Menu
RSS
Παρασκευή, 10/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ένα ξεχωριστό βιβλίο το τοπικό λεξικό Γορτυνίας Αρκαδίας!

Ένα ξεχωριστό βιβλίο το τοπικό λεξικό Γορτυνίας Αρκαδίας!
■■ ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ■■
" Τοπικό Λεξικό Γορτυνίας Αρκαδίας"
Γράφει ο Πάνος Χουντής
▪ Σήμερα σας παρουσιάζω ένα ξεχωριστό βιβλίο, το οποίο για μένα αποτελεί ένα ιστορικό και πολιτιστικό "Ευαγγέλιο" της ύπαρξης της ηρωικής και περήφανης Γορτυνίας Αρκαδίας.
Αναφέρομαι στο "ΤΟΠΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ"
▪Είναι μια εξαιρετική επιστημονική δουλειά με υπομονή, κουράγιο, γορτυνιακό πείσμα, αλλα και γορτυνιακή ευαισθησία, από έναν εξαιρετικό εκπαιδευτικό, από το Φαναράκι της ορεινής Γορτυνίας.
Τον σεμνότατο και ευγενέστατο κ. ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΗ.
▪Κάθησε και μάζεψε σπάνιες λέξεις και εκφράσεις, από την Γορτυνιακή καθημερινότητα, οι οποίες σιγά σιγά εξαφανίζονται, αν και πολλές φορές οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τις χρησιμοποιούν σαν "ντοπιολαλιές", για συνωμοτική και ...κρυπτογραφημένη συνεννόηση, μεταξύ των ..μυημένων στην παλιά και σκληρή γορτυνιακή καθημερινότητα.
Θα σας είναι γνωστή και η "γλώσσα" που χρησιμοποιούσαν οι ξακουστοί Λαγκαδινοί κτιστάδες, όταν θέλανε μια μυστική....ενδοεπικοινωνία, μεταξύ τους χωρίς να καταλαβαίνουν τα αφεντικά και οι εκτός λαγκαδίων...ξένοι!
Βέβαια, αρκετές λέξεις από την Λαγκαδινή "γλώσσα " των κτιστάδων, έχουν κοινή χρήση σε ολόκληρη την Γορτυνιακή καθημερινότητα...
Για περισσότερες λεπτομέρειες, για τις τυχόν ενστάσεις, θα μπορούσε να μας βοηθήσει ο σεμνότατος κ.Ηλίας Καραμάνης, ο οποίος έχει κάνει μεγάλη και μεθοδική έρευνα, στις γορτυνιακές λέξεις και στις ρίζες των!
▪ Τονίζω την λέξη, σεμνότατος, για τον δημιουργό αυτού του ξεχωριστού λεξικού της Γορτυνίας, διότι το τύπωσε και το διαθέτει μόνος του χωρίς εκδότες, χωρίς...χορηγίες, χωρίς τελετές, χωρίς λαμπερές δημόσιες σχέσεις, χωρίς τελετουργικές παρουσιάσεις, χωρίς διαφημίσεις.. κλπ
▪Το βιβλίο αυτό πρωτοκυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2001 και επανακυκλοφόρησε με προσθήκες και διορθώσεις το 2003.
Επειδή συνεχίζεται η ζήτησή του, αποφάσισε την επανέκδοσή του τον Ιούλιο του 2011 και από ότι φαίνεται θα ακολουθήσουν κι άλλες....και άλλες.....
▪Το τηλέφωνο του ( με την δική του άδεια ) για μια προσωπική επικοινωνία με τον ίδιο τον κ.Καραμάνη είναι 6977868484.
▪ Η σημερνή δική μου ανάρτηση, δεν έχει τον ρόλο της διαφήμισης, αλλά μίας απλής πατριωτικής συμβουλευτικής προτροπής και μόνο!
Το ότι δεν πρέπει να υπάρχει Γορτυνιακό σπίτι που να μην έχει στην βιβλιοθήκη του το ...ΤΟΠΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ, το θεωρώ αδιανόητη παράλειψη, για ένα σοβαρό άτομο που ενδιαφέρεται για την ιστορική και περήφανη ελληνική του ρίζα και .....ταυτότητα!
▪Το ότι καμία δημοτική αρχή, μέχρι σήμερα, δεν χρηματοδότησε την ....τιμητική επανέκδοση αυτού του σπάνιου συλλεκτικό λεξικού της Γορτυνίας, το θεωρώ μόνο σαν δείγμα φτωχής χαμηλής διανοητικής σκέψης, ασήμαντης και φτηνής πολιτιστικής παρουσίας και "προσφοράς".
Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες πικρίες, αλλά αφού έχουμε μπεί σε εκλογική τροχιά, ας λάβουμε υπόψη μας αυτήν την πολιτιστική φτώχεια και μιζέρια, λίγο πριν από την ...κάλπη!
▪Αυτά για σήμερα.
ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΠΑΝΟΣ Β. ΧΟΥΝΤΗΣ 26-12-2022

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...