Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πυρόπληκτα χωριά της Γορτυνίας θα επισκεφθεί ο Κωνσταντινόπουλος

Πυρόπληκτα χωριά της Γορτυνίας θα επισκεφθεί ο Κωνσταντινόπουλος

Την Δευτέρα 27 Ιουνίου, ο βουλςευτής Αρκαδίας Οδυσσεάς Κωνσατντινόπουλος θα επισκεφθεί τα χωριά που το περασμένο καλοκαίρι επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Μαζί με τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους Προέδρους των χωριών της περιοχής θα κάνουν αποτίμηση σε όσα έγιναν για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματά τους και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Σημείωμα με όλες τις δράσεις του κ. Κωνσταντινόπουλου για την υποστήριξη κατοίκων των περιοχών αυτών:

Σε συνέχεια των πυρκαγιών που έπληξαν πέρσι τις περιοχές της Αρκαδίας προχώρησα σε μια σειρά από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την αποζημίωση, την οικονομική ανακούφιση αλλά και την εύρυθμη συνέχεια της ζωής των πολιτών και επαγγελματιών των περιοχών που επλήγησαν:

 

  • ·Στις 20 Αυγούστου 2021 κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή «ώστε οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της Αρκαδίας που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές να μην αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής»
  • ·Την ίδια μέρα επισκεφθήκαμε με τη Φώφη Γεννηματά, την περιοχή της Γορτυνίας που επλήγη από τις πυρκαγιές, διαπιστώνοντας την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού και ζητώντας άμεση μέριμνα για τους πυρόπληκτους.
  • ·Παρομοίως, την 1 Σεπτεμβρίου 2021 κατέθεσα ερώτηση αναφορικά με μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης που προσλήφθηκαν το 2019, 2020, 2021, όταν ολοκληρωθεί η πρώτη πενταετής θητεία τους, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη για επαρκές και εκπαιδευμένο πυροσβεστικό σώμα.
  • ·Στις 8 Σεπτεμβρίου του ίδιου μήνα υπενθύμισα στους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών ότι οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες που οι περιουσίες τους επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 και εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης ζημιώθηκαν κι άλλο οικονομικά έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ζήτησα για ακόμα μια φορά από τους Υπουργούς να σταματήσει η δυσμενής μεταχείριση τους με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες.
  • ·Στις 13 Σεπτεμβρίου απευθύνθηκα με επίκαιρη ερώτησή μου στον Υπουργό Εσωτερικών και τον ενημέρωσα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές από τις πυρόπληκτες περιοχές, ζητώντας του να εξασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς τους στο σχολείο αλλά και να μεριμνήσει για τον μοναδικό μαθητή από την Ελαία Γορτυνίας ώστε να συνεχίσει την φοίτησή του απρόσκοπτα στο Δημοτικό σχολείο Νεοχωρίου.
  • ·Δύο μέρες μετά ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ζητήσαμε από την κυβέρνηση οριζόντια μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων κλάδων του τομέα της ελαιοπαραγωγής σε Αρκαδία και Ηλεία, κατ’ αναλογία με αυτά της Εύβοιας. Ρωτήσαμε για το σαφές χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της ενιαίας ελαιοπαραγωγικής περιοχής Ηλείας – Αρκαδίας, για την ανασύσταση των καλλιεργειών, την αναπλήρωση του συνόλου του φυτικού κεφαλαίου που χάθηκε και τον τρόπο κάλυψης της απώλειας εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών για τα επόμενα έτη.
  • ·Με πλήθος κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων επαναφέρουμε τακτικά στη Βουλή το τεράστιο ζήτημα της εγκατάλειψης των πυρόπληκτων από πλευράς του κράτους. Στις 12 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ζήτησα το ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την Γορτυνία και την Μεγαλόπολη κατ’ αναλογία με αυτό της Εύβοιας για τις περιοχές που καταστράφηκαν. Ζήτησα, μεταξύ άλλων, να ενημερωθώ για τις πιστώσεις που θα διατεθούν. Ακόμα ρώτησα τους αρμόδιους Υπουργούς αναφορικά με τα μέτρα που θα λάβουν για την καταγραφή των ζημιών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων ώστε να τους καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, αναφορικά με την καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και τις υποδομές των επαγγελματιών και σχετικά με την ενίσχυση του εισοδήματος διαβίωσης των κατοίκων και των επαγγελματιών που έχουν μείνει χωρίς απασχόληση. Τέλος ζήτησα απαντήσεις για το χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση των υποδομών και τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων.
  • ·Τις πρώτες μέρες του 2022 επανήλθα στους αρμόδιους Υπουργούς απαιτώντας να εφαρμοστούν άμεσα όλα τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και απαλλαγών και για τους πυρόπληκτους παραγωγούς και επιχειρήσεις της Γορτυνίας Αρκαδίας, όπως αυτά ίσχυσαν για την Β. Εύβοια.
  • ·Μετά την παρέμβασή μου σχετικά με την ασφυξία σε επαγγελματίες και κατοίκους της Γορτυνίας από την απαίτηση άμεσης καταβολής συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων, σε απάντηση της ερώτησης που είχα καταθέσει στις 18 Φεβρουαρίου 2022, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι επίκειται άμεση έκδοση αποφάσεων οι οποίες θα προβλέπουν τη μεταφορά των δόσεων για τις οποίες χορηγήθηκε παράταση στο τέλος της ρύθμιση,ς η οποία επεκτείνεται χρονικά για διάστημα έξι (6) μηνών.
  • ·Τον Απρίλιο, με τα λύπης διαπίστωσα, ότι τα μέτρα πολιτικής προστασίας και αντιπυρικής κάλυψης στην Αρκαδία και κυρίως στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το προηγούμενο καλοκαίρι παραμένουν ανεπαρκή. Μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέδειξα στην κυβέρνηση τις μεγάλες καθυστερήσεις και ζήτησα άμεση καταγραφή των ζημιών των πυρόπληκτων περιοχών από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις.
  • ·Τον ίδιο μήνα διαπιστώθηκε ότι οι πυρόπληκτες περιοχές της Αρκαδίας εξαιρούνται αδικαιολόγητα από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αντιπυρική προστασία. Με ερώτηση στη Βουλή απευθύνθηκα στον αρμόδιο Υπουργό απαιτώντας να μάθω τα κριτήρια που αποκλείουν την περιοχή της Αρκαδίας από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αντιπυρική προστασία, «Antinero» και «Δρυάδες». Ακόμα, ζήτησα να μάθω το λόγο για τον οποίο η Αρκαδία δεν χαρακτηρίζεται ως περιοχή άμεσης προτεραιότητας για ολοκληρωμένη παρέμβαση, όπως άλλες περιοχές που επλήγησαν, ώστε να εξασφαλιστούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους.
  • ·Επιπλέον, με κοινοβουλευτική παρέμβαση ζήτησα την αναγνώριση και την άμεση αποζημίωση του πυρόπληκτου εθελοντή από την Γορτυνία που έχασε την όραση του στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Επενέβην στις αρμόδιες υπηρεσίες νοσοκομείων και πυροσβεστικής, ώστε να επιλυθεί το θέμα της απόδειξης, με δημόσια έγγραφα, ότι ο εθελοντής τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης. Ο εθελοντής έλαβε πρόσφατα την αποζημίωσή του.

Τα αρμόδια Υπουργεία με έχουν ενημερώσει για την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όσες καταγραφές ζημιών έχουν προχωρήσει. Ωστόσο, όπως όλοι ξέρουμε αυτά είναι τα ελάχιστα. Οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της Αρκαδίας έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και τα χωριά στο έλεος της κλιματικής αλλαγής και της ανεπάρκειας πυροπροστασίας.

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 19:12 Σύνδεσμος σχολίου

    πλησιάζουν εκλογές και μας θυμήθηκε

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 19:11 Σύνδεσμος σχολίου

    έρχονται εκλογές και μας θυμήθηκε

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...