Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Φοιτητική στέγη | Πού κυμαίνονται τα ενοίκια σε όλη την Ελλάδα (πίνακες)

Φοιτητική στέγη | Πού κυμαίνονται τα ενοίκια σε όλη την Ελλάδα (πίνακες)
«Καλύτερα να αγοράσεις παρά να νοικιάσεις». Αυτή είναι η συμβουλή που δίνουν πολλοί μεσίτες στους γονείς, οι οποίοι καταφεύγουν στα γραφεία τους προς αναζήτηση φοιτητικής στέγης.
Το επιχείρημά τους εδράζεται αφενός στις εξαιρετικά χαμηλά τιμές που πωλούνται σήμερα πολλά ακίνητα και αφετέρου στο… ρεύμα που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb.
«Σήμερα λόγω της οικονομικής ύφεσης η πιο συμφέρουσα λύση είναι αντί να μισθώνουν μια κατοικία να την αγοράσουν είτε με μετρητά είτε με μικρό δάνειο, όπου αντί ενοικίου θα καταβάλουν μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση σε ένα δικό τους ακίνητο, που μετά το πέρας της φοιτητικής περιόδου θα μπορούν είτε να συνεχίσουν να το μισθώνουν είτε να το πουλήσουν» σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθηνών – Αττικής κ. Ιωάννης Ρεβύθης.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ σωρευτικά από το 2008 έως το 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί κατά 41,3% (σε ονομαστικούς όρους).

Τα μισθώματα ποικίλουν ανάλογα με τη θέση του ακινήτου, σε σχέση με τη Σχολή του νέου φοιτητή και την απόσταση από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το κέντρο της εκάστοτε πόλης.

Για τα ακίνητα εκτός του κέντρου και μακρύτερα των σχολών τα ενοίκια μπορεί να μειωθούν έως και 30 ευρώ το μήνα.

Οι φοιτητές των ΤΕΙ στο Νομό Αττικής για παράδειγμα «προτιμούν» να στεγάσουν τα όνειρά τους στην περιοχή πλησίον Αιγάλεω που υπάρχει σταθμός μετρό.

Οι τιμές εκεί κυμαίνονται φέτος από 200 ευρώ το μήνα για ένα δυάρι και από 150 έως 20 ευρώ το μήνα για μια γκαρσονιέρα.

Από την άλλη τα ενοίκια πέριξ της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου ξεκινούν από 250 ευρώ με 300 ευρώ για ένα δυάρι και από 190 με 230 ευρώ για μια γκαρσονιέρα.

Μεγαλύτερη είναι η αύξηση στο Παγκράτι, όπου τα ενοίκια διαμορφώνονται ως εξής:

250 ευρώ το μήνα για ένα δυάρι και 220 ευρώ το μήνα για μια γκαρσονιέρα.

Μείωση καταγράφουν τα φοιτητικά ενοίκια στις υπόλοιπες πόλεις, οι οποίες επίσης, δέχονται ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών.

Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα στην περιοχή Πανεπιστημίου οι τιμές ξεκινούν από 180 ευρώ το μήνα για ένα δυάρι ενώ πέρυσι οι τιμές ξεκινούσαν από 200 ευρώ και από 220 ευρώ έως 300 ευρώ για μια γκαρσονιέρα από 220-350 ευρώ που κυμαίνονταν πέρυσι.

Με 160 ευρώ το μήνα ενοικιάζει κανείς μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της Πάτρας ενώ η τιμή ανεβαίνει στα 200 ευρώ το μήνα αν πρόκειται για δυάρι.

Στη Λάριστα και συγκεκριμένα σε συνοικίες όπως η Νεάπολη, το Λιβαδάκι, η Νέα Πολιτεία, η Φιλιππούπολη και ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μισθώσουν πολυτελείς γκαρσονιέρες από μόλις 130 ευρώ το μήνα (160 ευρώ πέρυσι) ενώ τα δυάρια πλησίον του στρατοπέδου στην Κομοτηνή ενοικιάζονται για 250 ευρώ το μήνα.

Ακόμη χαμηλότερα βάζει τον «πήχυ» το Μεσολόγγι με τα μισθώματα να ξεκινούν σήμερα από 120 ευρώ για μια γκαρσονιέρα και από 180 ευρώ για ένα δυάρι.

Στο μεταξύ, εξαίρεση αποτελούν τα Χανιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων «τσίμπησαν» τις τιμές.

Ενδεικτικά ενώ πέρυσι μια γκαρσονιέρα ενοικιάζονταν για 180 ευρώ σήμερα διατίθεται προς 200 ευρώ ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στα δυάρια (από 270 ευρώ έναντι 200 ευρώ το 2016).





Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...