Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΣΥΡΙΖΑ: "Όχι σε πρόχειρες και πρόσκαιρες βελτιώσεις βιτρίνας στην πυρόπληκτη Γορτυνία"

ΣΥΡΙΖΑ: "Όχι σε πρόχειρες και πρόσκαιρες βελτιώσεις βιτρίνας στην πυρόπληκτη Γορτυνία"

ΣΥΡΙΖΑ. ΠΣ                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ                                            11/09/2021

ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Την Παρασκευή 10/09/2021 κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ. με επικεφαλής τον τομεάρχη εσωτερικών, σ. Κώστα Ζαχαριάδη και τον βουλευτή Αρκαδίας σ. Γιώργο Παπαηλιού, το συντονιστή της νομαρχιακής επιτροπής Αρκαδίας Χρήστο Στάικο, την περιφερειακή σύμβουλο Τζένη Δημητρακοπούλου, το δημοτικό σύμβουλο Γορτυνίας Πέτρο Ζούνη, το συντονιστή της οργάνωσης Γορτυνίας Σπύρο Νικολόπουλο και το μέλος της οργάνωσης Βασίλη Θεοδωρακόπουλο επισκέφτηκε τα πυρόπληκτα χωριά της Γορτυνίας. Συναντήθηκε με το δήμαρχο Γορτυνίας κ. Στάθη Κούλη, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Απόστολο Αποστολόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Γ κ. Πάικο Αναγνωστόπουλο, τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Λιβαδακίου, Χώρας, Ραχών, Χρυσοχωρίου και Λιοδώρας. Επισκέφθηκε την πυροσβεστική υπηρεσία και τα χωριά Νεοχώρι, Λουτρά, Δάφνη και Δωδεκάμετρο. Επίσης συναντήθηκε με κατοίκους κι επαγγελματίες της περιοχής. Μέσα από το διάλογο που είχαμε,με τους εκπροσώπους των φορέων, τους πολίτες, τους επαγγελματίες αλλά και ιδίοις όμμασι διαπιστώσαμε τα παρακάτω: 

  • Το μέγεθος της καταστροφής σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, στο φυσικό, φυτικό, ζωικό κεφάλαιο σε πανίδα και χλωρίδα στην περιοχή.
  • Την εμφανή εγκατάλειψη της περιοχής.
  • Την απόγνωση των ανθρώπων.
  • Την ανυπαρξία σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής.
  • Την αλληλεγγύη που επέδειξε η ελληνική κοινωνία.
  • Το μεγάλο κύμα εθελοντισμού των κατοίκων της περιοχής και άλλων πολιτών από πολλά σημεία της χώρας, αλλά και την ανυπαρξία υποδομής για την αξιοποίησή τους.
  • Είναι η τέταρτη φορά που καίγεται αυτή η περιοχή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (πέρασμα της πυρκαγιάς από το Νομό Ηλείας) και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αποτροπής.
  • Ανυπαρξία οργάνωσης κοινωνικής συμμετοχής στη διαδικασία πρόληψης τέτοιων φαινομένων.
  • Παρά την έναρξη εργασιών καθαρισμού δρόμων, που έπρεπε να έχουν γίνει προληπτικά, και σε δίκτυα υποδομών, που ελπίζουμε να μην είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα τώρα που η τοπική κοινωνία βράζει από αγανάκτηση, παραμένει το αλαλούμ στον κρατικό μηχανισμό. Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα της στήριξης των εδαφών και της αποτροπής πλημμυρικών φαινομένων παραμένει ακόμα  στον αέρα. Η αρμοδιότητα ανήκει στο δασαρχείο, το οποίο ουσιαστικά δηλώνει αδυναμία και με εγκύκλιό του “επιτρέπει δυνατότητα παρέμβασης” στο δήμο και στην περιφέρεια. 

Πότε άραγε θα παρθεί απόφαση για το ποιος και με ποια οικονομική ενίσχυση θα υλοποιήσει τις κρίσιμες άμεσες εργασίες. Ποιο ‘’επιτελικό’’ κράτος θα οργανώσει την ανασυγκρότηση της περιοχής σε βάθος, για να μη χαθούν για άλλη μια φορά χρήματα του ελληνικού λαού σε πρόχειρες και πρόσκαιρες βελτιώσεις βιτρίνας; Ο δήμος Γορτυνίας, με απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, απέρριψε την πρόταση που κάναμε να τεθεί επικεφαλής αυτής της προσπάθειας και να οργανώσει ένα αναπτυξιακό συνέδριο για την περιοχή που θα έθετε προτεραιότητες και θα σχεδίαζε την ανασυγκρότηση της περιοχής για ένα διαφορετικό μέλλον μακριά από τη ανακύκλωση της συνεχούς ερήμωσης της περιοχής σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και σήμερα αρνείται να  θέσει, ως ων ουκ άνευ, την προτεραιότητα στο δρόμο Ολυμπίας -Τρίπολης. Το ‘’επιτελικό’’ κράτος συνεχίζει να μη βάζει το δάχτυλο ‘’στον τύπο των ήλων’’. Επί 50 χρόνια μας υπόσχονταν το βασικό έργο για την ευρύτερη περιοχή που θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα ανάκαμψης της κεντρικής Πελοποννήσου, χωρίς να πράξουν τίποτα. Η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. μέσα στην κρίση παρέδωσε έτοιμη τη μελέτη παράκαμψης των Λαγκαδίων και είχε προγραμματίσει τη χρηματοδότηση του έργου. Το ‘’επιτελικό’’ κράτος όχι μόνο δεν προχώρησε στο έργο, αλλά ακύρωσε και δημοπρατημένα έργα χάριν των ‘’νταβατζήδων’’.

Για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. παραμένει στόχος η υλοποίηση των αποφάσεων του αναπτυξιακού συνεδρίου που έγινε στην Τρίπολη από την κυβέρνησή μας, με συμμετοχή και διάλογο όλων των φορέων της Αρκαδίας. Εντός του 2021 θα προχωρήσουμε σε ημερίδα με συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματός μας από τους τομείς εσωτερικών, αγροτικής ανάπτυξης, υποδομών, ανάπτυξης και επενδύσεων με τη συμμετοχή όλων των φορέων με στόχο ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, που θα αποτελέσει όπλο στα χέρια των πολιτών και δέσμευσή μας για την αυριανή κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. αλλά και ταυτόχρονα να βγάλουμε συμπεράσματα από αδυναμίες και ελλείψεις που διαπιστώθηκαν από αυτή την καταστροφική εμπειρία.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια για ακόμα μία φορά όλους τους αλληλέγγυους που βοήθησαν τους συμπολίτες μας. Εμείς από πλευράς μας, σε συνεργασία με την ‘’Αλληλεγγύη για Όλους’’, αλλά και τις οργανώσεις μας στην Πελοπόννησο, συμμετείχαμε με ό,τι δυνάμεις είχαμε, χωρίς τυμπανοκρουσίες, θεσμικά μέσα από τη ΔΗ.Κ.Ε.Γ. σε αυτή την προσπάθεια.

 Να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές που βοήθησαν σε όλα τα επίπεδα και τους προτείνουμε σε συνεργασία με το δήμο να οργανωθούν έτσι ώστε να βοηθήσουν τώρα σε άμεσες ανάγκες των συμπολιτών μας και κυρίως στην πρόληψη, για να μη ξαναζήσουμε τέτοια καταστροφή στο μέλλον.

 Να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Γ. και όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν στην οργάνωση της διανομής, της βοήθειας στους συμπολίτες μας. Η εμπειρία που απέκτησαν θα γίνει αντικείμενο εξαγωγής συμπερασμάτων για καλύτερη οργάνωση στο μέλλον.

Να ευχαριστήσουμε τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, όσους συναντήσαμε αλλά και όσους δεν μπορέσαμε να δούμε λόγο χρόνου, τους πολίτες και επαγγελματίες για την υποδοχή τους για τις πολύτιμες ιδέες και υποδείξεις τους. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

 Ευχαριστούμε επίσης τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για την υποδοχή και την ενημέρωση που μας έκανε, το γεωπόνο του γραφείου αγροτικής ανάπτυξης του δήμου για την ευγενική του διάθεση μέσα σε μεγάλο φόρτο εργασίας να μας ενημερώσει γύρω από θέματα αρμοδιότητάς του. Τέλος το δήμαρχο Γορτυνίας για την υποδοχή και την ενημέρωση που μας έκανε, καθώς και για τη φιλοξενία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...