Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καλεσμένη των «μικρών δημοσιογράφων» η Έλλη Αρτοπούλου! (vd)

Καλεσμένη των «μικρών δημοσιογράφων» η Έλλη Αρτοπούλου! (vd)
Οι «Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει» του 2ου  Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν καλεσμένη την
Έλλη Αρτοπούλου .
 
 
Σε ανάρτησή τους στο blog https://mikroidimosiografoi2021.blogspot.com/ έγραψαν σχετικό άρθρο για την εμπειρία τους, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.
 
Τίτλος
Η Έλλη Αρτοπούλου, παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης.
 
Άρθρο

«Μου αρέσει να επικοινωνώ με τους ανθρώπους»,  ήταν μια από τις πολλές φράσεις που ανέφερε η κα Έλλη Αρτοπούλου, υπεύθυνη της  τοπικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «Καλημέρα Αρκαδία». 

Την περασμένη Δευτέρα 31/10/2022 η κα Έλλη Αρτοπούλου ανακρίθηκε από τους μαθητές του ομίλου «Μικροί Δημοσιογράφοι εν δράσει» του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Τρίπολης και τους έλυσε αρκετές απορίες. 

 

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση για το ποιες είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματος του δημοσιογράφου απάντησε πως ένας δημοσιογράφος πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα για να προλάβει την επικαιρότητα και αυτό μπορεί να έχει ως κόστος να μην έχει χρόνο για τον εαυτό του. Επιπλέον, εξήγησε στα παιδιά πως στον χώρο της δημοσιογραφίας χρειάζεται να παραμερίσεις το συναίσθημα με σκοπό να καταγράψεις  την είδηση όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Η δική της ωστόσο πιο μεγάλη δυσκολία στα χρόνια της καριέρας της ήταν κατά την περίοδο του Covid 19, όπου οι δημοσιογράφοι αναγκάζονταν να προβάλλουν συνεχώς δυσάρεστα θέματα, που προκαλούσαν πόνο.

 

Ακόμη η κα Αρτοπούλου ενέπνευσε τους μαθητές να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία τονίζοντας τα οφέλη που προσφέρει σε εκείνους και την κοινωνία. Αρχικά, επισήμανε την αξία της δημοσιογραφίας στη βελτίωση  της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Επιπρόσθετα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ηλεκτρονικές ιστοσελίδες δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να «ακουστεί» η φωνή τους, να καταγράψουν γεγονότα και συναισθήματα, καθώς και να εκφράσουν τη γνώμη τους εμπνέοντας μέσα από αυτή. Πάνω σε αυτό το θέμα η κα Αρτοπούλου πρόσθεσε «Πολλά παιδιά φοβούνται,  οπότε κάποιος  πρέπει να μιλήσει γι΄ αυτά», υπενθυμίζοντας πως ένας από τους λόγους που της αρέσει το επάγγελμά της είναι οι ευκαιρίες που της δίνονται να εμπνέει τα παιδιά και να κάνει τις σκέψεις τους και όσα πιστεύουν να «ακουστούν». 

 

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος μίλησε για τα αρνητικά σχόλια που δέχεται. Ανέφερε πως στην αρχή οι αρνητικές κριτικές την επηρέαζαν και την στεναχωρούσαν, όμως στη συνέχεια τις έβλεπε ως αφορμή για να βελτιώνεται. Εξήγησε στους μαθητές πως «‘Όταν σε βλέπουν πολλοί άνθρωποι, δεν μπορούν να προσεγγίσουν όλοι το θέμα με αγάπη». Έτσι  τους παρότρυνε  να σέβονται τον κάθε άνθρωπο και την άποψή του, αλλά  κανένας  να μην τους κόβει τα φτερά. 

 

Όταν οι μαθητές την ρώτησαν για την καλύτερη στιγμή στην καριέρα της, ανέφερε την δράση στο «Χαμόγελο του Παιδιού», όπου εθελοντές είχαν συγκεντρώσει τρόφιμα και άλλα αγαθά και τα είχαν προσφέρει σε παιδιά που τα είχαν ανάγκη. Η κα Αρτοπούλου πρόσθεσε ότι γενικά  της αρέσει ο εθελοντισμός, η προσφορά και η βοήθεια σε ανθρώπους που περνάνε δύσκολα.  

 

Εν κατακλείδι η  κα  Έλλη Αρτοπούλου με την επίσκεψή της στον όμιλο δημοσιογραφίας  ενέπνευσε τους μαθητές να ασχοληθούν ακόμη πιο ενεργά με το αντικείμενο παρέχοντάς τους σημαντικά εφόδια τόσο για τα μαθητικά τους χρόνια, όσο και για το μέλλον τους. 

 
Οι αρθρογράφοι
  • Γιώργος Βουνάσης
  • Σταυρίνα Μαντά
  • Νεκταρία Καρδαρά
------------------------------------
«Με μεγάλη μου χαρά, δέχθηκα την πρόσκληση από τους «μικρούς δημοσιογράφους» του 2ου Προτύπου  Γυμνασίου Τρίπολης. Εκεί συνάντησα μαθητές με όρεξη για γνώση και επικοινωνία, καθώς και δύο υπέροχες και φιλόξενες κυρίες, τις καθηγήτριες του τμήματος, την κα Μαρία Μάγκλαρη και την κα Καλλιόπη Παναγοπούλου, οι οποίες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να μπορέσει το τμήμα να εξελιχθεί και τα παιδιά να λάβουν τη μέγιστη γνώση αλλά και εμπειρία!
 
Στο απόσπασμα που θα βρείτε παρακάτω από τη συνάντησή μου, με τα παιδιά, θα δείτε μια συζήτηση με σημαντικές προσεγγίσεις θεμάτων στον χώρο της επικοινωνίας. Οι στοχευμένες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους πραγματικά ήταν πέραν αυτών που φαντάζονται. Τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον μας και ήταν μεγάλη μου τιμή, που συνομίλησα μαζί τους.
 
Θα σταθώ σε τρία θέματα που συζητήσαμε, δίχως να υποβιβάσω όλα τ' άλλα, καθώς δεν είναι εφικτό να καταγραφούν, ένα προς ένα.
 
Πρώτον, ότι η ενασχόλησή μου με τον χώρο των ηλεκτρονικών μέσων έγινε γιατί η «επικοινωνία» για εμένα είναι πηγή ζωής. Ξέρετε, από τα λόγια ως την πράξη όμως είναι ένας μεγάλος δρόμος. Διότι αυτός ο δρόμος, έχει πηγές στο διάβα του, καθαρές με πόσιμο νερό και μολυσμένες που αρρωσταίνουν. Κι εκεί είναι το στοίχημα του καθενός. Διότι αυτός ο δρόμος δεν έχει σταματημό. Θέλει συνέχεια εξέλιξη. Στη δημοσιογραφία δεν χωρά συναίσθημα στην καταγραφή ενός ρεπορτάζ. Μόνο μια λέξη χωρά. Αντικειμενικότητα. Εκεί χτίζεις γέφυρες ουσιαστικής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που σε τιμούν με την επιλογή να διαβάζουν.Αυτό που ήθελα να καταλάβω είναι ο διαχωρισμός της συμπεριφοράς από τις προσωπικές σχέσεις (επικοινωνία, συναίσθημα, συλλογική προσπάθεια για εξέλιξη) με τις επαγγελματικές σχέσεις (επικοινωνία και αντικειμενικότητα). Διότι ως σχέσεις ορίζονται και οι δύο. Πιο συγκεκριμένα:
 
Σχέση ( Αγγλικά: relation, relationship) ορίζεται η ύπαρξη κοινών στοιχείων, που συνδέουν δυο καταστάσεις, φαινόμενα ή πράγματα. Είναι , επίσης, η ύπαρξη επαφής, επικοινωνίας, αμοιβαίας εξάρτησης μεταξύ προσώπων (οικογενειακή/φιλική/ ερωτική/ επαγγελματική) ή και ομάδες (κρατών/οργανισμών).
Απαραίτητο συστατικό των σχέσεων, όλων των ειδών, είναι η επικοινωνία με τον στόχο του σκοπού που έχει τοποθετηθεί στην ανάλογη σχέση.
 
Δεύτερον, εάν στο μέλλον βρουν εμπόδια από τους ανθρώπους που τους πλαισιώνουν, σχετικά με το να μην ασχοληθούν με το επάγγελμα του δημοσιογράφου, με διάφορα επιχειρήματα που θα έχουν οι άνθρωποι που νοιάζονται για αυτούς.
Η απάντησή μου ήταν ξεκάθαρη. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του δρόμο. Να ακολουθήσει την καρδιά του και να δοκιμαστεί. Εκεί λοιπόν, μπορεί ο άνθρωπος να είναι καλά με τον εαυτό του και οι γύρω του να χαίρονται γι' αυτόν.
 
Τρίτον και το τελευταίο, υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση για τα νέα που κυκλοφορούν μέσα από τα social media που έχουν γίνει μεγάλο μέρος στην καθημερινή μας ζωή. Είναι ένα θέμα που μου αρέσει και εμένα να συζητώ. Τα social media ήταν και ήταν ένα μεγάλο στοίχημα ενός «έξυπνου-πονηρού»;… μυαλού (η απάντηση δική σας), να προκαλέσει ανατροπές στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να φέρει την ανατροπή της επικοινωνίας, αποξενώνοντας τους ανθρώπους από τη ζωή επαφή, την ουσιαστική επαφή με το βλέμμα, το άγγιγμα, τον ήχο της φωνής, της μη λεκτική επικοινωνία και να την μετατρέψει σε μια εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί αποξένωση, αφού αντί να κρατάμε στην αγκαλιά μας έναν άνθρωπο, εξελίσσουμε την εξάρτηση αυτή που έχουμε επιβληθεί με το να μην αφήνουμε από τα μάτια μας μια οθόνη ενός κινητού και από τα χέρια μας, τη συσκευή,
 
Ωστόσο, τα νέα της ημέρας που επιλέγουμε να διαβάζουμε μέσα από τα social media είναι καθαρά δική μας επιλογή. Έτσι η γνώση μπορεί να γίνει "ουσιαστική" με τη δική μας επιλογή.
 
Από την έναρξη τους έως και σήμερα ναι μεν έχουν φέρει διευκολύνσεις, αλλά ,έχουν φέρει και αναστάτωση. Προσωπικά, θα ήθελα να επικοινωνωνώ με τους ανθρώπους, που θέλω να έχω στο πλαίσιο του «χάρτη της ζωής μου» και να είναι πρωτίστως στη ζωή και δευτερευόντως στο διαδίκτυο, διότι η ζωντανή παρουσία μπορεί να νικήσει κάθε είδους εικονικής πραγματικότητας.
 
Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης και σε όλα τα παιδιά του τμήματος για τη μοναδική εμπειρία που μου χάρισαν!»
 
Με όλη μου την αγάπη,
Έλλη Αρτοπούλου
@ Πιστοποιημένη  Certified Life & Business Coach
Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...