Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τσίπρας: «Περιμένουμε απόφαση για το χρέος, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας»

Τσίπρας: «Περιμένουμε απόφαση για το χρέος, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας»

«Περιμένουμε αύριο και μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας για την Ελλάδα και το τέλος της λιτότητας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε για «εξαιρετικά θετική συγκυρία», κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό των έργων στον τομέα της Υγείας που έχει αναλάβει το Ίδρυμα με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελληνική Δημοκρατία τον Μάρτιο του 2018.

Στη συνάντηση συμμετέχουν και ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των έργων υποδομής, Renzo Piano, καθώς και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου John Hopkins, Ronald Daniels. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης και ο υπουργός Παιδείας Κώτσης Γαβρόγλου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μια πολυετούς δύσκολης προσπάθειας θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού». Σημείωσε πως είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης το κοινωνικό κράτος, η υγεία και ότι η υλοποίηση της πολύ σημαντικής προσφοράς του Ιδρύματος Νιάρχος των 250 εκατ., στοχευμένα πάνω σε αδυναμίες ή ελλείμματα του συστήματος Υγείας, έρχονται να δημιουργήσουν μια πολύ θετική δυναμική.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίηση του που στο διάστημα αυτό έχει προχωρήσει η προσπάθεια αυτή και σχολίασε ότι η σύσκεψη γίνεται σε μια «ιδιαίτερη στιγμή για τη χώρα» σε έναν ιδιαίτερα πυκνό πολιτικό χρόνο. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μιας πολυετούς δύσκολης προσπάθειας θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού», είπε, προσθέτοντας ότι το μυαλό του βρίσκεται «στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα αφορά τις κρίσιμες αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους». Είπε πως θεωρεί ότι είναι «εξαιρετικά θετική η συγκυρία, καθώς έχουμε διαψεύσει θετικά τους εταίρους μας, έχουμε ολοκληρώσει ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων εγκαίρως, έχουμε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, έχουμε αναβαθμίσει τη διεθνή θέση της χώρας με μια γενναία και αποφασιστική προσπάθεια να λύσουμε χρόνια προβλήματα στη γειτονιά μας, στην περιοχή των Βαλκανίων με την ιστορική συμφωνία που είχαμε πριν από μια εβδομάδα με τους βόρειους γείτονές μας και περιμένουμε αύριο και μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας για την Ελλάδα και το τέλος της λιτότητας».

«Συνεπώς», συνέχισε, «θεωρώ ότι το να συζητάμε σήμερα για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και δη της Υγείας είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός» που έρχεται και συμπίπτει με τη θετική συγκυρία. «Είναι προτεραιότητα μας το κοινωνικό κράτος, η Υγεία και η υλοποίηση της πολύ σημαντικής προσφοράς του Ιδρύματος Νιάρχος, των 250 εκατ. στοχευμένα πάνω σε αδυναμίες ή ελλείμματα του συστήματος Υγείας έρχονται να δημιουργήσουν μια πολύ θετική δυναμική», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι πριν από δύο μήνες που υπέγραψαν αυτή τη δωρεά, είχε επισημάνει ότι «θα κάνουμε το παν ώστε να προχωρήσει γρήγορα» και ότι σκοπός της σημερινής σύσκεψης είναι η οργάνωση των επόμενων βημάτων και ο έλεγχος των προηγούμενων. Ανέφερε ότι τα πρώτα βήματα έγιναν όπως πρέπει, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται ακόμα με αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας, «εντούτοις οι διαδικαστικές δυσκολίες ξεπερνιούνται».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε:

- Έχει ολοκληρωθεί ο ορισμός εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου στην Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

- Έχει ολοκληρωθεί ο ορισμός μελών των ομάδων έργου και έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις.

- Προχωρά η επεξεργασία της σύμβασης που θα καθορίζει τους βασικούς όρους υλοποίησης της δωρεάς του συνόλου των έργων. Και για κάθε έργο θα ακολουθήσει η σύναψη επιμέρους σύμβασης δωρεάς, η οποία και θα εξειδικευτεί.

- Έχει δρομολογηθεί η εξειδίκευση του ιατρικού εξοπλισμού που θα αποδοθεί στον Ευαγγελισμό.

- Και τέλος, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας και αφού οριστικοποιηθεί το κείμενο της σύμβασης δωρεάς και της σύμβασης δωρεάς εξοπλισμού στον Ευαγγελισμό, οι συμβάσεις αυτές θα υπογραφούν και στη συνέχεια θα κυρωθούν με νόμο από τη Βουλή.

Ευχαρίστησε εκ νέου το Ίδρυμα Νιάρχος για την πολύτιμη συνεισφορά του και την έμπρακτη στήριξη στην Υγεία, έναν ζωτικό τομέα για κάθε πολίτη της χώρας. Επίσης ευχαρίστησε για την συνεισφορά και τη σημερινή παρουσία του τον Ρέντσο Πιάνο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε όχι μόνο μια σημαντική συμβολή, καλύπτοντας ανάγκες του συστήματος Υγείας, αλλά και μια σημαντική αρχιτεκτονική συμβολή στον αστικό χώρο, όπου θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις».

Ο κ. Τσίπρας ξεχώρισε ιδιαίτερα τρεις παρεμβάσεις: Η μία αφορά την κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείο Κομοτηνής. Επίσης, η κατασκευή του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης που «επιτέλους αποκτά νοσοκομείο παίδων». Και τρίτον, η παρέμβαση στον χώρο που σήμερα είναι ο Ευαγγελισμός, με την κατασκευή, ανακατασκευή και δημιουργία στο σημερινό κτίριο που είναι ο οίκος των αδελφών νοσοκόμων, όπου θα έχουμε ένα κτίριο που θα λειτουργήσει ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής των Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...