Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι «Έλλη...νες» στη Νεστάνη για το περίπτερο που ... μετρά 85 χρόνιας ιστορίας! (vd)

Οι «Έλλη...νες» στη Νεστάνη για το περίπτερο που ... μετρά 85 χρόνιας ιστορίας! (vd)
Περίπτερο Νεστάνης... Μια ιστορία που ξεκινά από το 1930.
Στη Νεστάνη της Αρκαδίας συναντήσαμε τον το μοναχογιό του «Μπαρμπασωτήρου», τον Κωτσιο Μπόκο. Ο Μπαρμπα-Σωτήρος γεννήθηκε το 1899 και ήταν αγωνιστής του 1922, μαζί με πολλούς άλλους Τσιπιανίτες και τραυματίας πολέμου, με μια σφαίρα που είχε διαπεράσει το στήθος του.
Γι' αυτό το λόγο, τού δόθηκε η άδεια λειτουργίας περιπτέρου -όπως γινόταν παλιά- και άνοιξε το περίπτερο στην πλατεία της Νεστάνης το 1930 το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα, ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ, εκείνος, ο γιός του Κώστας και τα εγγόνια του!
Στη Νεστάνη, για κάποια περίοδο, λειτουργούσαν παράλληλα δύο περίπτερα.
Η φτώχεια της εποχής που άνοιξε το δρόμο της μετανάστευσης, ανάγκασε και το μοναχογιό του «Μπαρμπασωτήρου», τον Κωτσιο Μπόκο, αφήνοντας πίσω τις 4 αδερφές του, να πάει για δουλειά στη μακρινή Αυστραλία, το 1947 και να δουλέψει στα μαγαζιά των 3 αδερφών του «Μπαρμπασωτήρου», που ήταν ήδη εκεί και να επιστρέψει το 1963 όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα πλέον στη γενέτειρά του, τη Νεστάνη.
Το κεφαλοχώρι του Δήμου Μαντινείας, λόγω της δύσκολης μετακίνησης, για την Τρίπολη, είχε πολλές ταβέρνες, κουτουκάκια με λίγα τραπεζάκια για να πιούν το κρασάκι τους τα γεροντάκια και μπακάλικα που σχεδόν είχαν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν κάθε ανάγκη!
Υπήρχε ακόμα το σαμαρτζίδικο του «Μπαρματίμου» του Γεωργαρά — το γυφτάδικο του «Μπαρμπακώστα» του Καρώνη, τα τσαγκαράδικα και σχεδόν όλα τα επαγγέλματα που χρειάζονται σε μία κοινωνία.
Είχε και στη μέση του χωριού το περίπτερο του «ΜπαρμπαΣωτήρου» του Μπόκου με τη μεγάλη γκάμα προϊόντων, που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τα σημερινά περίπτερα (από βόλους για τα παιδιά, γυαλιά μυωπίας, μέχρι κλωστές και βελόνες για τις νοικοκυρές)!
Και σε κάθε πανηγύρι, στα ξωκλήσια του χωριού, έπαιρνε ο «Μπαρμπασωτήρος» τις κόρες του, για βοήθεια και το τραπεζάκι του και πουλούσε την πραμάτεια του!
Με ανταγωνισμό βέβαια από τους άλλους επαγγελματίες του "χώρου"...
Ο περιπτεράς της Νεστάνης ήταν και είναι το γραφείο πληροφοριών του χωριού.
Όποιος ξένος και να ερχόταν, απευθυνόταν στον «Μπαρμπασωτήρο» για να τον κατατοπίσει και να τον βοηθήσει σε οτιδήποτε, με την ευγένειά του και τα γνωστά του καλαμπούρια που λέγονται μέχρι και σήμερα!
 
Ιστορία με χιούμορ ...
 
«Καλημέρα σας, μήπως ξέρετε που κάθετε ο Παπαθοδώσης;», τον ρώτησε ένας ξένος κάποτε.
«Στον κώλο κάθεται'' ...
'Μα, κύριε, πώς μιλάτε έτσι... εννοούσα που μένει».
«Ααααα... πέσ'το, ρε παιδάκι μου, στο στενάκι δεξιά».
Και άρχιζε μετά η "ανάκριση".. Να κεράσουμε κάτι;; Πρώτη φορά στο χωριό μας;
Και άλλα πολλά...
Την Ιστορία της φιλοξενίας και της ευγένειας συνεχίζει ο γιός του Κώστας όπου ανέλαβε επίσημα πλέον το περίπτερο από το 1982 μετά το θάνατο του «Μπαρμπασωτήρου» και το διατηρεί μέχρι σήμερα ασταμάτητα.
Μετριόνται στα δάχτυλα οι μέρες που έμεινε κλειστό το περίπτερο.
Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 13:00, παύση για τον μεσημεριανό υπνάκο, στη συνέχεια στις 15:00, μέχρι τις εννιά το βράδυ, όπου θα αναλάβει η νέα γενιά ο Σωτήρος και ο Παναγιώτης, μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες, με κουβεντούλα και χαλάρωση, κάτω από τα πανέμορφα πλατάνια!
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η μοναδική οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς παύση λειτουργίας τόσο παλιά, από το 1930 , στο χωριό και ίσως και στη γύρω περιοχή.
Ο χρόνος άγγιξε και το περίπτερο και τα πολλά χιόνια του 1998 ανάγκασαν να γίνει η αλλαγή του σε ποιο νέο και «μοντέρνο», χάνοντας έτσι τη γραφικότητα που από την κλίση που είχε πάρει για πολλά χρόνια ήταν ο... "Πύργος της Πίζας " της Νεστάνης.
Πέρα από το κέρδος που είχε το περίπτερο πιο παλιά (γιατί σήμερα από κέρδος .... μην σχολιαστεί), εξυπηρέτησε πολύ κόσμο, με όποιο τρόπο μπορούσε.
 
Η σημερινή διεύθυνση του περιπτέρου της Νεστάνης, επί ευκαιρίας της συνέντευξης του Κωτσιο—Μπόκου: ''Ευχαριστεί το kalimera-arkadia.gr και την Έλλη Αρτοπούλου για τη φιλοξενία στην εκπομπή «Έλλη...νες» αλλά και όλους όσοι στήριξαν με όποιο τρόπο την επιχείρηση».
Από τις τότε τρύπιες δεκάρες... τις δραχμές... μετά τα ευρώ... μέχρι την παρέα και τις κουβέντες που έγιναν κάτω από το πλατάνι, κρατώντας μας παρέα!
 
«Πόσο χαίρομαι να καμαρώνω και να θαυμάζω τέτοιους ανθρώπους όπως ο κ. Μπόκος!
Οι ιστορίες του... με ταξίδεψαν στα πολύ παλιά χρόνια και με συγκίνησαν αλλά και το χιούμορ του, με έκανε να γελάσω με την ψυχή μου.
Αγνός άνθρωπος και παρ' όλα τα δύσκολα χρόνια που πέρασε, εν καιρώ πολέμου και φτώχιας, που ταξίδεψε για μια καλύτερη ζωή, στην άλλη άκρη του κόσμου, λύγισε όταν επέστρεψε για μία βόλτα στην Πατρίδα... με αποτέλεσμα να μείνει για πάντα στη Νεστάνη της Αρκαδίας!
Χαμογελαστός, μάς υποδέχτηκε στην Πλατεία του χωριού και μάς μίλησε για όλα!
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πάνο Μπόκο για την άριστη φιλοξενία του και το πολύτιμο υλικό που μάς παρέδωσε για το ρεπορτάζ».
Έλλη Αρτοπούλου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...