Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γιαννόπουλος: "Δήμαρχος των μνημοσύνων ο κ. Κούλης. Ένα μήνα μετά τις φωτιές, η Γορτυνία έχει αφεθεί στο «έλεος του Θεού»"

Γιαννόπουλος: "Δήμαρχος των μνημοσύνων ο κ. Κούλης. Ένα μήνα μετά τις φωτιές, η Γορτυνία έχει αφεθεί στο «έλεος του Θεού»"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γορτυνία χρειάζεται Σχέδιο Ανασυγκρότησης και όχι μνημόσυνα για τις πυρόπληκτες περιοχές

Εχει ήδη περάσει ένας μήνας από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Γορτυνία, χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη κινητικότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής. Στην Βόρεια Εύβοια έχει ήδη συνεδριάσει η ειδική επιτροπή που συστήθηκε για την ανασυγκρότηση της περιοχής με συμμετοχή επιστημόνων και φορέων, αλλά  στην Γορτυνία έχουμε αφεθεί και πάλι στο «έλεος του Θεού».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε καθυστερημένα το θέμα ήταν όγδοο στην ημερήσια διάταξη! Ο κ. Κούλης μιλούσε για δύο ώρες αφηγούμενος τα γεγονότα που όλοι γνωρίζαμε, δίχως να εντοπίσει καμία ευθύνη για την επιχειρησιακή ανεπάρκεια και την έλλειψη μέτρων πρόληψης, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του ως «Δήμαρχος των μνημοσύνων».

Στο αίτημα για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής η δημοτική αρχή Κούλη-Αποστολόπουλου ανακοίνωσε τα μεμονωμένα έργα που είχε ήδη εξαγγείλει ο Περιφερειάρχης, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς σαφείς προτεραιότητες και δεσμευτικό χρονικό ορίζοντα, με προϋπολογισμούς «στο πόδι» και αβέβαιη χρηματοδότηση.

Συνεπικουρούμενος και από τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς επιχείρησης (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.) κ. Πάικο Αναγνωστόπουλο, ο κ. Κούλης διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ελλιπή οργάνωση και τις «ατασθαλίες» στην διανομή των εφοδίων που δεκάδες πολίτες και φορείς πρόσφεραν στην Γορτυνία για την ανακούφιση των πυροπλήκτων.

Και βέβαια δεν πήραμε καμία απάντηση γιατί δεν έχει προχωρήσει, εδώ και δύο χρόνια, το έργο «Κατασκευή του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Θέλπουσας της Δημοτικής Ενότητας Τροπαίων», που αφορά και υποδομές πυροπροστασίας του δάσους της Κάπελης, με προϋπολογισμό 1.557.100,00 ευρώ (εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ I» τον Φεβρουάριο του 2019 με την Απόφαση ΥΠ.ΕΣ. 7194/01-02-2019). Ένα έργο υποδομής στο επίκεντρο της πληγείσας περιοχής, με φυσική ροή στις δεξαμενές ύδρευσης, που οπωσδήποτε θα είχε συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η τεράστια καταστροφή περιουσιών, καλλιεργειών και φυσικών πόρων του μοναδικού μας περιβάλλοντος δεν αντιμετωπίζεται με μικροκομματικές πολιτικές και εφήμερες υποσχέσεις που υπαγορεύονται από κομματικούς φίλους. Ούτε με επί μέρους διαμαρτυρίες και γενικόλογες διεκδικήσεις, αλλά με συστράτευση όλων όσων ενδιαφέρονται για το μέλλον των πυρόπληκτων και όλων όσων έχουν την αρμοδιότητα ή την επιστημονική κατάρτιση να συνεισφέρουν.

Η Γορτυνία, και ιδιαίτερα οι πυρόπληκτες περιοχές, χρειάζονται ένα τεκμηριωμένο, χρονικά προσδιορισμένο και οικονομικά εξασφαλισμένο Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Μόνο με ένα τέτοιο σχέδιο θα αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, αλλά κυρίως μόνο με ένα τέτοιο σχέδιο οι πρόσφατες καταστροφές θα αποτελέσουν ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον και όχι αφορμή για άλλο ένα «μνημόσυνο» στο ένδοξο παρελθόν της Γορτυνίας.

Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος

πρ. Δήμαρχος Γορτυνίας

Παγγορτυνιακή Συμμαχία Πολιτών

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...