινόμενης δόσης δεν υπολείπεται των πενήντα (50) ευρώ. Η πρώτη δόση είναι καταβλητέα έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα καθενός από τους επόμενους μήνες. Σε περίπτωση που τίθενται σε ψηφοφορία περισσότερες προτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1, το ΚΕΑΟ υπερψηφίζει μεταξύ αυτών την πρόταση που προβλέπει αποπληρωμή του ποσού της περίπτωσης (α) της παραγράφου 1 σε λιγότερες δόσεις.
Οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που εντάσσονται σε συμφωνία αναδιάρθρωσης
Στη συμφωνία αναδιάρθρωσης οφειλών στο πλαίσιο του Ν. 4469/2017 εντάσσονται οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που γεννήθηκαν μέχρι 31/12/2016 και είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης βεβαιωμένες σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90) και του άρθρου 101 του Ν. 4172/2013 (Α΄ 167), στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι προσαυξήσεις ή τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.
Περιπτώσεις μη συμμετοχής του ΚΕΑΟ στις διαπραγματεύσεις κατά τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 15 του Ν.4469/2017
Τα αρμόδια όργανα, αποδέχονται τις προτάσεις αναδιάρθρωσης και υπογράφουν τις σχετικές συμβάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ν.4469/2017, εφόσον, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, πληρούνται εκτός των προϋποθέσεων του άρθρου 1 της παρούσας και οι εξής όροι:
α. Για βασικές οφειλές προς ΕΦΚΑ που εντάσσονται στη σύμβαση και δεν υπερβαίνουν το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ:
i) H αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο.
ii) Η μηνιαία δόση δεν είναι μικρότερη των πενήντα (50) ευρώ.
iii) Δεν προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.
β. Για βασικές οφειλές προς ΕΦΚΑ που εντάσσονται στη σύμβαση και είναι μεγαλύτερες των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ αλλά δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 € προς τον ΕΦΚΑ:
i) H αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο,
ii) Η μηνιαία δόση δεν είναι μικρότερη των πενήντα (50) ευρώ.
iii) Δεν προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.
iv) Δεν προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής ποσοστού μεγαλύτερου 85% προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
Απλοποιημένη διαδικασία
Για οφειλές προς όλους τους πιστωτές που δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ εφαρμόζεται η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών κατά τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης που εκδίδεται κατά την παρ. 3 του άρθρου 16 του Ν.4469/2017.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...