Menu
RSS
Κυριακή, 05/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Δημητσάνας | Ξεχωριστές δράσεις με θέμα την Επανάσταση του 1821

Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Δημητσάνας | Ξεχωριστές δράσεις με θέμα την Επανάσταση του 1821

«Με ένα βιβλίο που αγαπώ τον κόσμο μαζί του εξερευνώ!» είναι το σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται φέτος στο Δ.Σ. και Νηπιαγωγείο Δημητσάνας, σε συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες του Ν. Αρκαδίας, στα πλαίσια ενός δικτύου σχολείων, με στόχο την καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε μαθητές/τριες.

Με αυτόν τον άξονα το Δ.Σ. και το Νηπιαγωγείο Δημητσάνας υλοποίησαν ξεχωριστές δράσεις με θέμα την Επανάσταση του 1821.

Καταρχάς στο σχολείο μας ήρθαν τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ! Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Δημιουργήθηκαν το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr), με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβάλλοντος της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.

Μικροί και μεγάλοι ξεφυλλίσαμε, δανειστήκαμε στο σπίτι, ακούσαμε, διαβάσαμε τα βιβλία που περιείχε το βαλιτσάκι με ρόδες, με θέμα την Επανάσταση του 1821, μοιραστήκαμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, υλοποιήσαμε διάφορες σχετικές δραστηριότητες.

Ευχαριστούμε επίσης την κα Καλομοίρα Θεοχάρη, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που μας δανείζει βιβλία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών/τριών του Δ.Σ. και Νηπιαγωγείου Δημητσάνας.

Διαβάσαμε ακόμη το βιβλίο «Μπαρούτι για την Επανάσταση», της Σοφίας Καλαντζάκου, σε εικονογράφηση Θάνου Τσίλη και παρακολουθήσαμε τη θεατρική μεταφορά του παιδικού αυτού βιβλίου των εκδόσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.

 

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή δυο παιδιών στη Δημητσάνα των προεπαναστατικών χρόνων; Ποιες προσπάθειες έκαναν να μορφωθούν, να εργαστούν, αλλά και να «ανακαλύψουν» τον κόσμο μακριά από τον τόπο τους; Και κυρίως, πώς συμμετείχαν στις προετοιμασίες που οδήγησαν στην πυροδότηση της Επανάστασης του ’21;

 

Το βιβλίο, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, έχει αφετηρία τον ιστορικό ρόλο της Δημητσάνας κατά τα προεπαναστατικά χρόνια και κατά την Επανάσταση του ’21, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη σημασία της υδροκίνησης για τη λειτουργία μπαρουτόμυλων και την παραγωγή μπαρουτιού.

Μετά την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης ξεναγηθήκαμε από την κα Ήρα (υπεύθυνη του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης), τον κ. Νίκο και την κα Νικολέττα στον αλευρόμυλο, στο βυρσοδεψείο και τους μπαρουτόμυλους του Μουσείου.

 

Τέλος οι μαθητές/τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξεων του Δ.Σ. Δημητσάνας εμπνεύστηκαν μέσα από όλες αυτές τις δράσεις το θέμα του δεύτερου τεύχους της σχολικής τους εφημερίδας. Μέσα από έρευνα κυρίως στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας συνέλεξαν, οργάνωσαν και σας παρουσιάζουν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό σχετικά με τον ρόλο της Στεμνίτσας, της Δημητσάνας και των γύρω περιοχών της Αρκαδίας στην Επανάσταση του 1821, τους μπαρουτόμυλους που τροφοδότησαν την Επανάσταση, καθώς και τη συμβολή της περίφημης Βιβλιοθήκης της Δημητσάνας στον Αγώνα για την απελευθέρωση.

Επίσης δημιούργησαν αφίσες με τις σημαντικότερες πληροφορίες της εφημερίδας τους και τις κόλλησαν σε διάφορα σημεία του χωριού και των γύρω περιοχών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τις διαβάζουν εύκολα και οι επισκέπτες της περιοχής.

 

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και σε όλες τις μαθήτριες του Δ.Σ. και Νηπιαγωγείου Δημητσάνας για τη δουλειά τους και τα εξαιρετικά τους έργα!

Μπορείτε να διαβάσετε την εφημερίδα των παιδιών πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:



Λήψη αρχείου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...