Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Κύθηρα: «Θα καούμε ζωντανοί» - Εκκενώνονται χωριά

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στα Κύθηρα: «Θα καούμε ζωντανοί» - Εκκενώνονται χωριά
Αναζωπυρώθηκε, δυστυχώς, νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου η φωτιά που απειλεί εκ νέου το νησί των Κυθήρων, όπου εκκενώθηκαν δύο οικισμοί, ο Μυλοπόταμος και οι Αραίοι. Δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα επέστρεψαν εσπευσμένα στην περιοχή, αν και νωρίτερα, όταν είχε θεωρηθεί ότι η φωτιά «πάει καλύτερα», είχαν αποχωρήσει.

Στην περιοχή επιχειρούν ακόμα 23 οχήματα, 61 πυροσβέστες, 57 άτομα πεζοπόρο. 

Λόγω των αναζωπυρώσεων και των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στα Κύθηρα, εκκενώθηκε το μεσημέρι ο οικισμός Αραίοι, ενώ λίγο μετά τις 16:30 εκκενώθηκε και το χωριό Μυλοπόταμος.

Έκκληση κάνει ο αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Κομνηνός να μην φύγουν τα εναέρια μέσα γιατί η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. «Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, κυριολεκτώ σε αυτό που σας λέω. Εχθές ελέγξαμε μια κατάσταση και όλα ήταν μια χαρά μέχρι σήμερα το πρωί στις δέκα που έφυγε το σινουκ. Έφυγε το σινουκ, ο άνεμος δυνάμωσε και έγιναν τρεις με τέσσερις καλές αναζωπυρώσεις στις περιοχές των Αραίων και Μυλοποτάμου οι οποίες μας έχουν δέσει τα χέρια. Οι περιοχές που καίγονται είναι παρθένες για πρώτη φορά πήγε φωτιά. Κάνουμε έκκληση να μην φεύγουν τα εναέρια μέσα από τα Κύθηρα. Έχουν καεί περιουσίες κτήματα, μελίσσια ελαιώνες και μποστάνια και δεν ξέρουμε και ακόμη γιατί το τοπίο είναι θολό, ευτυχώς δεν έχουν καεί σπίτια».

«Οι πυροσβέστες και οι ιδιοκτήτες σώσανε τα σπίτια τους στους Αραίους και καίγεται ο οικισμός Μυλοπόταμος τώρα, είναι ένα λεπτό από το χωριό μας. Ίσα-Ίσα, ήρθαν τώρα τα αεροπλάνα, εάν δεν μείνουν στην περιοχή θα καούμε ζωντανοί και είμαστε εγκλωβισμένοι δεν έχουμε έξοδο από το χωριό, έχουμε μόνο προς την θάλασσα. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, είναι πολλές οι εστίες, δεν προλαβαίνουν. Σας παρακαλώ πείτε να μείνουν τα αεροπλάνα γιατί θα καούν όλα τα Κύθηρα. Τώρα επιχειρεί ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής, πριν τέσσερις ώρες ήταν ένα στρατιωτικό. Ανα τέσσερις ώρες μας φέρνουν αεροσκάφη ρίχνει λίγο και φεύγει. Όλο το χωριό είναι εκεί για να βοηθήσει, η δύναμη της φωτιάς είναι μεγάλη και έχει και αέρα», αναφέρει η κάτοικος Μυλοπτάμου κ. Καλλιόπη Καρύδη. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα, ενώ χθες είχε χρειαστεί να εκκενωθούν κι άλλοι οικισμοί του νησιού, οι κάτοικοι των οποίων όμως σήμερα επέστρεψαν στα σπίτια τους. 







protothema.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...