Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Να χαίρεστε τη συμφωνία | Αναγνώριση «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα ζητά το «Ουράνιο Τόξο»

Να χαίρεστε τη συμφωνία | Αναγνώριση «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα ζητά το «Ουράνιο Τόξο»

Δεν πρόλαβε να υπογραφεί η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων στις Πρέσπες και … άρχισαν τα όργανα. Μια μέρα πέρασε ώστε το κόμμα «Ουράνιο Τόξο» ζητά ανοιχτά αναγνώρισης «εθνικής Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.
Είναι πλέον σαφές ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για την Ελλάδα, με άσχημες εξελίξεις, που μόνο η ακύρωση της συμφωνίας από τον ίδιο τον λαό, μπορεί να αποτρέψει.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ «ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ»

Μια ημιτελής συμφωνία*

18 Ιουνίου 2018

Με αφορμή την χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας στην Πρέσπα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα:

- Έχουμε επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους διακηρύξει ότι είμαστε και παραμένουμε εναντίον της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Κανένας στυγνός εκβιασμός δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνει την δημοκρατική βούληση του μακεδονικού λαού που πριν 27 χρόνια αποφάσισε ότι αυτό είναι το όνομα της χώρας του. Είμαστε ευτυχείς που και πάλι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα έχουν τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση δεν είναι η καλύτερη για κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς παραπέμπει ανοικτά σε λογικές διαίρεσης και αλυτρωτισμού. Αυτές ακριβώς που θα έπρεπε να αποτρέπει. Είναι μια ημιτελής συμφωνία γιατί μεταξύ άλλων είναι γνωστό ότι γεωγραφικά προθέματα σε επίσημες ονομασίες κρατών ανά τον πλανήτη χρησιμοποιούνται ως "οχήματα" σε εθνικιστική ρητορεία και ανάλογες καταστροφικές πολιτικές.

- Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική ταυτότητα στην γειτονική χώρα αλλά είναι θλιβερό που πάσχισε μέχρι την τελευταία στιγμή να το αποφύγει για τη δική της επικράτεια, χρησιμοποιώντας φθηνά κόλπα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η νέα αλλαγή άρθρων του μακεδονικού συντάγματος στην απέλπιδα προσπάθεια να αποσυνδεθούν οι εθνικά Μακεδόνες εντός συνόρων από εκείνους στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και η διαρκής επίκληση της αρχαιότητας, με την οποία οι σημερινοί Έλληνες έχουν ακριβώς την ίδια σχέση με αυτή που έχουν οι σύγχρονοι Μακεδόνες. Απολύτως καμία.

- Από την αρχή της πολιτικής της δραστηριότητας, η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο έχει αποκηρύξει τις λογικές των "μητέρων-πατρίδων". Ενεργούμε ως Έλληνες πολίτες που επιδιώκουν μέσω των μειονοτικών δικαιωμάτων που μας στερεί το ελληνικό κράτος, να συμβάλλουμε στον εκδημοκρατισμό του. Ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο βήμα, είναι η ειλικρινής και πλήρης- άνευ αστερίσκων και κωμικοτραγικών δηλώσεων- αναγνώριση της σύγχρονης μακεδονικής εθνικής ταυτότητας.

Μόνο τότε θα μπορέσει η χώρα μας να γίνει μια ευρωπαική δημοκρατία. Μόνο τότε η εν λόγω συμφωνία θα είναι ολοκληρωμένη και θα έχει επιτελέσει το στόχο της. Μέχρις ότου συμβεί αυτό, η εθνική Μακεδονική μειονότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τις άλλες μειονότητες και τους, ευτυχώς διαρκώς αυξανόμενους, πραγματικούς δημοκράτες στη χώρα.

Το Γραφείο Τύπου

• Η Συμφωνία υπεγράφη στο χωριό Νίβιτσι / Ψαράδες όπου Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν με αξιοπρέπεια.

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...