Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θέμα στην "Εφημερίδα των Συντακτών" τα βουνά σκουπιδιών στην Δημητσάνα

Θέμα στην "Εφημερίδα των Συντακτών" τα βουνά σκουπιδιών στην Δημητσάνα
Σε χωματερή έχει μετατρέψει ο Δήμος Γορτυνίας το τοπικό γυμνάσιο. ● Επιστολή διαμαρτυρίας από τους κατοίκους που μιλούν για θέμα υγείας και πολιτισμού. ● Παρέμβαση του υπ. Περιβάλλοντος που καλεί τον δήμο να προχωρήσει στη μεταφορά των απορριμμάτων σε χώρο της Τρίπολης.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Δημητσάνας, καθώς το τοπικό γυμνάσιο έχει μετατραπεί σε κανονική χωματερή! Οπως καταγγέλλουν σε επιστολή τους στην «Εφ.Συν.», στον αύλειο χώρο του ιστορικού γυμνασίου εδώ και 6 χρόνια συντελείται από τη δημοτική αρχή Γορτυνίας ένα έγκλημα με την αποθήκευση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών, χωρίς καμία αδειοδότηση, μετά το κλείσιμο κοντινού ΧΑΔΑ.

Μάλιστα, καλούν τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, βουλευτές του νομού Αρκαδίας και τον δήμαρχο Γορτυνίας να πάρουν επιτέλους θέση και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του χώρου. Για το ζήτημα υπήρξε, πριν από μία εβδομάδα, παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που καλεί τον Δήμο Γορτυνίας να προχωρήσει στη μεταφορά των απορριμμάτων σε χώρο της Τρίπολης.

Στις 21 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε κοινή παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον Δήμο Γορτυνίας. Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γόντικας και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φράγκος κατέθεσαν κοινή ερώτηση, με στόχο να θέσουν προ των ευθυνών τους τον περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, και τον δήμαρχο Γορτυνίας, Στάθη Κούλη, για την επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση με τους τόνους σκουπίδια στο προαύλιο του Γυμνασίου Δημητσάνας.

Την επόμενη ακριβώς ημέρα (22 Ιουνίου), ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε η μεταφορά

των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), μέγιστης ποσότητας 3.500 τόνων, του Δήμου Γορτυνίας στη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων Αρκαδίας, στη θέση «Παλαιοχούνη» του Δήμου Τρίπολης.

Οπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η προσωρινή διαχείριση «επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ορθή διαχείριση των αποβλήτων του Δήμου Γορτυνίας και να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον». Ετσι, ο δήμος οφείλει να μεταφέρει τα συγκεκριμένα απόβλητα στη μονάδα της Παλαιοχούνης, καταβάλλοντας το ισχύον τέλος χρήσης στον φορέα λειτουργίας της, όπως και να τηρεί αρχείο με παραστατικά στοιχεία της μεταφοράς των αποβλήτων (ζυγολόγια κ.λπ.) και να τα υποβάλλει, όταν ζητηθούν από κάθε αρμόδια υπηρεσία. Η συγκεκριμένη απόφαση ισχύει ώς τις 31 Δεκεμβρίου.

Προβληματική διαχείριση

Διαχρονικά και για δεκαετίες, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο κρινόταν προβληματική, με τη λειτουργία πολλών μικρών ή μεγαλύτερων χωματερών, που έφερναν αρκετά ευρωπαϊκά πρόστιμα στη χώρα μας. Ακόμα και σήμερα η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλλει εξαμηνιαίο πρόστιμο, ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, για την υπόθεση των ανοιχτών χωματερών, για την οποία είχε καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στη χώρα μας παραμένουν 42 χωματερές, οι οποίες είτε συνεχίζουν να λειτουργούν είτε, ενώ έχουν κλείσει, δεν έχουν προχωρήσει οι ενέργειες αποκατάστασης. Οι εικόνες που μας κοινοποίησαν οι κάτοικοι μιλούν από μόνες τους και καθιστούν κάθε άμεση παρέμβαση επιτακτική, καθώς είναι θέμα δημόσιας υγείας αλλά και πολιτισμού.

https://www.efsyn.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...