Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αρκαδία – Οι «Έλλη…νες» επισκέφθηκαν και παρουσιάζουν το πρώτο χωριό ομογενών στην Ελλάδα! (vd)

Αρκαδία – Οι «Έλλη…νες» επισκέφθηκαν και παρουσιάζουν το πρώτο χωριό ομογενών στην Ελλάδα! (vd)
Η επίσκεψή μου στο Αρκαδικό Χωριό ήταν πολύ ευχάριστη. Η αίσθηση που ένιωσα όταν περπάτησα στους δρόμους του,  ήταν μια αύρα τόσο θετική, σε συνδυασμό με την πανέμορφη θέα που κατέληγε το βλέμμα μου, στα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου.
Η φιλοξενία των κατοίκων του χωριού με έκανε να αισθανθώ, σαν να ήταν και δικό μου χωριό. Με περίμεναν χαμογελαστοί και με πολύ ευχάριστη διάθεση! Αξίζει να πω, πως η αγάπη αυτών των ανθρώπων για την Ελλάδα είναι μοναδική. 
Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν πράγματι τον θαυμασμό όλων μας! Οι προσπάθειες που καταβάλουν μέρα με τη μέρα για την ολοκλήρωση και την σωστή λειτουργία του χωριού είναι αξιέπαινες. Εύχομαι, σύντομα το Αρκαδικό Χωριό να λάμψει έτσι όπως του αξίζει.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Ηλία Κουγιεμήτρο για την άριστη συνεργασία και την άριστη φιλοξενία, όπως και όλους τους κάτοικους που είχα την τιμή να γνωρίσω.
Τέλος, αξίζει όλοι να επισκεφτείτε το Αρκαδικό Χωριό που έχει τις πόρτες του ανοιχτές για όλο τον κόσμο!
Έλλη Αρτοπούλου
 
 
Η ιστορία του Αρκαδικού χωριού
 
 
Το 1983, η Παναρκαδική ομοσπονδία Αμερικής, με αίτημά της ζήτησε από το Ελληνικό κράτος να παραχωρηθεί δημόσια έκταση, προκειμένου να ιδρυθεί οικισμός παραθεριστικής κατοικίας Αρκάδων Ομογενών. Μετά από επίπονες προσπάθειες της Ομογένειας και κυρίως της συνεργασίας των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών Αμερικής και Καναδά, το Ελληνικό κράτος ενέκρινε το αίτημα, κρίνοντας πως ένας τέτοιος οικισμός θά ήταν αναγκαίος κυρίως γιά λόγους εθνικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς αλλά και οικονομικούς.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν πως στίς 15 Ιουνίου 1988, παραχωρήθηκε παραθαλάσσια έκταση 605 στρεμάτων στη θέσηΜικρή Ρεποντίνατου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας στο Νομό Αρκαδίας. Το Ελληνικό κράτος ανέθεσε στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης , να αναλάβει την υλοποίηση του έργου.
Στη συνέχεια, η Δ.Ε.ΠΟ.Σ προσκάλεσε τους ομογενείς να αγοράσουν οικόπεδα στο Αρκαδικό Χωριό, με σκοπό να οικοδομηθεί από το μηδέν ένας ολόκληρος οικισμός αποτελούμενος από περίπου 350 οικίες, με σύγχρονη οργάνωση, χωροταξία και υποδομή.
Οι πρώτοι απόδημοι ανταποκρίθηκαν και εκτός από τα χρήματά τους, επένδυσαν και τα όνειρό τους, για την απόκτηση μιας κατοικίας στην Ελλάδα. Οι πρώτες 100 κατοικίες που αποτέλεσαν την πρώτη φάση υλοποίησης του έργου, παραδώθηκαν το 1994.
Το Αρκαδικό Χωριό είναι το μοναδικό έργο πραγματοποίησης οικισμού για τον Απόδημο Ελληνισμό με πρωταρχικούς στόχους την επανασύνδεση των απανταχού ομογενών Αρκάδων με τον τόπο καταγωγής τους και την ενίσχυση της Ελληνικής πολιτισμικής τους ταυτότητας, καθως και την προαγωγή του αισθήματος της Ελληνικότητας στους νέους της ομογένειας, που γεννήθηκαν, μεγαλώνουν και μορφώνονται έξω από τον Ελλαδικό χώρο και τη σωστή εκμάθηση και καλλιέργεια της Ελληνικής γλώσσας.
Δυστυχώς όμως, η Δ.Ε.ΠΟ.Σ απέτυχε στο έργο της ολοκλήρωσης του Αρκαδικού Χωριού καθώς τα τελευταία χρόνια υπολειτουργούσε και στην ουσία έχει πάψει πλέον να υφίσταται, παρ’ ότι είχε την εποπτείατης, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
 Οι ομογενείς, επειδή έμαθαν στη χώρα όπου μετανάστευσαν οτι οι υπογραφές πρέπει να τιμώνται, προχώρησαν σε διαμαρτυρίες και μηνύσεις, χωρίς όμως ουσιώδη αποτελέσματα.
Παρ’ όλα αυτά, το Αρκαδικό Χωριό, χάρις στο πείσμα των κατοίκων του, συνεχίζει να αναπτύσσεται βοηθώντας παράλληλα στην ανάπτυξη της υπαίθρου αλλά και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Καλώς ήρθατε λοιπόν στο πρώτο χωριό ομογενών στα χρόνια της ιστορίας της Ελλάδας ... Το Αρκαδικό χωριό μας ανοίγει τις πόρτες του και οι άνθρωποι την καρδιά τους.!!!!
Το Αρκαδικό Χωριό έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα που αναφέρει την ιστορία , τα πολιτιστικά δρώμενα και τις εξελίξεις για την υλοποίηση του χωριού.
Μπορείτε να επισκεφτείτε το site http://www.arkadiko.com/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...