Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θ. Κυριακόπουλος: «Θέληση και επιθυμία να γίνει Δεσπότης μας ο π. Ιάκωβος Κανάκης»

Θ. Κυριακόπουλος: «Θέληση και επιθυμία να γίνει Δεσπότης μας ο π. Ιάκωβος Κανάκης»

Τον Μάιο εορτάστηκε για μια ακόμη φορά ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις, στο μικρό και γραφικό χωριό της Μουριάς, πάνω ακριβώς από τη Λίμνη του Λάδωνα. Η ηλιόλουστη μέρα βοήθησε να εκφραστεί τιμητικά η αγάπη προς τον Άγιο μας και η χαρά όλων, καθώς ξαναβρέθηκαν ύστερα από δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊού, ήταν διάχυτη στα πρόσωπα των ανθρώπων. Το κατανυκτικό περιβάλλον, η ειδυλλιακή φύση, τα χαρούμενα πρόσωπα, τα τοπικά κεράσματα και αρκετές αρτοκλασίες αποτέλεσαν τις ψηφίδες μιας ιδιαίτερης σύνθεσης.

Και όλα αυτά ευλογήθηκαν από την παρουσία του Αρχιμανδρίτη-Πρωτοσύγκελλου της Ι Μητροπόλεως Πατέρα Ιάκωβου Κανάκη, ο οποίος συγκίνησε το παρευρισκόμενο πλήθος με τη δυνατή φωνή του και το πάθος του, παρασέρνοντας το εκκλησίασμα να συνάδει μαζί του ψέλνοντας. Συλλειτουργός ο Εφημέριος Κοντοβαζαίνης π.Διαμαντής Πατερημός.

Ο πατέρας Ιάκωβος υπηρετεί με ευλάβεια στα άγια χώματα της Αρκαδίας από το 2006 τότε που τοποθετήθηκε Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, δίπλα στον μακαριστό επίσκοπο Ιερεμία. Η Αγιακή ηρεμία, οι πύρινοι λόγοι και η εκρηκτική προσωπικότητα του Ιερεμία, σίγουρα επηρέασαν τον Πατέρα Ιάκωβο- από παιδί 12 ετών βρισκόταν κοντά του-  ο οποίος συνέχισε να μυείται στην ιερότητα της πίστης, και να γνωρίζει τον κόσμο και τον τόπο της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης. Οι περιοχές αυτές, που έχουν συνδέσει την πορεία τους για χρόνια με την ύπαρξη του εκλιπόντος Μακαριστού Ιερεμία, θεωρούν αδιάλειπτη συνέχεια την παρουσία του Πρωτοσύγκελλου Πατέρα Ιάκωβου πλάι τους. Και αυτό γιατί, οι ορεινές αυτές επαρχίες της Αρκαδίας μέσα στην πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, το συγκεκριμένο της ερήμωσης, που απειλητικά επελαύνει και της μοναξιάς που τείνουν να γίνουν κυρίαρχα, είναι τα πιο ουσιαστικά.

Μια μορφή επομένως, με την ιερή αγνότητα του Πατέρα Ιάκωβου, με το πλατύ ανθρώπινο χαμόγελό του, με τον συμπαραστατικό λόγο του, με την απανταχού παρουσία του και με τη συμπόρευση της αγάπης του, χρειάζονται οι τόποι αυτοί. Ο Πατέρας Ιάκωβος Κανάκης δεν είναι αυτός που θα εκφωνήσει μόνο το κήρυγμα από την Ιερά πύλη, το οποίο να σημειωθεί πως συνδέει πάντα τον Άγιο Λόγο με τα επίκαιρα της ημέρας και για αυτό προσέχεται ο λόγος αυτός από όλους κατανυκτικά πάντα, αλλά είναι αυτός που με ακούραστη χαρά θα παραβρεθεί και στο πιο απομακρυσμένο εκκλησίασμα, αυτός που θα απαλύνει τον πονεμένο, θα παρηγορήσει τον πενθούντα, θα βοηθήσει τον πάσχοντα, θα εκφράσει την χαρά του, όπου τη συναντά, και πάντα με το ίδιο μέτρο ανθρωπιάς και σύνεσης. Η καταδεκτικότητά του δηλώνει την παρουσία ανθρώπου που καταστρατηγεί τις τυποποιημένες αποστάσεις ευγενείας και κερδίζει τον καθένα να συνοδοιπορεί μαζί του.

Ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Ιάκωβος Κανάκης είναι ένας κληρικός  με πλούσιες σπουδές στη θεολογία και ιδιαίτερα στην Παλαιά Διαθήκη, συγγραφέας, Διδάκτωρ Θεολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και άξιος συνεχιστής του μακαριστού Δεσπότη μας Ιερεμία στη μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης

Επειδή λοιπόν οι ντόπιοι κάτοικοι  τον θεωρούν συμπορευτή τους, σε όλες τις εκφράσεις της ζωής τους, κοσμικές κι εκκλησιαστικές, εκφράζουν τη θέληση και την επιθυμία να τον κρατήσουν κοντά τους ως Δεσπότη τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, κάνουν έκκληση ταπεινά στην Ιερά Σύνοδο, όπως εισακουστεί η ανάγκη της βούλησής τους.

Θεόδωρος Κυριακόπουλος

Καθηγητής – τ. Πρόεδρος Συλλόγου Μουριωτών Γορτυνίας

https://www.e-gortynia.gr/

2 σχόλια

  • ΣΥΡΙΣΤΑΤΙΔΟΥ ΣΩΚΡΑΤΙΑ
    ΣΥΡΙΣΤΑΤΙΔΟΥ ΣΩΚΡΑΤΙΑ Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 16:07 Σύνδεσμος σχολίου

    ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΣ ΑΞΙΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΤΠΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ Κ.ΙΕΡΕΜΙΑ.Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.ΕΥΧΟΜΕΘΑ....

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 21:55 Σύνδεσμος σχολίου

    ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ Η
    ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΩ ΣΤΟΜΑΤΙ ΜΟΥ.....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...