Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ολομέλεια δικηγόρων κατά του ΣτΕ για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων

Ολομέλεια δικηγόρων κατά του ΣτΕ για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων
Ο δικηγορικός κόσμος, εμμέσως πλην σαφώς, αμφισβητεί την κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ελήφθη σε διάσκεψη για τη συνταγματικότητα της κατάργησης των τριών δώρων-επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και στέκεται στο πλευρό των δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε σημερινή ανακοίνωσή της, αφού εκφράζει τους προβληματισμούς της για τη διαρροή της διάσκεψης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των δώρων και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνει με νόημα ότι αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης προκειμένου να λάβει θέση επί του περιεχομένου της και ειδικά στα θέματα εάν οι συνταγματικοί κανόνες εφαρμόζονται ενιαία για όλους τους πολίτες και εάν το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με το ταμιακό συμφέρον του Δημοσίου.
 
Κατ΄ αρχάς, η συντονιστική επιτροπή, εκφράζει την αντίθεσή της στη διαρροή πληροφοριών, «ανεξάρτητα από τη βασιμότητά τους ή όχι, για το αποτέλεσμα της διάσκεψης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των δώρων και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι διαρροές αυτές, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «προερχόμενες, προφανώς από συμμετέχοντες στη διάσκεψη, πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτήν και δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς ως προς τις σκοπιμότητες που τυχόν εξυπηρετούν».
 

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή τονίζει ότι «αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την δημοσίευση της απόφασης για το ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό αυτό θέμα, προκειμένου να λάβει θέση ιδίως στο ζήτημα του συνταγματικού ελέγχου των διατάξεων, που πρέπει να υπόκειται σε ενιαίους για όλους κανόνες και να διαπιστώσει κατά πόσο η έννοια του δημοσίου συμφέροντος ταυτίζεται ή μη με την έννοια του ταμειακού συμφέροντος του δημοσίου».

Δεν παραλείπει η συντονιστική επιτροπή να υπογραμμίσει ότι «προκαλεί δε ιδιαίτερο προβληματισμό η έκδοση διαφορετικών αποφάσεων επί μισθολογικών και άλλων δημοσιονομικού ενδιαφέροντος θεμάτων ανάλογα με την ιδιότητα των διαδίκων».

Με άλλα λόγια ο δικηγορικός κόσμος αντιδρά στο ότι οι δικαστές έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τα οποία τηρούνται με διαφορετική ευλάβεια ανάλογα ποια κατηγορία πολιτών αφορούν και ποιο δικαστήριο δικάζει.

Υπενθυμίζεται, ότι η επταμελής σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ -που παρέπεμψε το ζήτημα των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων στην Ολομέλεια- είχε κρίνει αντισυνταγματική τη κατάργηση των τριών επιδομάτων, εκτός μιας μειοψηφίας που είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας, άποψη η οποία όχι μόνο επαναλήφθηκε-διατυπώθηκε και στην Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά έγινε πλειοψηφούσα άποψη.

https://www.protothema.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...