Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σταματήστε τον πόλεμο | Έχετε τη δύναμη

Σταματήστε τον πόλεμο | Έχετε τη δύναμη
Σκηνές και ακούσματα που λυγίζουν και τον πιο σκληρό άνθρωπο. Ο πόλεμος συνεχίζεται, δίχως καμία ελπίδα … Ειρήνης. Είναι η τάση της εποχής, βλέπετε, που σπάνια κάποιος παραδέχεται, ότι βάζει λιθαράκι στην
εμπόλεμη ζώνη, ακόμα και εάν βρίσκεται πολύ μακριά από αυτή…. Τροφή για σκέψη για πολιτικούς και πολίτες. Για όλους μας.
 
Το www.kalimera-arkadia.gr παρακολουθεί κάθε λεπτό όλες τις εξελίξεις και επιλέγει τι θα κοινοποιήσει προς όλους εσάς. Αυτό το τονίζω διότι οι ενημερώσεις που έχουμε σε συστηματικό χρόνο, δεν είναι πάντα η αλήθεια. Κανείς δεν ξέρει όλη την αλήθεια. Όμως, το ποιος φταίει αυτή τη στιγμή δεν έχει καμιά σημασία. Πρακτικά εμείς που είμαστε μια ανάσα μακριά από τον κάθε «πόλεμο» και έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τους ανθρώπους, συμμεριζόμαστε τον πόνο και την ανάγκη στήριξης.  Άλλωστε ο «απολογισμός» γίνεται πάντα στο τέλος και τη δεδομένη στιγμή η «σιωπή» είναι χρυσός.
 
Λυγίζουμε κάθε μέρα. Να, όπως εχθές που μας ενημέρωσαν πως στην Τρίπολη ζει μια γυναίκα με καταγωγή από την «εμπόλεμη ζώνη». Μια φιλήσυχη γυναίκα με την οικογένεια της. Εκείνη έχει μια αδερφή στην Ουκρανία, παντρεμένη με παιδιά. Ο άντρας της «έφυγε» για να πολεμήσει, ενώ εκείνη με τα παιδιά έμειναν πίσω. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Το κράτος της, τής επέβαλε να στείλει τα παιδιά στην αδερφή της στην Ελλάδα και εκείνη να μείνει να φυλάει το σπιτικό της. Πιο συγκεκριμένα, το κράτος της Ουκρανίας έστειλε πρόσκληση αποδοχής φροντίδας ανήλικων παιδιών, στην αδερφή της στην Ελλάδα, με στόχο να την αποδεχτεί και τα παιδιά να ταξιδέψουν με «ξένους-άγνωστους» ανθρώπους από την Ουκρανία στην Ελλάδα. Εμείς μιλήσαμε με ανθρώπους από το στενό περιβάλλον. Δεν έχει σημασία ποιος. Σημασία έχει ο πόνος της «από-ρίζωσης»….. Πόνος και θλίψη.
 
Σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1 με την Φαίη Σκορδά και τον Γιώργο Λιάγκα, μίλησε σε live σύνδεση από την εμπόλεμη ζώνη μια κυρία που έχει κρυφτεί στην τουαλέτα του σπιτιού της και ακουγόντουσαν κρότοι. Το όνομα της «Αθηνά». Φοβισμένη, έκλαιγε. Μάς λύγισε. Είπε όμως κάτι πολύ σωστό….
 
Σταματήστε τον πόλεμο | Έχετε τη δύναμη….
Εσείς έχετε τη δύναμη.
 
Πόσο σκληρό να σκέφτεσαι αυτόματα και να αναρωτιέσαι…
 
Εγώ, πως μπορώ να σταματήσω τον πόλεμο. Τι δύναμη μπορώ να έχω εγώ;
 
Ναι, όλοι έχουμε τη δύναμη ν’ αντιστρέψουμε τον πόλεμο σε … Ειρήνη. Να χτίσουμε ό,τι έχει γκρεμιστεί. Να φροντίσουμε ό,τι έχει πληγωθεί. Να πράττουμε για το καλό.
 
Κλείνοντας, θα σταθώ στην αγωνία των γονιών για το πώς θα μιλήσουν στα παιδιά τους για τον πόλεμο. Για τη βία γενικότερα. Μάλιστα, οι μαμάδες μού μεταφέρουν την ερώτηση που όλο και πιο συχνά κάνουν τα παιδιά τους σε εκείνες.
«Μαμά, γιατί γίνεται πόλεμος;»
 
Εσύ που είσαι γονιός. Άνθρωπε, άκου. Μίλησε ανοιχτά στο παιδί σου. Εξήγησε τι σημαίνουν οι λέξεις:
  • Εγωισμός
  • Βία
  • Πόλεμος
  • Εξουσία
  • Μοναξιά
  • Απομόνωση
Μην ξεχάσεις όμως να του πεις πως έχει τη δυνατότητα επιλογής. Να του εξηγήσεις με λόγια και με πράξεις τι σημαίνουν οι παρακάτω θεμελιώδεις αξίες που αποτελούν τη βάση της κοινωνίας μας:
  • Σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας
  • Ελευθερία
  • Δημοκρατία
  • Ισότητα
  • Κράτος δικαίου
  • Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
 
Οι αξίες της ΕΕ είναι κοινές στα κράτη μέλη, σε μια κοινωνία πλουραλισμού, ανοχής, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και απαγόρευσης των διακρίσεων. Κατοχυρώνονται στο Άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πόλεμος πλησιάζει πάντα όταν υπάρχει εχθρός. Μην σταματάς να αγωνίζεσαι. Έχουμε την δύναμη να σταματήσουμε τον πόλεμο.
 
Σκέψου.
 
Έλλη Αρτοπούλου
Για το www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...